Çalışma TaktikleriYKS

YKS Nasıl Çalışılır? Sıfırdan Üniversite Kazanmak

Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen YKS için adayların çalışma serüveni başladı. Üniversite hayali kuran binlerce adayın sınav sürecinde sınava nasıl hazırlanacağı en önemli telaştır. Özellikle de sınava sıfırdan hazırlanmayı düşünenler için sistemin değiştirilmesi bazı soru işaretlerine neden oldu. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmak gibi sorular adaylar tarafından en fazla merak edilenler arasında. Peki temeli olmayan biri nasıl ders çalışmalı? gelin hep beraber öğrenelim.

Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrencinin asıl sorunu temelinin olmadığını düşünmesidir. Oysa ki bu seviyeye gelen her öğrencinin belirli bir düzeyde temeli vardır. Önemli olan nokta kendinizi geliştirmek ve eksiklerinizi tamamlamaktır. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığını düşünmek yerine hangi konularda, derslerde ya da hangi noktalarda eksiklerinizin olduğunu belirlemek işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Sizlere bu aşamada üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusuna ithafen takip etmeniz gereken yolu çizmenizi kolaylaştıracak tavsiyelerimiz var.

çalışmak

Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Temeliniz olmadığını düşünüyorsanız aslında aklınızdaki en önemli soru ”Nereden başlamalıyım?” olmuştur. Nereden ve nasıl olursa olsun en kısa sürede başlamalısınız. İster çalışma kitaplarından, ister İnternet’ten izleyebileceğiniz online videolardan, isterseniz de kötü olduğunuzu düşündüğünüz derslerden özel kurs almaya başlayarak. YKS Konuları listesine bakarak bile başlayabilirsiniz. Hangi konulardan sorumlusunuz, hangi konulardan daha çok soru çıkıyor bunları bilmelisiniz. Ne kadar kısa zamanda çalışmaya başlarsanız daha fazla başarıya ulaşacaksınız.

YKS’de başarılı olmak için iyi bir çalışma planı ve istikrarlı bir çalışma temposu şarttır. Başarılı bir çalışma planı içinse öncelikle hedefinizi belirlemeniz önemlidir. Hangi bölüme girmek istiyorsunuz? Hedef puanınız kaç? Hedefi netleştirmek, çalışma planını buna göre oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Hedefinizi belirledikten sonra günlük ve haftalık çalışma programları oluşturmanız gerekmektedir. Programınızda her ders için ne kadar zaman ayıracağınızı ve hangi kaynakları kullanacağınızı belirlemeniz önem arz etmektedir.

Programın gerçekçi ve uygulanabilir olması da önemlidir. Özellikle bu noktada okul veya dershane öğretmenlerinden yardım almak iyi bir çalışma planı oluşturmayı sağlayabilmektedir. Piyasada çok sayıda YKS kaynağı bulunmaktadır.

Doğru kaynakları seçmek de başarınız için önemlidir. Öğretmenlerinize ve rehber öğretmenlerinize danışarak size uygun kaynakları seçerek size en uygun kaynaklarla sınava hazırlanabilirsiniz. YKS kitap önerileri almak müfredata uygun ve etkili kaynaklarla sınava hazırlanmanızı sağlamaktadır.

YKS’de başarılı olmak için düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışmanız gerekmektedir. Her gün belirlediğiniz programa göre çalışmaya özen göstermeniz önemlidir. Çalışma sırasında dikkatinizin dağılmasını engellemek için sessiz ve sakin bir ortam seçmek verimli çalışma için şart olmaktadır.

Öğrendiğiniz konuları unutmamak için düzenli olarak tekrar yapmanız önemlidir. Tekrar yaparken farklı kaynaklardan yararlanmak konuyu net olarak öğrenmeye yardımcı olmaktadır. Ancak YKS’de başarılı olmanın en önemli yollarından biri de bol bol soru çözmektir.

Soru bankaları, çıkmış sınav soruları ve deneme sınavları çözerek hem bilgilerinizi pekiştirmeniz hem de sınav formatına ve tüm soru kalıplarına alışmanız mümkün olmaktadır. YKS konuları için en az 3 kaynağın sorularını bitirmek önerilmektedir.

Asla Vazgeçmeyin!

Çoğu başarısızlığın sebebi inanmayarak yola çıkmaktır. ”Temelim yok yapamam” sözünü bir kez olsun kullandıysanız evet yapamazsınız. Öncelikle kendinize inanın ve bir hedef belirleyin. Kendinize bir temel oluşturmak istiyorsanız bunun için elbette ki çabalamanız gerekecek. Çalışmaktan ve çabalamaktan sıkıldığınız sürece temeli sağlam bir çalışma sistemine sahip olamazsınız. Bu nedenle asla pes etmeden sorularla savaşmayı tercih ederek temelinizi sağlamlaştırmanızı tavsiye ederiz. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmış olan pek çok öğrenci bulunmakta. Youtube üzerinde güzel videolar oluyor, onların videolarını izleyerek üniversite sınavın nasıl hazırlanmışlar öğrenebilirsiniz.

Doğru Kaynaklardan Yararlanın

Öğrencilerin sıklıkla yaptığı hatalardan birisi bilindik ve zor kaynakları tercih etmektir. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığı bir ders için en çok satılan bir kitabı alarak o kaynaktan hiçbir şey anlamamanız size fayda sağlamaz. İlk aşamada basit, ancak sizin anlayacağınız bir dilden kaynak seçimi de yapabilirsiniz. Öncelikle doğru kaynak seçimi yapmalı, ardından ilerleyen süreçlerde farklı kaynaklardan da çalışarak bilgilerinizi oturtmalısınız. Sizler için oluşturduğumuz YKS Kitap Önerileri başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz. Her seviyeye uygun kitap önerilerinde bulunduk.

Çalışmaya Odaklanın

Kabul edin ki daha şimdiden masa başında oturup saatlerce ders çalışma fikri size zor geliyor. Oysa ki kendinizi bu düşünceye adapte etmek yerine ders çalışmaya odaklanabilirsiniz. Önünüzde uzun bir süreç var. Bu nedenle ilk günlerde 1-2 saatlik çalışmalarla başlayıp, yaklaşık birkaç hafta sonra çalışma saatlerinizi 3-4 saate çıkarabilirsiniz. Dahası bu işin sırrı çok çalışmada değil, verimli çalışmaktadır. Saatlerce ders başında oturup sıkıntıdan patlamaktansa, günde birkaç saatinizi derslerinize ayırarak gerçekten istekli ve verimli bir şekilde çalışmanızı öneririm. Uzun saatlerce çalışmayı sevmiyorsanız her gün düzenli bir şekilde 3-4 saat verimli çalışıp kalan vaktinizi dilediğiniz gibi geçirebilirsiniz. Tabi çalışma saatleri sizin hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir. Üniversite taban puanları sayfamızdan bölümlerin ve üniversitelerin taban puanları, başarı sıralamaları bilgilerini öğrenebilirsiniz. Buradan araştırma yaparak kendinize gerçekçi bir hedef belirleyebilirsiniz.

YKS Çalışma Taktikleri

  • Hangi ders olursa olsun temelinizin olmadığını düşünüyorsanız mutlaka sıfırdan başlamalısınız. Bunu özellikle de sayısal derslerde uygulamanız gerekmektedir. Konu çalışmaya baştan sona doğru gitmelisiniz. Çünkü sayısal derslerde ilk konuları anlamadığınız sürece diğer konularda başarı yakalamanızın imkanı yok.
  • Birden fazla kaynak edinmenizde fayda var. Bir konuyu en az iki kaynaktan çalışarak o konuda daha detaylı bilgi edinebilir, farklı kaynaklardan çalışma sayesinde birinde olmayan bilgiyi diğer kaynaktan sağlamış olabilirsiniz.
  • Konu çalıştıktan sonra mutlaka soru çözün. Bu yöntem sayesinde öğrendiklerinizi test edecek, bilgilerinizin kalıcılığını artırmış olacaksınız.
  • Haftada en az 1 veya 2 deneme çözmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede çalıştığınız konulardaki eksiklerinizi görmüş olacaksınız.
  • Kendiniz ait bir çalışma programı mutlaka olmalı. Kendinize günlük ve haftalık programlar yaparsanız daha verimli bir şekilde ilerleyeceksinizdir.

Eşit Ağırlık Öğrencileri YKS’ye Nasıl Çalışmalı?

YKS’ye hazırlanan eşit ağırlık adayları için sınavı başarıyla atlatmak ve hedeflerine ulaşmak için detaylı bir çalışma planı oluşturmak oldukça önemlidir. Ancak öncelikle sınav sistemini tanımak gerekmektedir.

YKS’nin eşit ağırlık puan türü, Türk Dili ve Edebiyatı, Geometri, Matematik, Tarih, Coğrafya ve Felsefe derslerinden oluşmaktadır. Sınav süresi 180 dakikadır. Sınavda hangi konulardan sorular geleceğini öğrenmek için ÖSYM’nin yayınladığı müfredatı ve sınav formatını incelemeniz gerekmektedir.

Her ders için hangi alt konulardan kaç soru geleceğini ve soruların formatını bu şekilde öğrenerek neye çalışacağınızı öğrenmeniz önem arz etmektedir. Daha sonra kalan süreyi ve ağırlık verilecek dersleri göz önünde bulundurarak gerçekçi bir çalışma planı oluşturmanız gerekmektedir.

Başarı için en önemli unsurlardan biri düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışmaktır. Konuları sadece okuyarak öğrenmeye çalışmayıp, notlar almak, konu anlatımlı videolar izlemek ve bol bol soru çözmek gerekmektedir.

Deneme sınavları ise sınav formatına alışmanız ve zaman yönetimini öğrenmeniz açısından oldukça önemlidir. YKS’ye hazırlanan eşit ağırlık öğrencileri için önemli tavsiyeler arasında şunlar bulunmaktadır.

  • Türkçe ve matematik derslerine ağırlık verin. Özellikle bu dersler, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puanı getiren derslerdir.
  • Tarih ve coğrafya derslerini hafife almayın. Bu derslerden de iyi puan alarak puanınızı yükseltebilirsiniz.
  • Edebiyat dersine sadece paragraf soruları için çalışmayın. Özellikle yazar-eser çalışmasına da özen gösterin ve hem ezberleyip hem de tüm konuları kavrayın.
  • Güncel olayları takip edin. Tarih ve coğrafya derslerinde güncel olaylarla ilgili sorular gelebilir.

Sayısal Öğrencileri YKS’ye Nasıl Çalışmalı?

Sayısal YKS dersleri arasında matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji bulunmaktadır ve özellikle en çok öğrencinin sınava girdiği alanlardan biri olan sayısalda başarılı olabilmek için tüm derslere sıkı bir şekilde çalışmak ve hakim olmak gerekmektedir.

Her bir dersin kendine özgü temel kavramları ve formülleri bulunmaktadır. Özellikle bu kavramları ve formülleri sadece ezberlemek yerine anlamanız ve pratik yaparak pekiştirmeniz önemlidir. Kavramları anladığınızda karmaşık problemleri bile kolayca çözmek mümkün olmaktadır.

YKS sayısal sınavı problem çözme becerilerinizi ölçen bir sınavdır ve bu nedenle sınavda başarılı olmak için çok sayıda soru çözmeniz gerekmektedir. Farklı kaynaklardan ve farklı soru tiplerinde ve farklı zorluk seviyelerinde soru çözerek problem çözme becerilerinizi geliştirmek başarının sırrı olmaktadır.

YKS sayısal sınavı için önemli bazı öneriler bulunmaktadır.

  • Temel matematik konularını iyi öğrenin.
  • Formülleri ezberlemek yerine anlamayı çalışın.
  • Bol bol soru çözerek pratik yapın.
  • Hızlı ve doğru hesap yapmayı öğrenin.
  • Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin.
  • Sınav stresini yenmeyi öğrenin.

Üniversite sınavına nasıl çalışılır diyenler için en önemli detaylardan bahsettik. Unutmayın ki sizi en iyi tanıyan yine sizsiniz. Bu nedenle önerilerimizi de dikkate alarak kendinize uygun bir çalışma programı hazırlamalısınız. Yarın başlarım değil, hemen bu günden başlayarak geçen zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Ayrıca sınav sürecine kadar çalışamadığınız günlerde de kendinizi suçlu hissetmeden kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir. Bir gün çalışamadıysanız diğer gün 2 saat fazla çalışarak eksiklerinizi bu şekilde tamamlamaya çalışın.

İlgili Makaleler

105 Yorumlar

  1. Esma seninle aynı durumdayız bende en son7. Sınıfta okula gittim liseyi açıktan 1 dönemim kaldı bitecek üni sınavına girecem herhangi bi hesap kullanıyorsan yaz aynı durumdayız

  2. merhaba ben bu sene üni sınavına girecegim staj görüyorum meslek lisesinde okuyorum ders çalışmak istiyorum ama bir türlü yapamıyorum staj gördügüm için çok fazal yoruluyorum ve kafama hiçbir şey girmiyor okulun başlarında gece 2-3 e kadar çalışıyordum ama uykusuz kalmaya başladım ve bıraktım tekrar o hevesle başlayamıyorum düşük bir puan alacak mışım gıbı bır his var içimde ve kazanamasam tekrar girdirmez ailem bunu yapamayan ikincide mi yapacak der lütfen bir akıl verin test kitaplarım var ama olmuyor okulun ilk deneme sınavına girdim 150 puan aldım berbat bir puan sayısalım yok edebiyat sosyal biligisi var sadece ve bölümüm 250-300-350 puan istiyor kendimi sıkışmış gibi hisediyorum çevremdeki gecen seneden kalan insanlar sadece dersaneye gidiyor ama ben günümün yarısı çalışma ile geçiyor onları gördükçe nasıl kazanacagım diyorum ve bırkmya başlıyorum lütfen akıl verin

  3. En son 7 ci sınıfa gittim sonra okumadım ama liseyi açıktan bitirdim online şimdi üniversite istiyorum ama bilgim yok nasıl çalışa bilirim sıfırdan lütfen cvplarmisiniz yaşım ilerlemeden okuma istiyorum
    ( 22 yaşındayım )nasıl bir program hazırlamalıyım

    1. İnanç ve Emek…
      Kendinize inanıp emek verip çalışırsanız, Allah’ın izniyle çok rahat kazanabilirsiniz.

  4. Merhaba 22yıl sonra sınava girmeyi düşünüyorum sayısal çıkışlıyım ama çok zaman geçti nerden nasıl başlamalıyım.sözelden girsem şansım olur mu ?

  5. Hocam benim hic temelim yok ben 11.sınıf öğrencisi yim ben ilk yılda universiteye gitmek istiyorum sizce nasıl bir çalışma yapmalıyım bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum

  6. 4 ayim kaldi durumum kotu ilahyat istiyorum 350 puvan almam mumkunmu acaba 4 ayda sevgilerle hocam

    1. Hiçbir şey imkansız değildir yapabilirsiniz tabi iyi bir çalışma ile derece de yapılır…

  7. Merhaba, ben mali müşavirim. Okul hayatım boyunca ingilizce öğretmeni olmak çok istedim. Bizim dönemimizde meslek lisesi çıkışlı iseniz alanın dışında tercih yapamazdınız. Her isteyen istediği bölümü tercih edebiliyor mu? Üniversite sınavları hakkında bilgi verebilir misiniz?

  8. Ben bu sene 12 sınıfım ve beni temelin iyi değil matematik hiç anlamıyorum nasıl ders calişcami da bilmiyorum derslere katılıyorum ama yapamıyorum test çözüyorum nasıl ders calişcami da bilmiyorum bana yardımcı olur musunuz

    1. Aynı durumdayım 5 ay kaldı ve ben diplerdeyim liseye yeni başlayan kardeşlerimizden hiç bir farkım yok diyebilirim bir tek Türkçem güveniyorum o da sadece tyt de var (sayısalcıyım) temelim yok bahanesi 3 hafta önceye kadar kullandığım bir bahaneydi sana kesin olarak söyleyebilirim ki eğer bu gün başlarsan 2 hafta sonra temelim yok nereden başlayacağım diye bir şey demeyeceksin yapacağın şey basit YouTube a gireceksin ve tyt 2021 matematik veya Türkçe senin bileceğin iş fark etmez yazacaksın ve 2 hafta boyunca her gün videolar izleyeceksin testler çözeceksin 2 hafta hiç aksatmadan bunu yaparsan sana söz veriyorum ağzından bir daha temelim yok ne yapacağım cümlesi çıkmayacak bana güven ben üniye gitmiyorum veya çalışkan bir öğrenci değilim senin gibiyim bana kimse bu kadar basit bir şey olduğunu söylememiştim yok şu konu çok çıkıyor yok şu konuya çalış saçma sapan tavsiyeler veriyorlardı sen dediğimi yap Yapman gereken çok basit dediğim gibi hangi dersten başlamak istiyorsan tyt (seçtiğin ders) 2021 yaz ve bütün videoları baştan sona izle her konu videosunda sonra alacağın test kitabından sorularını çöz umarım işine yarar mutlu olurum

      1. komik gelecek ama 44 yaşındayım ve üniversite okumak niyeti içindeyim.. sizin gibi deneyimli insanların tavsiyelerine ihtiyacım var ? ne yapabilirm daha fazla ? hoş henüz sadece bu yazıyı yazmaktan ibaretim :// desteğe ihtiyacım var programlı bir desteğe.. yardımcı yönlendirici bir rehber gerekli.. dershaneye de gidemiyorum ://

        1. Ne komiği Allah aşkına, aksine sizin gibi insanları gördükçe feyz alıyor ve azminize hayran kalıyorum. Öncelikle YKS’de çıkan konuları araştırıp öğrenin ve çıkacak konuların ismini youtube’a yazarak videolarını izleyin. Bir hocayı beğenmezseniz diğerini beğenirsiniz. Konuyla ilgili videoyu izledikten sonra temin edeceğiniz bir video çözümlü test kitabından soru çözerek pekiştirin öğrendiklerinizi. Bu şekilde konuları bitirdikten sonra geömiş yıllarda çıkmış sorulara bakın ve deneme çözerek eksiklerinizi tespit etmeye çalışın. Eksiklerinizi kapatıp konuları tekrar ederek sınava moraliniz yüksek bir şekilde girin ve o hayalinizi gerçekleştrin. Ancak bunun için yarını beklemeyin. Hemen şimdi doğrulun, planınızı yapın ve uygulamaya başlayın. Sorumuz olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım

  9. Hocam ben eşt agirlik bölümundeydim. Sinava girdim ve puanım düşük geldi. Esit agirliga geçme sebebim kimya ve fizikten korkuyodum. Matematigi seviyorum. Diye esit agirlik secmiştim neyse sonucta olmadi sinavda yani türkçe sevmiyorum başim agriyor paragraflari düşününce. Mezuna kalinca bu sene yani sayisaldan girmeye karar verdim hemşirelik istiyorum çünkü. Matematik temelim vardı biraz o yüzden ondan başladım. Ama fizik çok zor diyolar o yüzden ben kimya ve biyolojiye çok calismak istiyorum. Ama bazende diyorum ki yani fizik kimya biyolojiden hiç temelim yok ya 9. Sınıf konularindan başlayıp mı izlesem yoksa tyt konularından başlayıp ful tyt ayt çözsem sonra denemelere fln başlasam. Sizce nasıl hareket etmeme lazım (yardimci olursaniz çok sevinirim

  10. hocam merhaba öncelikle şöyle diyim ben orta okul lise pek takmadım dersleri zamanında pişmanım ve kendime inancım yok temelim yok çok istiyorum çalışmayı ama kendime güvenemiyorum yapabilir miyim onuda bilmiyorum zaten bu sene zorda diğer seneye falan hazırlık için yol gösterir misiniz

  11. hocam merhaba ben şu an 11. sınıfım 12’ye geçiyorum yaz tatilini verimli bir şekilde kullanmak istiyorum fakat tytye nasıl çalışacağımı bilmiyorum konu anlatımı kitapları mı almalıyım yoksa internetten video üzerinden daha mı iyi olur? (temelim pek iyi değil)

    1. görsel zekan daha iyiyse video izlemenizi tavsiye ederim yazarak veya okuyarak anlıyorsanız kitaplardan v.s yararlanabilirsiniz.

  12. hocam ben 9.sınıf ögrencisiyim mühendis olmak istiyorum fakat matematik beni korkutuyor ve matematikle ilgili testler çözemiyorum ne yapmalıyım

    1. şimdi sadece matematik için değil aslında tüm her şey için geçerli bu diyeceğim ;bir şeye korkarak başlarsak ya da olmaz, olmayacak ,yapamam gibi başlarsak baştan kaybedersin en büyük hatamız bu.Ne yapıcağız bunun içinde Allah a sığınıcağız ,sık ve sürekli çalışacağız ve daha bir sürü şey ama öncelikle sağlık ve motivasyon bunlar çok önemli yapabiliriz. Yapanlar nasıl yapıyorsa bizde öyle olmak zorundayız. Boş şeylerle uğraşırsan sonuçta boşta kalırsın iyi günlerle…

  13. Merhabalar ben dil cikisli yim suan Universite Okuyorum aciktan ,Ama Bir hayalim Var ing’den eve ekmek götürmek İngilizce oğr rehberlik tercumanlik bunlardab biri hayalim Herneyse hocam kelime haznem İdare eder mezuna kaldıktan sonra Unuttuğum Kelimeler oldu Ama Grameri tamamen Unuttum Kendim evde gramer çalışıyorum bulundugum ilçede dilkurslari yok olsa da 5-6ay sonra acilcak diyorlar flan fistik sorum şu hocam ben Nasil test cozebilirim Hemen teste başlamali miyim Gramer konulari bittikten sonra baslasam mi iyi Yoksa Hem gramer hem test mi cozuyim Lutfen cevap verin ?

    1. Hala girdin mi girmedin mi bilmiyorum ama ikisini bir arada götürsen daha mantıklı olur.
      Mesela Present Simple – Present continious u bitir alıştırma yap.
      (Test değil de boşluk doldurma, cümle yazma ağırlık olsa daha iyi)
      Past Simple- Past continuous u bitir alıştırmarı yap.
      Ardından bu dördü genelde A2 testlerinde çıkar, karşılaştırılır onlardan çözebilirsin.
      Aynı şekilde future tenseleri (Future perfect hariç) çalışıp testlerini çöz.
      Perfect leri bunların hemen ardından bekletmeden bitir çünkü perfect konularından kesin diğerleri araya kaynar.
      Özel okuldan birilerini tanıyorsan ya da internette ucuza bulursan bir sürü students booktan (On screen ,Activate ve benzeri ) yararlanabilirsin. Bu kaynaklar daha zordur o yüzden bunları sonlara doğru yapmanı öneririm. Arada Meb e dahil olmayan yerlerle karşılaşırsan hele hiç yüzüne bakma.
      En önemlisi yine meb kitabı (pdf olarak bulabilirsin.) ve kazanım testleri.
      Kelime için de bir yakının varsa kendine defter yaz haftada bir- iki gün sana sözlü yapsın ve turistik bir yerde çalışabilirsin, ben bir yaz babamla gittiğim pansiyonda meşrubatçı oldum ve bu yüzden konuşmam ve kelime bilgim oldukça gelişti. Bir de sevdiğin kitap, çizgi roman, manga, oyun tipi şeyler varsa onları ingilizce oku, oyna.

  14. Ben 11. Sinif ogrencisiyim bu yil konu bitirip seneye Allhin izniyle full test cozmek istiyorum da kac saat?

  15. Hocam ben 12.sınıfım üniversite sınavına hazırlanıyorum gerçekten çalışıyorum denemelere giriyorum arada bir düşük alıyorum neden acaba

    1. Şimdi çok çalışmak kadar yeterli çalışmak da önemli ben mesela şuan 12. sınıfım bende de düşük çıkıyor halbuki bende çalışıyorum ama verimli değilmiş demek verimli çalışacaksın.

    1. her şey kendinle ilgili, bazıları söylüyor kendinize çalışma programı yapın diye ama ben şahsen yapmıyorum
      hangi konuda kaldım hangi konularla ilgili test yaptım sadece onları not tutuyorum sana tavsiyem eğer bir programa bağlı kalamıyorsan istediğin veya eksik olduğun tüm konuları sırayla bitir.

  16. Ben meslek lisesi öğrencisiyim ve üniversiteye gitmek çok istiyorum keşke çalışsaydımda daha iyi bir okula gitseydin şimdi diyorum şuan. 10.sinifa geçtim ve bize 12.sınıfta ders değil bizi sanayiye çalıştırmaya götürecekler sizce ben üniversite sınavına nasıl hazırlanabilirim istediğim okulun puanı 410 ve 390 bunun için nasıl çalışabilirim bunun için bir plan falan varmı.

    1. bende meslek lısesıyım kesinlikle bolum dersleri yuzunden calışamiyorum,ve staj olucaz bu kadar sacma bir sistem iste..ne yapcam bilmiyorum,

      1. Ben 2018 yks de olan sinava girdim girdigim sene hem okula gidiyordum hem stja hem dershnaye ve üçünu bir göturemedim ve basarisiz oldum.mecburen mezuna kaldim.mezunda kalmanin dezavanyajlari olduğu gibi avantajlari da var.avantaj şu ki okul yok staj yok bolca zamanın oluyor ve ama bi zamani iyi degerlendirmekte bizim elimizde.tabiki de mezuna kalmanı istemem sen elindrn gelenini yap calis inan ve guven inşallah kazAnabilirsin

        1. Günde kaç saat çalışıyorsun bende senle aynı durumdayım geçen sene staj okul derken mezuna kaldım şimdi bir yerden toparlamaya çalışıyorum ama ne kadar basariyorum bilmiyorum

  17. Merhaba. Hocam ben 23 yaşındayım 2014 yılında TİCARET MESLEK LİSESİ mezunuyum ve çok haylazdım ders nedir bilmem.Eskiye yönelikte çok bişey hatırlamıyorum. Meslek lisesi olduğumuz içinde çok sayısal ders almadık. Genellikle sözel ve meslek derslerini gördük ve Ben bu tyt sınavına hazırlanıp polis olmayı çok istiyorum hayalim iyice kafaya taktım. Fakat 260 Ham puan almam gerekiyor. Bunun için nasıl bir çalışma yolu çizmeliyim? Evde kendim ders çalışsam sadece yeter mi yoksa özel derse felan da gitmelimiyim? Aynı zamanda ben bir işte de çalışıyorum. İşide bırakmak istemiyorum. 260 çok gibi geliyor alabilir miyim onuda bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim…

    1. Anlaşılana göre temeliniz maalesef yok. Bu yüzden evde tek başına çalışmanız sizin için zor olacaktır. Özel dersle desteklemek size çok katkı sağlar. 260 puan alınabilir fakat sizin nasıl çalıştığınıza bağlı.

  18. Merhaba,ben lise 3 e kadar fen lisesindeydim.son anda hukuk okumaya karar verdim yaz tatilinde de hiç çalışmadım sizce tyt ve ayt eşit agırlık nasıl hazırlanmalıyım temelim yok ??

  19. Merhaba. Benim 36 yaşındayım. Bir üniversite daha okumak istiyorum. Liseden mezun olduğum zaman katsayı vardı. Ben sayısalcıydım. Ancak şimdi sözel bir bölümü okumak istiyorum. Okul puanı neye göre hesaplanıyor biz de bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler…

  20. Merhabalar.. Ben fen lisesinde okuyordum mezuna kalmayı düşünüyorum. Lise boyunca hiç çalışmadım, tyt den 277 ve ayt sayısaldan da 252 puan aldım. Verimli ve düzenli çalışarak tıp kazanabilir miyim bir senede? geometri ve fizikten ikinci oturumdan hiç temelim yok. Hiç aşina olmadığım konular da var matematiğim de çok kötü durumda. dershanelerin hepsi çok yoğun ve iyi eğitim veremiyorlar. tıp istiyorum. nasıl ve kaç saat çalışmam gerektiğini bilmiyorum. çalışma düzenim ve tekniğim de yok. bana ne önerirsiniz? Sizce kalmalı mıyım, ki kalmak istiyorum, yoksa ne gelirse gitmeli miyim ? Cevabınızı merakla bekliyorum.

    1. Temelim yok diyorsunuz, bu sorularla kafanızı yorarak daha da stres olursunuz. Bunları düşünmeyerek düzgünce ve programlı bir şekilde çalışırsan neden olmasın? Kendindeki gelişimi sadece sen görebilirsin.

      1. Ben sozelciyim gelecek sene mezunum seneyeye hazirlanacagim dershaneyemi gidieyim ev ortamindami calisayim temelim yok

  21. Merhaba, ben açıköğretim okuyorum seneye yks sınavına girmek istiyorum. Elimde yks sınavına çalışmak için hiç bir kaynak yok nerden ve nasıl çalışmalıyım. Açıköğretim için TYT sınavına girmem yeterli mi yoksa YKS de mi girmem gerekiyor.

  22. merhaba, meslek lisesi mezunuyum. yıllar önce 2 yıllık geciş hakkım vardı fakat istediğim bir bölüm değildi.. o yüzden gitmedim pişman oldum. YKS sınavına girmeden önce seviye belirlenebiliyor mu ? matematiğim berbat 4 işlemden sonrasını yapamıyorum. benim için zor olur mu sınav

    1. Istersen her seyi yaparsin. Kursa git. Gidemiyorsan da Youtube’da bir suru kaynak var. TM ya da sozel secebilirsin. Ikisinde de bir cok is olanagi olan meslekler var. Inan imkansiz diye bir sey yok, calis ve yaparsin. Ilk zamanlar gozun korkacak anlayamayacaksin. Zamanla olacak ama sen calismana bak.

  23. Merhabalar yeni gelen sınav sistemi olan YKS’ye biz önceden aldığımız YGS LYS kaynak kitapları ile de çalışabilir miyiz?

  24. Mrb Bn meslek lisesin de lise 4 öğrencisi oldum . Tyt türkçe konumu bitirdim. Diğer derslere nasıl çalışacağımı nerden başlayacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

  25. Merhaba ben meslek liseli 11. Sınıf öğrencisiyim bu yaz tatilinde tyte çalışmaya başlasam 4 yolluk gastronomi kazanabilme ihtimalim ne kadar. Şu anda mutfak bölümünden devam ettiğim için aynı bölümü tercih ettiğimden ek puanda alacağım istediğim üniversite 380-390 gibi bir puan ve sözel

  26. merhaba ben yaz tatilinde sadece tyt türkçe matematik edebiya çalismak istiyorum ama buna uygun program hazirlayamiyorum hangi konu hangi gün olmali nerden baslamaliyim bilmiyorum yardim edermisiniz lüten

  27. Merhabalar Ben sadece tyt sınavına giricem. Açıköğretim ilahiyat istiyorum. Türkçe ve sosyal bilimlere ağırlık veriyorum. Tyt yi kazanmam için yeterli midir? Yoksa matematik testinden yapmam gerekiyor mu? Teşekkürler

  28. Merhaba ben tercih yaptım ama bölümümü sevmedim şimdi okula gitmiyorum artık 5 gündür düzenli olarak günde 10 saat ders çalışıyorum geçen yıl sayısaldaydım şuan tm den hazırlanıyorum hedefim hukuk devler falan değil ama ilk 130.000 yeterli bu iki ayda olur mu bu çalışmayla devam edersem

  29. Merhaba ben 9 yıl sonra açıköğretim den liseye başladım şu an 24 yaşındayım cevremdekiler bundan sonra okuyup ne olacaksın diyenlerle dolu ama yine de üni düşünüyorum ama hiç temelim yok bildiklerimn hepsini unuttum bana kaynak önerir misiniz hangisi üni sınavlarında bana yardımcı olur

  30. Selamlar iyi çalışmalar. Hani bu Mühendisliklere gelen 240.000 sınırlaması ne durumda ? Kimse açıklama yapmadı sanıyorum ve MF4’ten ilk 240.bin alan tercih yapabiliyordu ve şuan bu ne durumda üstad ?

  31. Merhaba ben hala çalışamıyorum sınava.Ne yapmam lazım son 85 gün kaldı nerden başlamam lazım bu saatten sonra ?

  32. merhaba ben açıköğretim önlisans halkla iliskiler ve tanıtım bölümünü okuyorum 1. sınıftayım ben tekrar yks sınavına girip lisans bölümünü okumak istiyorum fakat ek puan alabilirmiyim
    ayrıca insanların sorularına tek kek cevap verdiğiniz için sonsuz tesekkürler 🙂

    1. Öncelikle yorumunuz için biz teşekkür ederiz. Soruna gelecek olursak ÖSYM’nin yaptığı açıklamalara göre bir üniversite bölümüne yerleşirseniz OBP puanınızda kesinti olacaktır. Yarı yarıya bir kesinti olacaktır.

  33. Merhaba ben yıllar sonra sınava tekrar girmek istiyorum.Optisyenlik istiyorum.Hangi sınavlara girmem gerekiyor.Butun derslere çalışıyorum ama hangilerine ağırlık vermeliyim

  34. açik lise öğrencisiyim polis olmak için tyt sınavına gireceğim fakat sayısal mi sözel mi yoksa eşit ağırlik mı seçmeliyim lütfen yardımcı olun

    1. Sıkıntı etme kendini son 3 yılın çıkmış kitapçıkları var nette ister teline in dir öyle çalış ister indirdikten sonra netten çıktı al çalış ama sana 2.bir önerim şu olur yayın testleri var kırtasiyeye sorarsan yardımcı olurlar onlarada çalış derim ben.

  35. Merhaba,ben denizcilik lisesi mezunuyum.Geçen yıl sadece Yabancı Dil sınavına girdim fakat yeterli puan alamadığım için mezuna kaldım ve şuan bir işte çalışıyorum.Şimdi ise İTÜ Denizcilik Fakültesi deniz ulaştırma işletme veya gemi makineleri mühendisliğini hedefliyorum ancak yks konularına sıfırdan başladım,haliyle işim nedeniyle çalışmam zor oluyor.Hedefimi tutturmak için nasıl daha verimli çalışırım?

    1. merhaba
      ben berke beykoz denizcilik lisesinde okuyorum 11 im ve bende itü denizcilik fakültesi deniz ulaştırma işletme müh. istiyorum sen nasıl çalışıyorsun?

  36. Merhaba ben meslek lisesi 11. Sınıf Öğrencisiyim Hedefim Bilgisayar Mühendisi olmak ancak en iyi üniversiteler çok iyi bir sıralama istemekte ve benim hiç temelim yok hiçbir derste sizce ne yapmalıyım
    Önerebileceğiniz bisi var mı ?

    1. En kısa sürede çalışmaya başlamalısınız. Ayrıca iyi bir üniversite kazanmak için tek başınıza çalışmanız yeterli olmayacaktır. Özel ders veya dershane gibi platformlar ile desteklemeniz gerekmekte. Özel ders size çok katkı sağlayacaktır.

  37. Hocm tyt sibavinda sozelciler mat dan 1 net bile olsa cikarmak zorundaymis..eger matematige hic dokunmassak sinavimiz sayilmayacakmis..dogrumu

  38. Merhaba arkadaşlar açıköğretim okumak için tyt girmek yeterlimi acaba?

  39. Meraba ben acik.ogretim ogrencisyim smidi sinava hazrlaniyorm hemşire.olmak icin.mümkünmudur puanim kacla hesaplancak acba bde temelim yok 🙁

  40. Merhaba 1993 edebiyat bölümü mezunuyum hedefim epey zor bir bölüm Hukuk 🙂 ders calismaya sifirdan basladigimi varsayarsak TM3 Den sorumlu olunacagi soyleniyor yani yrapmis oldugum yogun arastirmalar sonucu kimi kaynakta sadece Tm ve sosyal bilgilerden sorumlu olunacagi kimi kaynaklarda ise diger sayisal alanlardan da sorumlu olunacagi soyleniyor kafam karisti herhangi bir kurs yada egitim almak icin imkanim yok kendi kendime hazirlanmaliyim hangi kaynaklardan nasıl faydalanmam gerekir sıfırdan başlıyor olacağım seneye yetişir inşaallah değilse 50 yaşımda dahi herhangi bir hukuk fakültesini bitirmek istiyorum bir nevi içimdeki ukde diyebiliriz tum kardeslerime sevgiler selamlar ✋

  41. Merhaba Sınava 4 ay var. bir kalem tutmadım bir kıtap dahı acmadım. Makıne muhendıslıgı dusunuyorum. Hırs yaparak Gunde 5 saat calısarak tutturmam mumkunmudur acaba. Fazla bi isteiğim yok 250-270 puan alsam bana yeterli. Sımdıden Sagoln

  42. merhaba ben iki yıldır barajı gecemiyorum hep 1 2 puanla kaldım unıye gitmeyi cok istiyorum ama bu yılda calışamadım şimdi başlasam ne yapabilirim 240 cıvarlarında bişey istiyorum sayısalım ne yapmalıyım ya da yapsam olur mu?

  43. Merhaba ben 12. sınıf meslek lisesi öğrencisiyim ilk dönemi boş oturarak geçirdim bazı ailevi sebeplerden dolayı kafam cok karısıktı ve okulu bırakmayı bile düşünmüştüm fakat şimdi üniversiteyi kazanmak istiyorum 11. sınıfta ygs turkce konularını bitirmiştim paragrafı neredeyse 0 yanlışla çözüyorum cümlede anlamda aynı şekil temel matematiğimde orta derece sayılır 15-20 net yakalayabilirim ama 2. oturum edebiyat ve geometri beni korkutuyor sizce nasıl değerlendirmeliyim bu az kalan zamanı ve nelere çalışmalıyım ?

    1. Öncelikle kendine düzgün bir hedef belirlemeli ve bir program yapmalısın. Bunun yanında en çok çıkan konulardan ve seni zorlamayacak konulardan çalışmaya başlayarak ilerleyebilirsin. Ayrıca okulundaki rehber hocalarından mutlaka yardım almalısın.

  44. Merhaba ben açık lise mezunuyum 2 yılık sağlıkla ilgili bir bölüm istiyorum temelim yok nasıl yapsam nerden başlasam acaba

  45. Benim temelim hiç yok yarıyıl tatilde baslamak istiyorum o gunde bugun ama nerden nasıl baslayayım bilmiyorum.. Neler yapmam gerek sizce?

  46. 2017 de ygs-lys sınavına girdim ve açıköğretim Türk dili ve edebiyatını kazandım.bu yıl yks ve tyt sınavına gireceğim.İlahiyat fakültesini istiyorum.yerleştirme puanım düşer mi?

  47. Merhaba ben bahar 10.sınıf bir meslek lisesi öğrencisiyim. Hedefim üniversite sınavında yıldız teknik üniversitesinde bilgisayar mühendisliği kazanmak. Yanlız o üniversitedeki bilgisayar mühendisliğin taban puanı 457 puanı biraz yüksek benim için temelimin fazla sağlam olmadığını düşünüyorum. Ancak meslek lisesinde olduğum için bölüm dersleri daha fazla ağırlıkta 12.sınıfta hiç matematik ve diğer onemli olan dersleri göremiceğiz yanlızca bölüm dersleri olucak ve birde staja gitmek o yüzden ben şimdiden sınava çalışmak istiyorum sizce nasıl çalışabilirim ?

  48. Hocam acik lise mezunuyum..iki yillik aof istiyorum..sosyal hizmetler..1. Oturuma girmem yeterlimi ve kac puan almaliyim.

  49. 10. sınıfım bu yaz düzenli çalışarak tyt konularını anlayarak bitirebilir miyim?

  50. Ben de ygs lys çalisma programi vardi çok guzel bir program ama şuanki yeni sistemede o programla çalissam olurmu

  51. Merhaba ben 10.sınıf öğrencisiyim sizce yaz tatilinde nasıl bir program hazırlamalıyım 9.sınıftan aklımda kalan pek birşey yok

    1. Bunu tatilden sonra okulundaki rehber hocanla görüşerek yapabilirsin. Rehber hocanız size bizden daha fazla yardımcı olacaktır.

  52. Merhaba ben sağlık meslek lisesinde okuyorum ve ileri düzey matematik fizik kimya biyoloji görmüyorum sizce bu programa göre ilk tyt ye mi çalışmaya baslamalıyım yoksa 11. sınıf eksiklerimi mi tamamlamalıyım?

  53. Merhaba ben 11.sınıf sayısal öğrencisiyim matematiği yapabiliyorum ama temelden başlayarak kendimi dahada geliştirmek istiyorum nasıl yapacağımı bilmiyorum. Birde 9-10. Sınıf lardaki konuları unuttum onlara nasıl çalışmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Kendinize güzel bir çalışma programı hazırlayarak 9 ve 10.sınıf konularını bitirebilirsiniz. İnternet’ten konu anlatım izleyebilirsiniz bunun için. Ayrıca bol bol soru çözmelisiniz.

  54. merhabalar ben elektrik elektronik ögrencisiyim suan lise3 e gidiyorum tıp istiyorum ama temelim sağlam degil ne önerirsiniz ?

  55. Meraba ben hemşirelik lise mezunuyum üniversite de hemşirelik düşünüyorum birinci sorum bana ek puan 0 virgül kaçla gelecek ve de okul puanı sıfır virgül kaç ikinci sorum hemşirelik kazanmam için sayısal mı çalısmam lazım yoksa türkçe filan da çalısmam lzımmı yani tyt ye mi yks ye mi

    1. Ek puan 0.6 olarak gözüküyor. Okul puanı da 0.6 olarak belirlenmiştir. Hemşirelik şuan SAYISAL ile alıyor diye gözüküyor. Bu yüzden sayısal derslere çalışmalısınız.

  56. Merhaba. Ben yıllar sonra tekrar sınava girmek istiyorum. TM mezunuyum. Psikoloji istiyorum. Mat1 ve Türkçe hariç diğer tüm dersleri temelden almak zorundayım. Fen bölümünden de veterierlik yada mimarlık istediğim bölümler arasında. Sorum şu ki; zaten her iki bölümde de temelden başlayacak olduğum için, TM den mi devam etmeliyim yosa sayısal bölüme yönelsem başarı sağlayabilir miyim? Bu konuda çok kararsızım. Bu sebeple hedef belirleyemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu