Üniversite Zamanı

Erasmus Programı Nedir?

Avrupa’daki yüksek öğrenim kurumlarının birbirleri ile işbirliği sağlayarak kısa süreliğine öğrenci ve akademik personel değişimi için mali destek sağladıkları program Erasmus olarak adlandırılmaktadır. Peki Erasmus nedir? Sizlere bu yazımızda erasmus hakkında detaylı bilgiler sunacağız. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Erasmus ismi Avrupa ülkelerinde hem öğrenci olarak, hem de akademisyen olarak bulunmuş olan Hollandalı ünlü bilim adamı ”Erasmus” tan gelmiştir.

Erasmus genellikle 6 aylık (yani bir dönem) sürecini kapsayan bir programdır. Ancak öğrencinin isteği üzerine program 12 aya kadar da uzatılabilmektedir. Öncelikle güz dönemi, ardından bahar dönemi olarak gidilebilen erasmus programı için öğrenci istediği dönemden birini seçerek gidebilir. Lisans ve önlisans öğrencileri ile akademik personellerin yurtdışında bir üniversitede eğitimlerine devam etmeleri ya da yeni iş olanaklarına sahip olmalarını sağlayan erasmus Avrupa Birliği tarafından hazırlanmakta olan bir programdır.

 

Erasmus Programı Neleri Kapsar?

Avrupa Birliği tarafından desteklenen erasmus programı aşağıdaki özellikleri kapsamaktadır;

  • Öğrenci ve akademisyen değişimi
  • Eğitim programlarının geliştirilmesini amaçlayan işbirlikleri
  • Müfredatı geliştirme programlarının uygulamada kullanılması için yaygınlaştırma çalışmaları
  • Avrupa’daki bölüm ya da üniversitelerin ortaklaşa bilimsel çalışmalar yürütebilecekleri platformların oluşturulması
  • Yabancı dil kursları ve programlar
  • Avrupa Kredi Transfer Sisteminin geliştirilmesi.

Şunu önemle belirtmek gerekir ki; Erasmus kesinlikle ”yabancı dil öğrenme” programı değildir. Ayrıca burs programı olarak da görülmemelidir. Herhangi bir diploma ya da araştırma programı olarak da görülmemelidir.

 

Erasmus Programının Amacı

Avrupa’da yüksek öğrenimin kalitesini artırmayı hedefleyen Erasmus programının amacı Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerin yüksek öğrenim kurumları arasında işbirliği sağlanarak yükseköğretimde Avrupa sistemini ön plana çıkarmaktır. Bu amaçla yüzlerce öğrenciye yurtdışında eğitim şansı tanınmaktadır. Ayrıca bu sistemle staj, iş ve spor alanında da işbirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Erasmus amacı olarak ülkeler arası gelişim ve değişim ile iş birliğini artırma hedefi ön plandadır.

erasmusresim1

Erasmus Programına Kimler Başvurabilir?

Erasmus programına başvuracak kişilerin Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan ülkelerin vatandaşlarından ya da aday ülke vatandaşlarından olması gerekmektedir. Ayrıca erasmus başvurusu için öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 ya da 100’lük sistem üzerinden 75 olması gerekmektedir. Öğrencilerin dil sınavında 100 üzerinden en az 70 alması şarttır. Bu sınav sonrasında da öğrenciye Erasmus ofisinde yapılacak mülakattan başarılı olması gerekir. Mülakatı başarıyla tamamlayan öğrenci Erasmus değişim programı için hak kazanmaktadır.

 

Erasmus Programı İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Hayatınızın en özel deneyimini yaşayabileceğiniz Erasmus programı ile gidilebilecek ülkeler belirlidir. Erasmus programı için gidilebilecek 37 ülke mevcuttur. En çok tercih edilenler ise İspanya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ünlü üniversitelere sahip ülkelerdir. Öğrenci gitmek istediği ülkeleri sıralayarak anlaşmalı ülkeler arasından kendi tercihini yapabilmektedir. İyi bir eğitim almak ve farklı kültürler tanımak için Erasmus programı kaçınılmaz bir fırsattır.

 

Tavsiye Yazı: Farabi Değişim Programı Nedir?

 

Konu hakkında aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz 🙂

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yapılacak programa önceden erasmus+ programına katılan biri katılabilir mi? Konaklama yeme içme ulaşım vb giderler kurum tarafından mi ödeniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu