Çalışma Taktikleri

Edebiyat Nasıl Çalışılır?

Edebiyat: Düşünce, duygu ve hayalleri dil yöntemi ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır, nitekim eşit ağırlık ve sözel bölümü öğrencileri için değeri yüksek bir derstir. Peki, edebiyat nasıl çalışılır, bu sorunun cevabını bulmak ve veriminizi arttırmak için aşağıdaki tavsiyeleri takip edebilirsiniz.

1- Hedef belirleme

Her başarının arkasında bir plan ve düzen vardır. Elbette başarı için edebiyat planı hazırlayıp hedefi belirlememiz lazım. İlk önce kendimizi tanımalı ve kandırmamalıyız.. Hedefi belirleme öncesinde deneme sınavı yapılmalı. Ardından gerçekçi çerçeveler içerisinde puanımızın üzerinde olan okulları hedef bilmeliyiz. Net sayısına kadar verdikten sonra stratejik çalışmamız, ihtiyacımız olan şeydir.

2- Analiz & Çalışma;

Belirlediğimiz hedef net çerçevesinde örneklendirme yapalım. 10 net yeterli olacak diyenler için stratejik çalışma doğrultusunda sadece Cumhuriyet Dönemine çalışması yeterlidir. Ancak daha fazla nete ihtiyacı olanlar için ise sadece cumhuriyet dönemi yeterli olmayacaktır. Bunun yanında tanzimat, milli edebiyat gibi edebiyat dönemlerinin hepsine çalışılmalıdır. Edebiyat konuları listesine sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Edebiyat nasıl çalışılır sorusunun hemen sonrasında hangi konulara odaklanacağınızı belirlemelisiniz.

3- Akıllıca Not Alma;

Onlarca eser ve onlarca yazarın ezberlenmesi öğrencilerin gözünü korkutmasın. Çözümü akıllı not almak. Ezberlemeniz gereken yazar-eser eleştirmelerini görsel zekanız varsa panoya yazınız. Ek olarak küçük kağıtlara bir kaç tane yazacağınız yazar-eser eşleştirmesi ezberlemenize yardımcı olacak

4- Soru Çözümünün Önemi;

Edebiyat çalışırken en sık yapılan hatalardan birisi çok konu çalışma durumudur. Konu bitirme maceranız uzar gider ta ki sınava 1 hafta kalana kadar. Her derste olduğu gibi edebiyat için de soru çözümü çok önemlidir. Çünkü ezberlediğiniz kavramların, eserlerin, yazarların pekiştirmesini soru çözümü ile pekiştirmektedir. Pekiştirmenin yanı sıra neleri ezberlediğiniz soru çözümünde ortaya çıkacaktır.

Tavsiye Yazı: Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

5- Kaliteli yayın tercih etme;

Edebiyatta sizi başarıya götürecek diğer etmenlerden birisi ise kaliteli ve sınava yakın yayınlar tercih etmeniz olacaktır. Bu başlık en çok öğretmenlere yarayacağını söylemeliyiz. Öğretmenlere sorulan, hocam hangisini çözeyim, hangi kitabı alayım gibi soruların yazı sonrasında öğreneceksiniz.

Edebiyat nasıl çalışılır? Test kitaplarının haricinde her daim yanınızda bir adet cep kitapçığı bulunmak zorundadır. Otobüste ve diğer tüm boş saydığınız vakitlerinizde bir kaç eser bilmek sizi sınavda milyonlarca kişinin önüne geçirebilir. Ayrıca sitemizde bulunan edebiyat testleri de işinize yarayacaktır. Online olarak çözebilirsiniz.

çalışmak

6- Özel Ders Mevzusu;

Herkes tarafından edebiyatın sözel oluşu ve tekniksel bir yanı olmayışından kısa süreceği kanısı vardır. Yanlış bilinenin aksine edebiyat öğrenmek uzun ve zahmetli bir iştir. Yazarların ezberlenmesi, eserlerin bilinmesi gibi onlarca ezberlenmesi gereken şey vardır. Bizim bu konuda tavsiyemiz eğer matematik dersiniz iyiyse özel ders alabilirsiniz yönünde olacaktır. Lakin matematik dersiniz kötü ise matematik alanında özel ders almanız olacaktır. Edebiyat bir çok ders haricinde kendi başına halledilebilecek bir derstir.

Size Özel Çalışma Tekniğimiz;

Hem bilimsel bir açıklaması olan hemde işinize yarayacağından yüzde yüz emin olduğum bir yöntemi açıklayacağım. Kendinize hemen bir adet sıralı zincirlerden oluşan resim elde ediyorsunuz. Çıktısını alıp duvarın bir yerine asıyoruz. Sıra geldi hedefi belirmekte. Belirlediğiniz hedefi kağıda yazıyorsunuz örneğin her gün 5 tane eseri öğreneceğim gibi. Her gün yaptığın taktirde kalem ile bir çarpı atıyorsunuz. Bir müddet sonrası kendinizi zincileri kırmamak için zorlayacaksınız. Her alışkanlığın 21 gün olduğu bilinmekte. Yani dayanmanız gereken ilk zorlu süreç 21 gün.

Bu yöntemin bilimsel açıklaması nedir?

Beynin ödül-iş mekanizmasını harekete geçirecek bir çalışma. Tamamlama hissini kendi lehimize kullanıyoruz. Sadece bu çalışma tekniğinde kullanılmamaktadır. Oyunlarda görev tamamlama gibi dopamini arttıran mekanizmalar oldukça yaygındır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu