KYK Burs ve Kredi Başvurusu Nasıl Yapılmalı?
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve kredi başvuruları yaklaştı. KYK burs ve kredi başvurusu nasıl yapılmalı sorusunun cevaplarını bulabileceğiniz yazımızda burs ve kredi başvurusu hakkında tüm bilgileri edinebilirsiniz. Üniversite öğrencilerinin eğitimini desteklemek amacıyla verilen kredi ve burslar için 2018 yılı başvuruları heyecanla bekleniyor. Peki burs ya da kredi başvurusunun onaylanması için neler gerekir? Başvuru yaparken nelere dikkat edilmelidir.
Üniversite yaşamında kredi ya da burs olmadan okumak çok zordur. Özellikle de maddi açıdan durumu kötü olan öğrenci aileleri için devletin sağlamış olduğu burs ya da kredi adeta cankurtaran gibidir. Bu nedenle kredi ya da burs başvurusu yaparken başvurunun her adımında dikkatlice işaretlemeler yapılmalıdır. Aynı zamanda başvurunun onaylanması açısından doğru bilgilere yer vermekte son derece önemlidir.
Burs Nedir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere verilen burs devletin sağladığı karşılıksız para yardımıdır. Burs ihtiyaç sahibi öğrencilere verilmektedir. Belirli şartların sağlanması gerekmektedir.
Öğrenim Kredisi Nedir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencileri maddi yönden desteklemek, eğitim süreçlerinde sosyal ve kültürel yönden gelişmelerini sağlamak amacıyla yükseköğretim kurumlarındaki öğrencileri öğrenim süreleri boyunca verilen borç paradır. Yani öğrenci eğitimini tamamladıktan sonra belirli bir süreden itibaren bu borcu geri ödemeye başlamaktadır.
[irp posts=”1415″ name=”İkinci Öğretim Nedir?”]Öncelik Tanınan Öğrenciler Kimlerdir?
Kredi ve burslar elbette ki bazı özelliklere göre verilmektedir. Karşılıksız olan burs yardımını almaya hak kazanacak öğrenciler için belirli öncelik şartları bulunmaktadır. Öncelikli olarak burs almaya hak kazanacak öğrenciler şöyle;
- Şehit yakınları (Şehit bekar ise kardeşi, evli ise çocuğu )
- %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler (Sağlık Kurulu Raporu gerekmektedir)
- Anne ve babası vefat edenler
- Lise ve dengi eğitim sürecini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan yetiştirme yurtlarında tamamlamış öğrenciler
- Lise ve dengi eğitim sürecini Darüşşafaka Lisesinde tamamlamış öğrenciler
- Milli Sporcu Belgesi almış olan ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından milliliği tespit edilmiş olan öğrenciler
- ÖSYM tarafından her öğretim dalı için belirlenen ham puanlara göre ilk 100’e giren öğrenciler
Dikey Geçiş ve Yatay Geçiş Yapanlar Kredi/Burs Alabilir mi?
Kurumdan burs alan öğrenciler dikey geçiş ya da yatay geçiş yaptıklarında yıl kaybı olmadan mezun olup, ara vermeden de başka üniversiteye geçtiklerinde ön lisans programında almış oldukları burs ya da kredi lisans programında da devam etmektedir. Öğrencinin lisans programına yerleşmesi ile bunu belgelemesi ve dilekçe yollayarak burs ya da kredinin devamı için talepte bulunması gerekmektedir.
Ön lisans programında kredi ya da burs alan öğrencilerin lisans programında da burs ya da kredinin devamını istemesi için tekrardan başvuru yapmalarına gerek yoktur. Öğrencinin yollayacağı dilekçe ile kurum burs ya da krediyi öğrencinin hesabına yatırmaya devam edecektir. Şunu özellikle belirtmeliyiz ki lisans eğitimine başlandığında bazı kurumlarda hazırlık sınıfı şartı konulmaktadır. Kredi ya da bursun hazırlık sınıfında verilmediğini belirtmekte fayda var. Normal öğretim sürecine geçtiğinizde kredi ya da bursunuz devam edecektir.
KYK Kredi ve Burs Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafınca alınan başvuruların doğrulu kontrol edilmektedir. Beyanda herhangi bir hata ya da doğruluk olmadığı tespit edilmesi halinde öğrencinin kredi/bursu kesilecektir. Bu nedenle KYK kredi/burs başvurusu yaparken dikkat edilecekler konusunda bilgi sahibi olmanızı öneririz;
- Başvurunuzu yaparken her alanı mutlaka dikkatlice okuyun ve tekrardan kontrol edin.
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, hatalı bilgi vermek ya da eksik bilgi kredi/burs almanızı engelleyecektir.
- Öğrenim bilgilerinizi mutlaka kontrol ederek girmelisiniz.
KYK Burs Kesilme Nedenleri
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ihtiyacı olan öğrencilere karşılıksız olarak verilen burslar bazı hallerde kesilmektedir. Burs kesilme nedenleri şunlardır;
- Öğrencinin başarısız olması
- Öğretim kurumundan ayrılması, herhangi bir nedenle çıkarılması ya da uzaklaştırılması
- Kayıt dondurma ya da okumaktan vazgeçmesi
- Öğrencinin eğitimine bir yıl ara vermesi ya da okulunu değiştirerek eski okulunda başarısız olması
- Öğrenim kurumunun kapatılması
- Kuruma ait yurtlardan süresiz uzaklaştırma cezası alınması
- Kesin hükümle mahkum olması
Yukarıda saydığımız durumların varlığı tespit edildiği halde öğrencinin bursu kesilmektedir.
Kredi Çıkarsa Almalı mıyım?
Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi üniversite yaşamında maddi anlamda destek olmadan eğitim görmek zorlayıcı olmaktadır. Özellikle aile maddiyatı kötü olan gençler için devlet bursu ya da kredisinin çok büyük anlamı vardır. Ancak şunu belirtmeliyiz ki ihtiyacı olan öğrencilere verilen burs geri ödemesizken, kredi 2 yıl sonra öğrenci tarafından geri ödenmeye başlanmaktadır. Eğer maddi açıdan ailenizden destek varsa kredi almanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü okul sürecini kolaylaştıran ve rahatlatan bu gelir mezun olduktan sonra size gider olarak dönüşecektir. Özellikle 2 yıl içerisinde iş bulamayan gençlerin KYK kredisi ödeme derdi yaşaması muhtemeldir.
Buna da Bakmalısın: Mevlana Değişim Programı Nedir?