Çalışma Taktikleri

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

Anne, baba ve öğretmenler olarak öğrencilerden genel beklentisi öğrencilerin okul hayatlarında çok başarılı olmasıdır. Öğrencilerin başarılı olmasını sağlamaya çalışan öğretmenler, öğrencilerinin başarılı olması için etkili ders çalışma yöntemleri hazırlayabilir ve öğrencilerine yardımcı olma yönünde önemli bir gelişim gösterir. Bilinçsiz ve plansız olarak ders çalışmak bir öğrenci için tamamen zaman kaybıdır. Düzensiz bir çalışma ile öğrenci iyi bir başarıyı göze alamaz ve başarısız olur. Başarıya ulaşmak için ilk olarak yapmanız gereken amaçlarınızı belirlemek olacaktır. Daha sonra planlı çalışarak ve zamanı iyi bir şekilde kullanarak çalışmalarınızdan verim alabilirsiniz. Ders çalıştığınız vakitlerde, veriminizi aza indirecek ve dikkatinizi dağıtan her türlü etkenden uzak durmaya çalışın.

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri | Önemli Noktalar

Her çalışmanız öncelikle bir amaca yönelik olmadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalar mutlaka bir başarıya ulaşacaktır. Zamanınızı çok iyi ayarlamak çok önemlidir. Bazı insanlar çok çabuk sıkılıyor ve çabuk yorulabiliyorken, bazı öğrenciler bunun tam tersi olabilir. Ders çalışmaya başlamadan önce etrafınızda veriminizi azaltabilecek her türlü etkenden uzak durun. Etkili ders çalışma yöntemleri olarak her zaman not alın. Ders çalışma esnasında yorgunluğunuz ve uykusuzluğunuz kendini belli ederse kendinizi zorlayarak ortada bulunan bu durumu daha da verimsiz bir hale getirmeyin ve derse tam olarak hazır hissettiğinizde başlayın. Etkili ders çalışma yöntemleri arasında ders çalıştığınız ortamın havası ve konumu çok önemlidir. Ders çalışma alanınızı önceden belirleyin ve dikkatinizi dağıtacak her türlü nesneyi kendinizden uzaklaştırın. Şimdi ki dönemde dikkatimizi en çok dağıtan araçlardan birisi cep telefonlarımız. Cep telefonlarımızı ders çalıştığımız süre içerisinde başka bir odaya koyabilir ve dikkatinizin dağılmasını böylece engelleyebilirsiniz. Öğrenilen bilgiler zamanla unutabilir. Bu bilgileri zamanla unutmamak için kısa aralıklarla tekrar edin ve bilgilerin her zaman güncel olmasını sağlayın. Herkesin dersten nasıl verim aldığına dair fikirleri vardır. Kendinize en uygun yeri ve zamanı belirleyin ve bu doğrultuda hedefinize doğru emin ve sağlam adımlarla ilerleyin. Her insanın farklı etkili ders çalışma yöntemleri vardır. Disiplinli ve kendinize inançlı bir şekilde çalışırsanız, mutlaka başarıya ulaşırsınız.

Sınav Stresi

Programlı Çalışmak

Zamanı kontrol etmek hayatı kontrol etmektir. Başarılı olabilmeniz için her şeyi öğrenmenize gerek yok. Beyninizi gereksiz bilgilerle doldurmak yerine direkt sınava yönelik önemli bilgileri çalışarak başlayabilirsiniz. Bu olay hem beyninizi yormadan öğrenmenizi sağlar hem de vakitten tasarruf yapmanıza yardımcı olur. Amacınızı gerçekleştirebilmek için ilk önce kendinize haftalık bir plan yapın. Hangi dersi hangi günlerde çalışacağınızı önceden belirleyin.

Her sabah uyandığınız zaman da hangi saatlerde ders çalışacağınızı belirlerseniz beyninizi yormadan gayet verimli bir ders çalışma sistemi oturtmuş olursunuz. Sabah erken kalkıp çalışmayı düşünüyorsanız eğer size en büyük tavsiyem sabahları sözel derslerin akılda tutulması daha kolay oluyor. Akşam saatleri beyin sayısal derslerin daha kolay öğrenildiği saatlerdir. 1-2 hafta boyunca bu yöntemi biraz deneyin. Eğer faydasını görürseniz devam edebilirsiniz. Boş vakit diye de bir şey yoktur. Hiç olmazsa bir kitabınızdan 2-3 sayfa da olsa bir şeyler okumanız gerek sınavda gerekse hayatta birçok yönden fayda sağlayacaktır. Günde 10-15 saat çalışıp bilgilerin birbirine karışacağına 2-3 saat verimli bir şekilde konuyu oturtmak daha iyi olacaktır.

ders çalışmak

Çalışma Ortamı

  • Çalışma ortamınızın sıcaklık durumu çok önemli. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir.
  • Çalışma ortamınız olabildiğince sessiz olmalı. Müzik dinleyerek çalışmak aklınızı karıştırıp, hayallere dalmanıza sebep olabilir.
  • Ders çalışma ortamınızda bulunan resim, poster gibi araç gereçler dikkatinizin dağılmasına sebep olacağından o tür eşyalardan uzak durmanızda fayda var.
  • Çalışma ortamınızı havalandırmanız çok önemli.
  • Çalışmaya başlamadan önce lazım olacak tüm eşyaları masanızda bulunmanız dikkatinizin dağılmasına engel olacaktır. Kalk otur yapmak hem vaktinizden çalacağı gibi dikkatinizin de dağılmasına sebep olacaktır.

Zihnin dağılmasını önlemek için yapılacaklar;

Zihnin dağılmasına sebep olan en büyük etken bir anda akla gelen geçmiş zamanda yaşananlar ve gelecek kaygısıdır. Ders çalışırken olabildiğince hayal kurmaktan kaçınmanız gerekir. Hayal kurmaya başladığınızı fark ettiğiniz zaman gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. Ders çalıştığınız zaman o hayallere gerçekten kavuşabileceğinizi düşünün. Belki biraz da olsa işe yarayabilir. Hayallerinizi, endişelerinizi bir türlü bitiremiyorsanız yapmanız gereken şey pencereyi açıp balkona çıkıp temiz hava almaktır. Biraz dolaşın, egzersiz yapın sonrasında tekrar derse oturun umarım biraz da olsa hayallerinizden kurtulmuş olursunuz.

Tavsiye Yazı: Az Ders Çalışmak Mı? Çok Ders Çalışmak Mı?

Unutmamak gerekir ki öğrenmek için ders başında çok vakit geçirmek değil, çok sayıda tekrar yapmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu