Üniversite Zamanı

Üniversiteye Başlayacaklara Tavsiyeler ve Tüyolar

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala üniversite kazanan öğrencilerin heyecanı da artıyor. Hiç tanımadıkları bir ortama girecek olan üniversite öğrencileri için yeni bir serüven başlıyor. Liseyi yeni bitirmiş ve hiç bilmediği bir şehirde farklı bir ortama girecekler için üniversite yaşamı ile ilgili bilgilere ihtiyaç vardır elbette ki. Bu yazımızda üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler sunarak sizleri şimdiden karşılaşacağınız durumlara hazırlayalım. Özellikle şunu belirtmeliyim ki önereceğim çoğu şeyi keşke yapsaydım ya da keşke yapmasaydım dediğim tecrübelerimden aktaracağım.

l-universiteye-yeni-baslayanlara-tavsiyeler-1

Üniversiteye Başlayacaklara Tavsiyeler

  • İlk olarak yeni şehrinize gitmeden önce bulunduğunuz şehirde bir banka hesabı açtırın. Aileniz ve akrabalarınız size bu hesaptan para yollayacaklar.

 

  • İlk hafta okula alışma süreci açısından değerlendirilmesi gereken bir süreç. Bu süreçte henüz kimse birbirini tanımadığı için ilk arkadaşlıkların adımları bu haftada atılır. Hatta okula ikinci hafta gelen öğrencilere kendini yabancı hissettirmek için neredeyse özel çaba sarf ederler. Eğer girişken ve konuşkan bir yapıya sahipseniz arkadaş edinmekte zorlanmazsınız. Ancak arkadaşlık kurmakta zorlanan bir yapınız varsa ilk hafta okula giderek herkesin heyecanla arkadaş arayışı içinde olduğu bu süreci avantaja dönüştürebilirsiniz.

 

  • İlk sene derslere ne kadar giderseniz hocalarınızın sizi tanımasına o kadar katkı sağlarsınız. Hocalarınızın gözüne girmenin en kolay yolu en ön sırada oturmak ve gerektiği yerlerde sorduğu sorulara cevap vermektir. ”Hocanın gözüne girsem ne olacak ki” demeyin. Üniversite yaşamında sizi sevecek hocaların desteğine çok ihtiyacınız olacak.

 

  • Okulun etinden sütünden faydalanmayı ihmal etmeyin. Okulun giriş kapısı önünde kulüp masaları kurulur ve üyeler alınır. Kulüp masalarının önünden boş geçmeyin. Mümkün olduğunca sevdiğiniz alanlarda kulüplere üye olun ve okul yaşamınızı aktif geçirin.

 

  • ”Lisede yorulmuşum üniversite de mi not tutacağım” demeyin. Üniversite yaşamında not tutan arkadaş candır. Hatta çoğu arkadaşlıkların not üzerine kurulduğunu anladığın günler olacak. Not tutmayı sevmiyorsan da mutlaka iyi not tutan arkadaşlar edin.
[irp posts=”1473″ name=”Çift Anadal ve Yandal Programı Nedir?”]
  • Üniversiteye başlayacaklara tavsiyeler arasında altın önerimiz ise ilk sene aşktan uzak durmanız. Çoğunlukla üniversitede ilk yıl başlayan aşklar pişmanlıktır. Hele ki hayatınıza daha da seveceğiniz bir kişi girecekse ilerleyen yıllarda ilk ilişkinizden pişmanlık duyabilirsiniz. Bilhassa kızların ulaşılmaz olmaları altın kuraldır. Üniversite ortamında herkesle samimi olan ve önüne gelen teklifleri kabul eden kızların değeri olmaz.

 

  • Öğrenci işleri tıpkı emekli dairesine benzer. Emekli kuyruğunda bekler gibi öğrenci işlerinde sıra beklemek istemiyorsanız orada görevli kişilerle iyi geçinmeye çalışın. Öğrenci işlerinde görevli kişilere atar gider yapmaktan kaçının. Aksi halde ufacık bir evrak işi için dahi öğrenci işlerinin kapısında saatlerce beklemeye mahkum kalabilirsiniz.

 

  • Öğrencilik yaşamının en önemli merkezi kantindir. Kantinde takılmaktan vazgeçmeyin. Ne olmuş ne bitmiş, hangi hoca hangi soruları sormuş vs. gibi konularda ilk bilgiyi alabileceğiniz ortam kantindir.

Üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler konusunda birkaç ufak tüyo vermeye çalıştım. Doğrusu ben biraz kendi kabuğuna çekilmeyi sevenlerdendim. Bunun zararını da bazı konularda gördüm. Mümkün olduğunda konuşkan, girişken ve aktif olmanızı şiddetle tavsiye ederim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu