2023 Eşit Ağırlık Bölümleri ve Eşit Ağırlık Meslekleri (TM)
İçindekiler
Eşit Ağırlık yani kısaltılmış hali ile TM, üniversiteye giriş sınavında alınan puanların hesaplanması için ayarlanmış puan türlerinden bir tanesidir. Mesela bazı bölümler daha fazla edebiyat bilgisi gerektirir, bazıları için ise daha çok biyoloji gereklidir. İşte bu ayrımı yapmak için bu puan türleri oluşturulmuştur ve bu puan türlerine özel her dersin ağırlıkları farklıdır. Mesela “Hukuk” bölümüne gitmek istiyorsanız EA testlerini çözmeniz gerekir.
Eşit Ağırlık öğrencileri öncelikle 1.oturum olan TYT sınavına girmek zorundalar. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri bulunmaktadır. Bu sınava girdikten sonra 2.oturum olan AYT sınavına da girmek zorundalar. Bu sınavda ise öğrenciler kitapçık içerisinde bulunan Matematik, Sosyal Bilimler-1-Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Çözdüğünüzde size puan kazandıracak Eşit ağırlık dersleri bu şekildedir. Tabii ki her testin size kazandırdığı puan aynı olmuyor. Her dersin kendine ait katsayıları bulunmakta. Sitemizde bulunan YKS puan hesaplama sistemi ile eşit ağırlık bölümleri için net sayılarınıza göre aldığınız puanı görebilirsiniz.
Bu liste ÖSYM tarafından yayımlanmıştır. Bölümlerin üzerine tıklayarak EA bölümleri taban puanları, sıralamalarını ve diğer bilgileri öğrenebilirsiniz.
Eşit Ağırlık Bölümleri
Liste üzerinden eşit ağırlık bölümleri ve gerekli bilgileri öğrendik. Şimdi sıra öğrencilerin aklına takılan soruları cevaplamakta.
Eşit Ağırlık Meslekleri
Listeden de anlaşıldığı üzere çok fazla sayıda eşit ağırlık mesleği bulunmakta. Tabi bölüm sayısı fazla olunca henüz kendine bir hedef koymamış EA öğrenciler acaba hangi bölümü tercih etsem sorusunu sormaya başlıyor. İşe alınma süreleri, başlangıç ücretleri, işe yerleşme oranları gibi pek çok soru araştırılmaya başlanıyor. Öncelikle bir eşit ağırlık mesleği tercih etmeden önce o bölümün geleceği var mı araştırılmalıdır. Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve pek çok mesleğe artık ihtiyaç kalmıyor. Bu yazdın halk içinde söylenen tabirle “hiç ölmeyecek meslek” tercihi yapmamız daha iyi olacaktır. Örnek verecek olursak Hukuk gibi eşit ağırlık mesleklerine her zaman ihtiyaç vardır.
Eşit Ağırlık maaşları için ise net bir şey söylemek mümkün değil. Fakat “kariyer.net” ve “CBIKO univeri” gibi siteler üzerinden maaş verilerini paylaşan insanların ortalama ne kadar maaş aldıklarını öğrenebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
En popüler eşit ağırlık bölümleri nelerdir?
Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümleri; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoloji, işletme, iktisat, çocuk gelişimi şeklindedir.
Eşit ağırlıkta kaç meslek var?
Eşit ağırlık bölümünde tercih verebileceğiniz toplam 95 civarı meslek bulunmaktadır.
Kimler eşit ağırlık seçmeli?
EA bölümleri, puanları, dersleri, maaşları ile ilgili genel bilgiler vermeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmından sorabilirsiniz.
Ben sayilsay bölümündeki bugün ayt sınavına girdim sayısal eşit ağırlık ve sözel çözdüm ama en iyi yaptığım bence eşit ama puanima göre tercih yapacağım herkese tavsiyem ne olursan ol mutlu olduğun şeyi ol
arkadaşlar siyaset bilmi ve kamu yönetimi tam olarak nedir bide ing bilmek sartmi
Aktüerya ve risk yönetimi nasil bi bölüm? matematigimin cok iyi mi olması lazım
Ben eşit ağırlığım sayısaldan sınava girsem doktor,aile hekimi olma ihtimalim var mı?
Evet
Arkadaşlar ben eşit ağırlık seçtim
Helal lan sana
Sayılsadan iyidir zaten sayısal cözülmüyor
Arkadaşlar bana kalırsa sayısal seçin eğer olmazsa 12 de eşit ağırlığa geçiş yaparsınız sayısalda matematiğinizi geliştirmeye bakın
Öyle sonradan geçmek var mı?
Okulda da değiştirilebilir ama bölüm sınavda yaptığına göredir. Sözel seçersen sayısal yapamazsın çünkü 2 yıl boyunca sayısal derslerle aran olmayacak. Ama sözel seçip bunun yanında mat fizik kimya vs derslerini de internetten tamamlarsan sözel mezunu olup sayısaldan sınava girebilirsin aynı durum tam tersi için de geçerli.
Var ama okuldan okula değişebilir ve yine sayısaldan eşit ağırlığa geçersen zorlanabilirsin edebiyat var ve o sürede düzgün çalışamayabilirsin çünkü matematik zaten pratik istiyor biliyorum diye bırakırsan diğerlerine çalışırsan o zaman baştan sayısal seçmen bi işe yaramicak neyse konumuza geri dönersek sınav için kayıt yaptırırken de bölümünü değiştirrbiliyorsun illa okula bildirmen gerekmiyor ama tabi derslere katılım için sen bilirsin ama bence en iyisi bölümüne sadık kal en başından ya da en azından 12 ye kadar kararsız kalma. İlgi alanlarına, istediğin mesleğe göre bölümünü tercih et