Üniversite Zamanı

Farabi Değişim Programı Nedir?

İki üniversite kurumu arasında rektörler tarafından imzalanan anlaşma metnidir. Farabi değişim programı Yükseköğretim Kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı olarak adlandırılır. Bu programla öğrenci ya da öğretim üyeleri bulundukları kurum dışında bir yükseköğretim kurumunda bir ya da iki yarıyıl süresince eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Prosedür kapsamında öğrenci değişimi en az bir, en fazla iki yarıyıl sürecini kapsamaktadır. Her bir öğrenci öğrenim gördüğü süreçte birer defa Farabi Değişim Programı değişimine katılma şansına sahiptir.

 

Farabi Başvuru ve Kabul Süreci

Farabi Değişim Programı için başvurular üniversitenin ilan etmiş olduğu başvuru tarihleri arasında yapılır. Öğrencinin istenilen belgeleri Farabi Kurum Koordinatörlüğü’ne teslim etmesi gerekir. Öğretim gördüğü üniversite tarafından değerlendirilen başvurular olumlu sonuçlanırsa karşı üniversiteye bildirilir. Karşı üniversite incelemede bulunarak kabul edeceği öğrencileri belirler. Gerekli öğrenim protokolleri imzalanarak karşı üniversiteye gönderilir ve karşılıklı olarak akademik kurul kararı ile öğrencinin kayıt işlemleri gerçekleştirilir.

 

Farabi Değişim Programı Ücretli mi?

Farabi değişim programı için herhangi bir ek ücret ödemeye gerek yoktur. Tam aksine YÖK tarafından Farabi Değişim Programı çerçevesinde eğitim gören öğrencilere burs verilmektedir. Öğrenciler bu süre boyunca kendi öğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırmaya devam ederek öğrenci katkı paylarını ödemek zorundadır. Fakat gideceği öğretim kurumuna ayrıca ek bir ödeme yapmasına gerek yoktur.

Farabi Değişim Programı öğrencilerine ödenen burs miktarı genel olarak öğrencilere ödenen burs miktarının bir buçuk katıdır. Öğrenciler bu miktarın %70’ini öğrenim gördükleri her ay boyunca, kalan %30’luk kısmını ise başarı yüzdesine göre değişim programının sona ermesi ile birlikte toplu şekilde almaktadır.

Not: Aynı sınırlar içerisinde bulunan yüksek öğrenim kurumları arasındaki Farabi Değişim Programı yönetmeliği esasına göre bu durumdaki öğrenciye Farabi Değişim Programı bursu verilmez.

[irp posts=”1473″ name=”Çift Anadal ve Yandal Programı Nedir?”]

farabidegisim11

Farabi Öğrencisi Olma Şartları Nelerdir?

Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilmenin en önemli şartı önlisans ve lisans öğrencisi durumundayken ilk yılın tamamlanmış olmasıdır. Bununla birlikte genel not ortalamasının ise 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekmektedir. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri içinse genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 olması gerekir. Genel not ortalaması şartı bazı kurumlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

Farabi öğrencisi olabilmek için alttan ders olmaması şartı yoktur. Önemli olan kayıtlı olunan üniversitenin başvuruyu kabul etmesidir.

Farabi Değişim Programına Katılmalı mıyım?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Farabi Değişim Programından Türkiye sınırları içerisinde eğitim ve öğretim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim üyeleri faydalanabilmektedir.

Gerekli şartlar sağlanıyorsa Farabi ile istenilen üniversiteye geçiş yapmak mümkün (Tabii ki öğretim görülen kurum ile karşı kurum arasında anlaşma protokolü varsa). Ancak şunu belirtmeliyiz ki bu süreçte hem avantajlar, hem de dezavantajlar ile karşılaşabilirsiniz.

Resmi işlemlerde yaşanabilecek sıkıntılı süreç. yeni bir ortama alışma süreci, alttan alınması gereken dersler ya da üniversiteler arasında yaşanabilecek protokol sorunları ile can sıkıcı bir süreç yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra öğrenciye verilen burs miktarı oldukça tatmin edici. Ayrıca barınma konusunda da devlet yurtlarından destek almanız mümkündür.

 

Farabi değişim programı ile aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmından bize sorabilirsiniz 🙂

 

İlgili Makaleler

7 Yorumlar

  1. Merhaba ben 18 Mart Üniversitesinde fen bilgisi öğretmenliği öğretmen okumaktayım ben üçüncü sınıfın ikinci döneminde İstanbul eğitim araştırma hastanesine atandım olarak lise hemşiresi olarak. Şimdi geçiş yapmak istiyorum ama dördüncü sınıf olduğum için yapamıyorum sürekli İstanbul’a git gel nöbet çıkışları perişan oldum. bana farabi geçişi önerdiler. Geçiş süreci hakkında bir fikri yok kimsenin lütfen yardımcı olun çok zor bir dönemden geçiyorum hem maddi hem manevi İstanbul üniversitelerine nasıl geçiş yapabilirim.

  2. Merhaba
    Ben suan Balikesir kyk da kalıyorum. Önümüzdeki yil icin Bursa ya Farabi yapmak istiyorum.Kyk konusunda sıkıntı yaşar miyim? Kesin olarak burdan oraya yurt nakilim yapılir mi?

  3. farabi geciste dersler uyusmuyorsa farabi gecis yapilabilir mi ve donem uzama gibi bi ihtimal var mj ?

  4. Ben farabi basvurumu yaptım 3 tercih hakkım vardı 3unu de kullandım. İlk tercih ettiğim yer gelirse ben istersem 2.tercih ettiğim yere gitme gibi bi şansım var mı biliyor musunuz?

  5. Merhaba DGS ile Giresun Universitesini kazandım. Derslerimi saydurdim ve 30 dersten muaf oldum seneye 3. Sinif olarak gozukecegim Farabi yapmak istiyorum fakat Farabi ile gidecegim okulda onlisanstan olan derslerimi tekrar mi saydirmam gerekecek yoksa Giresun universitesindeki derslerim ile uyusup uyusmadigina bakmam yeter mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu