Üniversite Zamanı

YDS Nedir? YDS Hakkında Detaylı Bilgi

YDS kısaca yabancı dil seviyesinin ölçülmesi ve bu doğrultuda eğitim alınması için uygulanan bir sistemdir. ÖSYM tarafından yapılan YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) daha önceleri uygulanmakta olan ÜDS ve KPDS sınavlarının da dahil edildiği merkezi bir yabancı dil sınavıdır. Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve çoğu özel sektör için geçerliliği bulunan bir sınavdır. 2013 yılından bu yana tüm dil sınavları bu sınav altında toplanıyor. Bu nedenle yabancı dil puanına ihtiyaç duyan adayların yılda iki defa yapılmakta olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) girmeleri gerekiyor. Yılda iki kez yapılmakta olan dil sınavlarında Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve Arapça yer alıyor. Ayrıca ilkbahar döneminde Almanca, Fransızca, Farsça, Arapça, Bulgarca, İngilizce, Hollandaca, Ermenice, İtalyanca, Japonca, Lehçe, Rusça, Sırpça ve Yunanca, sonbahar döneminde ise sadece Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve Arapça yapılıyor.

Do-you-speak-english

YDS Kimler Başvurabilmektedir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı lisans, yüksek lisans, doçentlik sınavları, KPSS A grubu öğretmenlik sınavı için dil puanı gereken adaylar, Tıpta uzmanlık ve Diş hekimliğinde uzmanlık sınavına girecek adaylar, yurtdışı denklik için sınava girecek adaylar ile memuriyette dil tazminatı alacak adayların başvurabileceği bir sınavdır.

Doçent adayları ve doktora ile sanatta yeterlilik çalışması için başvuru yapacak adayların bu puana ihtiyacı vardır. Bunun dışında yüksek lisans yapmayı düşünen lisans programı mezunlarının da yabancı dil puanına sahip olması gerekiyor. Ayrıca bu adayların yüksek lisans yapmayı planladığı üniversitenin istediği dil puanını da alması şart.

ÜDS ve KPDS’nin 2013 yılından bu yana kaldırılması ile birlikte yabancı dil puanına ihtiyaç duyan öğretmen adaylarının da yolu bu sınav ile ile kesişir oldu. 2013 yılından bu yana bu adaylar için KPSS puanı YDS puanı ile ağırlıklı hesaplanmaktadır.

YDS Hangi Konuları Kapsamaktadır?

Yabancı dil sınavı için şu  ya da bu konuları kapsar demek hiç doğru değildir. Çünkü bu sınav yoğun bir bilgi birikimi ve fazla detay isteyen bir sınavdır. Aday hangi dilde sınava girecekse eğitim alanındaki dilin tüm kurallarına hakim olmalıdır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı konuları ayırt edilmemekle birlikte yoğun bir şekilde kelime bilgisi gerekmektedir. Ayrıca adayın sınavdan yüksek bir derecelendirme alabilmesi için o dilde birikimli olması önemlidir.

YDS

YDS Sonuçları Kaç Yıl Geçerlidir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı geçerlilik süresi ÖSYM’nin almış olduğu kararla kurumların kendine bırakılmıştır. Yani sınav puanının ne kadar süreyle geçerli olacağı başvuru yapılacak üniversite ya da diğer kurumlarca belirlenecektir. Yabancı dil tazminatı için bu sınav puanının geçerlilik süresi beş yıldır. Ayrıca bu konudaki düzenlemeye göre beş yıl sonunda sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye çekilmektedir. Bu da adayın yabancı dil tazminatının kesilmesi anlamına gelmektedir.

YDS Hakkında Diğer Bilgiler

  • Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı süresi 150 dakikadır. Her soru için ortalama 2 dakika süre verilmektedir.
  • Sınav toplamda 80 soruluk bir sınavdır.
  • Uygulamada genel olarak sınav saati sabah 09.30’dur
  • Yanlışların doğruları götürmediği bir sınav sistemidir.
  • Yabancı dil sınavındaki sorular tüm adaylar için geçerlidir ve sınav 100 tam puan üzerinden hesaplanmaktadır.
  • Yabancı dil koşulunu sağlamak isteyen adayların bu sınavdan doçentlik için 100 üzerinden 65, doktora ve sanatta yeterlilik çalışması içinse 100 üzerinden en az 55 alması gerekmektedir.
  • Yabancı dil sınavına girecek aday bir dönemde yalnızda bir dil için başvurabilmektedir.

[irp posts=”1473″ name=”Çift Anadal ve Yandal Programı Nedir?”]

YDS Faydaları Neler?

  • İş dünyasında rakiplerle arayı açmak en temel amaçlardan biridir. Bu aşamada yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı rakiplerinizle arayı açmak için bir yoldur.
  • Kamu çalışanları ve memurlar bu sınavdan aldıkları 70 ve üzeri puanla puan seviyesine göre dil tazminatı alma hakkına sahiptir.
  • KPSS A grubundan sınava giren öğrencilerin birçok puan türünün hesaplanmasında da yine yabancı dil sınav puanı gereklidir.
  • Doçentlik, doktora ve öğretim elemanı olabilmek için yabancı dil puanı gerekir.
  • Yabancı dil sınavı puanının geçerlilik alanı olan bir diğer bölüm ise Tıp Fakültesi’dir.
  • Buradan da anlaşılacağı gibi kamu kurumlarında yükselmeyi hedefleyen adayların mutlaka Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı puanına ihtiyaçları vardır.

Yüksek Lisans İçin YDS Şart mı?

Yüksek lisans için YDS şart diyemeyiz. Adaylar bulunduğu üniversitedeki hocaları ile görüşerek yüksek lisans öğrenci alımında YDS puanı şartının aranıp aranmadığı ya da diğer bilgileri edinebilirler. Ancak yüksek lisans için YDS puanının çoğu üniversitede geçerli olduğunu belirtebiliriz. Son dönemlerde yüksek lisans düşünen adayların YDS yerine YÖK-DİL Sınavını tercih ettiğini belirtmekte de fayda var.

YDS’de Nasıl Başarılı Olunur?

Yabancı dil sınavı başlı başına ilgi ve zaman isteyen zor bir sınavdır. İyi bir şekilde İngilizce konuşuyor olabilirsiniz. Ancak bu yabancı dil sınavından yüksek bir puan alacağınız anlamına gelmez. Hatta 4 4’lük İngilizce konuşanların bu sınavdan 15-25 arası notlar aldığı dahi görülmüştür. Dil bilgisi, kelime bilgisi ve okuma gerektiren bir sınavdır. Bu nedenle sistemli bir şekilde çalışma gerektirir. Özellikle alt yapısı olmayanlar için mutlaka yabancı dil kursu almalarını tavsiye ederiz. Bu sayede yabancı dil sınavı sorularını çözme taktiklerini, YDS çalışma teknikleri ve tam anlamıyla soru örneklerini de görmüş olursunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu