DGS

DGS Nedir?

DGS Nedir? diye soruyorsanız, ön lisans programlarına devam eden öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelere geçmek için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Öğrencilerin mesleki yaşamını belirleyen elemeler arasında üniversite sınavı bulunurken lisans eğitimini tamamlayan bireyler açısından bir meslek edinmek bu sayede mümkündür.

Öğrenciler üniversite sınavlarına girdiklerinde 4 yıllık lisans ya da 2 yıllık ön lisans programlarından birine yerleşebilirler. 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olunduktan sonra bir meslek seçme konusunda adım atmak mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra 2 yıllık ön lisans programları tercih edildiğinde kariyer planlaması yapmak biraz daha zor olabilmektedir. Bundan dolayı da ön lisans programlarına devam eden öğrenciler DGS adı verilen bir sınava girerek 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelere geçmek ister.

Dikey geçiş sınavı olarak da bilinen bu sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak bilinen kurum tarafından düzenlenen bu eleme sonucunda meslek yüksekokulları ya da açık öğretim fakültelerinde ön lisans programlarında okuyan öğrenciler örgün eğitimde lisans düzeyinde diploma alma hakkı elde edebilmektedir.

DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı yapıldığında çeşitli soru türleri ile adaylar sınanır. DGS Soru Türleri Nedir? Sınava girmeyi planlayan adayların cevabını merak ettiği bir soru olurken bu sınavda 100 adet soru sorulur. Soruların 50 tanesi Türkçe ve 50 tanesi de Matematik alanından hazırlanmaktadır.

Bu soruların çeşitli alanları ilgilendiren konuları kapsayacak şekilde hazırlandığı görülürken ön lisans programlarından eğitim alan bireylerin yapabileceği nitelikteki sorular tüm adaylar için geçerlidir. Sayısal ve sözel içerikli olan sınavın muhakeme kabiliyetinin yanı sıra bilgi ölçmeye yönelik olarak da eleyici özelliği bulunur. Sınavda çıkacak konuları öğrenmek istiyorsanız DGS Konuları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sınav süresi olarak adaylara 135 dakika süre tanınırken sınav sonuçlarının yalnızca sınava girilen sene yapılacak tercihler için geçerli olduğu görülmektedir. Sınava giren adaylar yeterli puanı alamadıkları takdirde ertesi yıl da sınava katılma hakkına sahip olurlar.

Bundan dolayı da sınava giriş konusunda kişilerin sınırsız sürelerle hakkı bulunur. Sınavlar hazırlanırken sorular çoktan seçmeli olarak oluşturulur. Sınava girecek adayların meslek yüksekokulları ya da iki yıllık ön lisans programlarından mezun olması gerekirken son sınıfta okuyan öğrenciler açısından da sınava katılım hakkı bulunur.

Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman Düzenlenir?

DGS her yıl düzenlenirken Temmuz ya da Ağustos ayları tercih edilen zaman aralığıdır. Sayısal ve sözel becerilerin bir arada sınandığı bu sınav sonucuna göre öğrenciler eğitim yaşamını istedikleri şekilde planlama şansı elde eder. DGS sınavına kalan süreyi öğrenmek isteyenler DGS Kaç Gün Kaldı sayfamızı ziyaret edebilirler.

DGS’ye başvuru yapmayı planlayan adayların iki yıllık meslek yüksekokulu ya da açık öğretim fakültesi ön lisans programı öğrencisi olması gerekmektedir. Açık öğretim fakültesinde okuyan öğrenciler yaygın eğitim kapsamında eğitim almaya hak kazanırlar.

Örgün eğitim olarak adlandırılan eğitim modeline geçiş için DGS’ye girmek zorunda olan açık öğretim fakültesi öğrencileri bu sayede 2 yıllık ön lisans eğitimlerini 4 yıllık lisans diplomasına çevirebilir.

Meslek Yüksekokulları ise 2 yıllık eğitim verirler ve buradan mezun olan adaylar ön lisans diploması alır. Lisans diploması almak içinse DGS’ye girmek zorunludur.

DGS’ye Kimler Girebilir?

Dikey Geçiş Sınavı üniversitede okuyan öğrenciler için düzenlenen bir sınav türüdür. DGS’ye Kimler Katılabilir? Merak edilenler arasında yer alırken bu sınava ön lisans programlarında okuyan ya da meslek yüksekokullarının 2 yıllık programlarında eğitim gören öğrenciler katılabilir.

Sınava giren kişilerde aranan koşullar bu okullardan herhangi birinde eğitim görüyor olmaktır. Sınavdan alınacak sonuçlar neticesinde açık öğretim öğrencileri açısından örgün öğretime geçişin yanı sıra 4 yıllık lisans diploması almaya da hak kazanılır.

Meslek yüksekokullarında okuyanlar açısından ise 4 yıllık lisans eğitimi yapma hakkı elde edilir. DGS’ye katılacak olan adayların yurt dışında olmaları durumunda da başvuru yapma hakkı bulunur. Sınava girecek adayların son sınıfta olması ve mezuniyet şartlarını da yerine getirmesi gerekmektedir. Başvuru yapılacağı zaman elektronik ortamlar aracılığı ile müracaatların yapılması mümkündür. Bunun yanı sıra ÖSYM bürolarından da başvurular kabul edilir.

DGS’ye kabul edilme şartları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde okuyan ve meslek yüksekokullarının son sınıfında bulunan öğrenciler için denklikleri kabul edildiği takdirde müracaat etme hakkı da yer alır.

DGS Puanı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

DGS Nedir sorusunun yanında pek çok öğrenci puan hesaplamasını sormaktadır. Dikey Geçiş Sınavına giren adayların puanlarının hesaplanmasında cevaplamış oldukları 100 soruya göre hareket edilir. Sayısal ve sözel standart puanları hesaplanırken aynı zamanda da ön lisans başarı puanları da hesaplama sırasında kullanılır.

ÖBP hesaplamasında aday eğer mezun durumda değilse diploma notu dikkate alınamayacağı için bunun yerine not ortalaması kullanılmaktadır. Bu puanlar belirli katsayılar ile çarpılarak hesaplanır. Türkçe ve matematikte yapılan netlerin hesaplamasının yanı sıra taban puan ve ÖBP de dikkate alınmaktadır. DGS sonuçları bu değerler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. DGS Puan Hesaplama sayfamız üzerinden netlerinizi otomatik hesaplayabilir, aldığınız puan ve sıralamaları görebilirsiniz.

DGS Başvuru ve Sınav Detayları

ÖSYM tarafından yapılan duyurular dikkate alınmalıdır. Ayrıca yayımlanan sınav kılavuzlarında uyulması gereken kurallar ve beyan edilmesi gereken evraklar ayrıntılı olarak açıklanır. Sınava girecek adayların bu kurallara uygun davranması gerekirken sınav kılavuzunun ayrıntılı olarak DGS öncesinde incelenmesi tavsiye edilmektedir.

DGS uygulanacağı zaman sınavın yapılacağı salonlara giriş konusunda da bazı kurallar çerçevesinde hareket edilirken öğrencilerin yanında madeni eşyaların bulunmasına izin verilmemektedir. Kalem ve silgi gibi gereçler ÖSYM tarafından temin edilirken sınav sırasında da dışarı çıkmak zorunda kalan adayların tekrar sınava girmesine izin verilmemektedir.

Adayın dışarı çıkması gerekli olduğunda sınavı sonlanmış kabul edilir. Bu sebeplerle adayların sınav süresince dışarıya çıkmasına izin verilmez. Öğrencilerin sınavdan çıkabilmesi için sınav süresinin ¾’lük kısmının geçmiş olması gerekir.

Sınava giriş sırasında adayın yanında bulunması gereken sınav giriş belgeleri adayların adreslerine postalanmadığı için internet ortamında ve ÖSYM’nin sitesinde yayımlanır. Adayların bu belgeleri çıktı olarak alabilmesi için T.C kimlik numaraları ve ÖSYM tarafından kendilerine verilen şifreleri aracılığı ile kurumun sitesine giriş yapmaları gerekir.

DGS’ye girmeyi planlayan adayların bilmesi gerekenler arasında üniversitelerin kontenjan sayılarının kendi belirledikleri oranda olduğudur. Bundan dolayı da başvuru sırasında bu konular dikkate alınmalıdır. Sınav yapıldıktan sonra açıklanması için gerekli olan süre değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte yaklaşık olarak bir aylık süreler içerisinde sonuçların duyurulduğu görülür.

DGS 1 NET Kuralı

2021 yılı itibari ile net kuralında bir değişiklik yapıldı. Önceden 0.5 ham puan kuralı vardı. Öğrenciler bunun kaldırılması için sesini duyurmaya çalışıyorlardı fakat bu kural 2021 yılında yapılacak sınav ile birlikle 1 net kuralına dönüştürüldü. Bu ne demek oluyor diyorsanız sınava giren öğrenciler puanlarının hesaplanması için hem sayısal hem sözel testlerinin ikisinden de en az 1 net yapmak zorundalar. 

Örnek verelim sayısal testinden 60 net yaptınız fakat sözel testinden 1 net veya üzeri yapamadınız. Bu şekilde maalesef puanınız hesaplanmaz. DGS’de matematik yapmak zorunlu mu diye soran öğrenciler oluyor. Sözel testinden 60 net yapsanız bile puanınızın hesaplanması için matematikten de en az 1 net yapmak zorundasınız.

DGS hakkında daha fazla bilgi için hemen https://www.unirehberi.com/dgs/ bağlantısını ziyaret et. Çıkmış soruları indirip deneme olarak çözebilirsiniz, online testlerimizden yararlanabilirsiniz. Bunun yanında DGS puan hesaplama sistemimiz ile puanınızı hesaplayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

DGS her yıl yenilenen bir sınav olurken bu konuya yönelik olarak adayların yanıtını aradığı birçok konu bulunur. DGS nedir sorusunun haricinde Sık Sorulan Sorular söz konusu olduğunda ise karşılaşılacak örnekler şunlardır:

DGS’ye kimler girebilir?
Açıköğretim fakültelerinin ön lisans programlarında okuyan veya meslek yüksekokullarında okuyan adaylar bu sınava girebilmektedir.

DGS’ye kimler giremez?
Lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler DGS’ye girememektedir.

Lisans Mezunları DGS’ye girebilir mi?
Lisans mezunları DGS’ye girememektedir. DGS lisans eğitimi alabilmek için açılmış bir sınavdır.

DGS kaç kez girilebilir?
Adaylar DGS’ye diledikleri kadar girebilmektedirler.

DGS’de yanlış doğruyu götürür mü?
Bu sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

Açıköğretim okuyanlar DGS’ye girebilir mi?
Açıköğretim fakültelerinde okuyan adayların DGS’ye girebilmesi mümkündür 2 yıllık ön lisans bölümlerinde okuyan adaylar bu sınava girmeye hak kazanır.

DGS puanı kaç yıl geçerli?
Bu sınavdan alınacak sonuçlar uygulandığı yıl içinde geçerli olur.

DGS ile yerleşen tekrar DGS’ye girebilir mi?
DGS’yi kazanarak yerleşen adaylar ertesi yıl tekrar sınava girebilmektedir. 2011 yılında yapılan yönetmelik değişikliği neticesinde puanlarından belirli bir miktar kesinti yapılır.

DGS yılda kaç kez yapılır?
DGS sınavı yılda bir defa yapılmaktadır.

DGS’ye alttan dersi olanlar girebilir mi?
Evet, alttan dersi olanlar DGS sınavına girme hakkına sahiptir.

DGS’yi kazandım ama alttan dersim var?
DGS sınavından yeterli puan aldıysanız tercih yapıp geçici olarak yerleşebilirsiniz. Fakat kaldığınız dersler bahar döneminden olmalı ve aralık ayına kadar mezun olmanız gerekmekte.

DGS Oturum Sayısı Kaçtır?
DGS senede bir defa yapılmaktadır ve tek oturumdan oluşmaktadır.

DGS’ye Kaç Kişi Giriyor?
2021 yılında DGS sınavına 289.208 aday, 2020 yılında 389.308 aday, 2019 yılında ise 336.573 aday katıldığı açıklanmıştır.

DGS Sınavında Ek Puan Uygulaması Var mı?
Dikey Geçiş Sınavında ek puan uygulaması yapılmazken sınava katılım konusunda da bir sınırlamanın olmadığı görülmektedir. Bundan dolayı da dileyen adaylar istedikleri başarı puanının alamadıklarında bir sonraki yıl ya da daha sonra bu sınava katılım hakkına sahiptir.

DGS Sınavında Kaç Tercih Hakkı Vardır?
ÖSYM’nin sınava giren adaylar açısından belirli bir tercih miktarına kadar hak tanıdığı görülür. Bu sayı ise 30 adet tercih hakkı ile sınırlıdır. Aday mezun olduğu alanla ilgili olarak tercih yapma şansına sahip olurken YÖK tarafından bu bölümler listelenir.

DGS ile Yerleşenler Kaçıncı Sınıftan Eğitim Görüyorlar?
Sınava giren adaylar açısından merak edilen birçok soru bulunurken bunlardan biri de sınavı kazandıktan sonra hangi sınıftan eğitimlerine devam edecekleri konusudur. Bu sorunun yanıtını ise kazanılan üniversitenin ilgili bölümünün yönetimi karar verir.

Ders Sayısında Azalma ve Dil Sınavı
Adayın mezun olduğu ön lisans programına en yakın lisans programı seçilmesi durumunda alınacak fark derslerinin sayısında azalma olması söz konusudur. Öğrenci yabancı dilde eğitim yapan bir üniversitede 4 yıllık lisans eğitimi almaya DGS sonucunda hak kazanırsa bu durumda üniversite tarafından yapılan dil muafiyet sınavından başarı elde etmesi gerekir.

Sevgili arkadaşlar sizler için DGS Nedir? başlığı altında geniş kapsamlı bir rehber sayfası oluşturduk. Aklınıza takılan başka sorular varsa yorumdan sorabilirsiniz. Ayrıca DGS ile ilgili olan diğer yazılarımıza da bakabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu