Üniversite Zamanı

Mevlana Değişim Programı Nedir?

Yurtiçinde eğitim veren yüksek öğretim kurumu öğrenci ve öğretim elemanlarının yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları ile belirli prosedürler çerçevesinde değişimini sağlayan Mevlana Değişim Programı hiçbir coğrafi bölge koşulu içermemektedir. Kısacası bu program sayesinde herhangi bir yükseköğrenim kurumundaki öğrenci ya da öğretim elemanının yurtdışındaki yükseköğretim kurumları arasında değişimi sağlanmaktadır. Dünyadaki tüm yükseköğretim kurumlarını kapsayan bu program coğrafi bölge ayrımı olmaması nedeniyle diğerlerinden farklıdır.

Yurtiçindeki yükseköğretim kurumları ile yurtdışındaki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elamanı değişimini sağlayan Mevlana Değişim Programı elbette ki belirli şartlar içermektedir. Bu şartlardan en önemlisi değişim programına katılmayı isteyen öğrenciler en az bir dönem, en fazla ise iki dönem için başvurabilmektedir. Öğretim elamanları içinse bu süre en az 1 hafta, en fazla ise 3 ay olarak belirlenmektedir. Aynı şekilde dünyanın bütün bölgelerinden Türkiye’ye gelecek öğrenci ve öğretim elamanları içinde bu şartlar geçerlidir.

[irp posts=”2166″ name=”Erasmus Programı Nedir?”]

mevlana değişim programı

Programa Kimler Katılabilir?

Programa katılım için en önemli şart eğitim görülen yükseköğretim kurumunun bu değişim programı ile ilgili protokolü imzalamış olmasıdır.

Peki Mevlana Değişim Programına kimler katılabilir? Bu programa örgün eğitim programlarında kayıtlı olan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılma hakkı vardır. Ayrıca yurt içinde ya da yurt dışında Mevlana Değişim Protokolünü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları da bu programa katılabilirler.

Değişim programı kapsamında öğretim elemanlarının toplamda altı saat akademik faaliyet gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yani bu programa katılan öğretim elamanlarının haftalık altı saat ders vermesi gerekmektedir. Haftalık altı saatin tamamlanamaması durumunda seminer, konferans ve panel gibi akademik faaliyetlere katılım da bu süreye dahil edilebilmektedir.

Başvuru Şartları Nelerdir?

Mevlana Değişim programı başvuru şartları şöyledir;

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikli şart öğrencinin örgün eğitim verilen bir yükseköğretim programında kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Ön lisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerde genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde ise 4 üzerinden en az 3 olması şartı aranmaktadır. Burada %50 dil puanı ve %50 not ortalaması şeklinde bir değerlendirme yapılmaktadır.

Ön lisans ve lisans öğrencilerinde hazırlık sınıfı ve birinci sınıflar, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde ise hazırlık ve bilimsel hazırlık döneminde olan öğrenciler eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programa katılamamaktadır.

Başvuru Tarihleri Nelerdir?

Mevlana Değişim Programı başvuru tarihleri yükseköğretim kurumlarınca resmi web sitesi üzerinden yayınlanmaktadır. Program için gerekli şartlar, başvuru süresi ve diğer bilgilere her öğrenci kayıtlı olduğu yüksek öğretim programının resmi web sitesini takip ederek ulaşabilmektedir.

Öğrenciler bu tarihler içerisinde kayıtlı olduğu kurumun Mevlana Değişim Programı koordinasyon ofisi ile irtibata geçerek gerekli bilgi ve belgeleri sunarak başvuru yapabilmektedir. Öğretim elemanları da aynı şekilde koordinasyon ofisine başvuru yapmaktadır.

Tavsiye Yazımız: Farabi Değişim Programı Nedir?

Mevlana değişim programı ile aklınıza takılan veya merak ettiğiniz bir soru varsa yorum kısmından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir Yorum

  1. merve dedi ki:

    Konaklama vb giderler kurum tarafından mi karşılanıyor. Yoksa öğrenci mi karsiliyor.

Başa dön tuşu