Rehber Yazılar

Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

Beyin jimnastiği, birden çok kişinin toplanıp bir araya gelmesiyle, bir konu hakkında fikirlerini açıklayıp, birbirlerine fikir alışverişinde bulundukları, her bireyin yaratıcı olarak düşünme gücünü geliştirmede yardımcı olan bir öğretme tekniğidir. Beyin jimnastiği,  tıpkı vücudumuzun herhangi bir yeriyle jimnastik yapmış gibi düşünmeliyiz. Mesela bacak kaslarımızın daha da gelişmesi amacıyla spora gidip bacak hareketleri yapabilir yada yürüyebiliriz. Beyinde de tıpkı vücudumuzda olduğu gibi kaslar vardır. Fakat nasıl bacağımızı geliştirirken gün geçtikte ağırlıkları artırıyorsak, beynimizi geliştirirken de farklı yollar kullanmalıyız. Her ne kadar farklı alanlara yönelebilirsek, o alanların hücreleri aktif hale gelerek gelişim sağlayabilir. Fakat sürekli aynı işlerle uğraşmak o yöndeki beyin hücrelerini yorar ve bir süre sonra ölümüne yol açar. Beyin jimnastiği uygulamayıp hep aynı şeyleri uygulayan bireyler, diğer konularla ilgili yorum yapmakta zorluk yaşayabilir.

Ders Çalışırken Motive Olma Yolları Nelerdir?

Beyin jimnastiği işi aslında sanıldığı kadar zor değildir. Bilmece çözmek, matematik problemleri ile uğraşmak, en klasik yöntemlerden biridir. Bir yabancı dil öğrenmeye çalışmak, şarkı ezberlemek gibi rutin hayatta yapılan birçok şey de beyin jimnastiği örneğine girebilir.

Basit beyin jimnastiği egzersizleri yardımıyla beynimizi yenileyebilir ve hayatınızın her anında dinamik kalabilirsiniz. Örnek verecek olursak;

  • Buzdolabını açıp içindeki şeylere göz gezdirebilir ve daha sonra kapatıp nerede neler olduğunu tahmin ederek beyninizi geliştirebilirsiniz.
  • Kendimizi bir başkasının yerine koyarak, yani empati yaparak neler yapacağını tahmin etmeye çalışabiliriz
  • Günlük hayatta sürekli yaptığımız şeyler, veya sürekli gittiğimiz yerler dışında farklılıklar yaparak değişik şeyler denemeliyiz. Örnek verecek olursak eve gelirken farklı yerleri kullanabilir, farklı kafeleri tercih edebilir veya alışveriş için farklı dükkanları deneyebiliriz.
  • Kendimizi keyifsiz veya canımız sıkkın hissettiğimizde aklımıza tüm olumsuzlukları getirmek yerine, içimizden güzel şeyler düşünerek rahatlamaya çalışmalıyız. İstemsizce göreceksiniz ki olumlu olarak moralsizliğinizin önüne geçeceksiniz ve iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  • Her gün sağ eliniz ile saçınızı tarıyorsanız bunu sol elle de denemeli, okuduğunuz bir kitabı düz değil de yan veya ters bir şekilde okumaya çalışmanız beyin geliştirme konusunda oldukça güzel egzersizlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu