Rehber Yazılar

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan doğası gereği yaşadığı süre zarfında sürekli bir uğraş peşindedir. Aileden alınan eğitimle başlayıp üniversite ve daha sonraki dönemlere kadar devam eder bu eğitim süreci.

Bu eğitimler doğrultusunda kişi kendine uygun sevdiği mesleği hedefler. Kişi sevdiği mesleği yaparken hayattan zevk alması, mesleki doyuma ulaşması gerekir. O yüzden yanlış meslek seçimleri hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Peki meslek seçimi yaparken neler dikkat etmeliyiz?

Öğrencilerin çoğu üniversite giriş sınavında istediği bölüm yerine sınavda aldığı puana göre tercih yapıyor. Bu da kişinin üniversiteyi bitirdikten sonra mutsuz olmasına neden oluyor. Okuduğu bölümle ilgisi olmayan bir iş hayatına sürüklüyor.

Öncelikle kendimizi iyi tanımalıyız. Yeteneklerimizi eğitimimizle harmanlamalıyız. Ne istediğimizi iyi bilmeli, o yönde hareket etmeliyiz. Meslekler hakkında bilgi veren kitaplar okuyabiliriz. Düşündüğümüz mesleklere ait iş yerlerine ziyarete gidip gözlem yapabiliriz. Kariyer odaklı seminerlere, konferanslara katılabiliriz. Beklentimizi göz önünde bulundurarak olumlu, olumsuz yönlerini iyi düşünmeliyiz.

Kendimize soracağımız birkaç soruyla işimizi kolaylaştırabiliriz.

  • *Seçeceğim meslek hakkında detaylı bilgim var mı?
  • *Hedeflediğim meslekte ailemin etkisi var mı?
  • *İş olanakları ve mesleğin geleceği ne durumda?
  • *Seçtiğim bu meslekte ne kadar ilerleyebilirim? Kariyer yapma olanaklarım müsait mi?

Bu tip sorularla daha sağlıklı bir meslek seçimi yapabiliriz.

Karar verirken sevdiğimiz meslekte ısrarcı olmamalıyız. Sevdiğimiz meslekle birlikte yeteneklerimizi, kapasitemizi göz önünde bulundurmalıyız. Hayallerimizin mesleğini kendimizi tanıyarak bulabiliriz. İnsan ömrünün büyük bölümünü çalışarak geçirir.

Yanlış meslek seçiminin olumsuzluklarına göz atalım;

Gün boyu ortalama 8-10 saat çalıştığımızı düşünürsek günün büyük çoğunluğunu iş ortamında geçirdiğimizi görürüz. Sevmediğimiz mesleği yaptığımızda mutsuz oluruz. Mesleğin gerektirdiği verimi, başarıyı gösteremeyiz. Umduğunu bulamama kaygısı başlar, bu kaygı bizden beklenilen çabayı azaltır. Düşen verim ve başarı çalışma ortamında sürtüşmelere ve tartışmalara yol açabilir. Yaşanılan bu tatsızlıklar kişide oluşan pişmanlık , çalışma isteksizliği ve bozuk bir psikoloji oluşturabilir.

Bu durum hem kendi hayatımızı etkileyebileceği gibi hem de toplumda çalışma düzenini etkiler.

Başlarda yapılan yanlış meslek seçimleri hayat boyunca bizi birçok meslek değişikliklerine götürebilir. Olumsuzluklarla süren bir iş hayatına itebilir.

Bu hususta aileye büyük pay düşüyor. Çocuklarının kişilik özelliklerini, ilgi alanlarını, yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmalılar. Meslek seçimlerinde baskı kurmamalılar. Onları dinlemeli ve seçimlerine saygı duymalılar.

Meslek tercihi hayatımıza yön veren en önemli kararlardan biri olduğu asla unutulmamalıdır. Bilinçli hareketle atılan adımlar iş hayatımızda bizi saygı duyulan bir pozisyona taşır. Sadece para kazanma amacı gütmeden başarılı olduğumuz alanda kariyer basamaklarını tırmanabiliriz. Mesleki kimliğimizin hayat kalitemizle doğrudan ilişkili olduğunu unutmamalıyız. Seçimlerimizi yaparken geleceğimizi yönlendiririz.

Tavsiye Yazı: Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu