Çalışma Taktikleri

Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Sözel dersler kolayca öğrenildiği zannedilen, ancak çabuk unutulan derslerdir. Peki sözel derslere nasıl çalışılmalı?Edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe ve psikoloji gibi sözel derslere çalışırken anlamaktan ziyade unutmaktan şikayetçiyseniz sizlere bu yazımızda birkaç önerimiz var. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki sizlere sunacağımız öneriler başarınızı artıracaktır. Fakat bir derse nasıl çalışılacağı konusunda en doğru kararı verecek olan kişi öğrencinin kendisidir. Bu nedenle önerilerimize kendi çalışma taktiklerinizi de ilave ederek kendinize daha uygun hale getirmenizde fayda var. Sözel derslere çalışma taktilerine geçmeden önce yukarıda da belirttiğimiz gibi ”Sözel dersler nasıl çalışılmalı” sorusu yerine ”Acaba ben derslere nasıl çalışmalıyım” sorusuna yönelirseniz daha verimli sonuç alabilirsiniz.

Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Sıfırdan Başlayın

Sözel derslerde öğrencilerin en fazla yaptığı hatalardan birisi konuya aşina olduğunu düşünerek çalışmamak ya da zaten biliyorum bilinci ile konuyu hızlıca okuyup geçmektir. Bu şekilde konuyu üstü kapalı okuyup geçmek sizi yanlışa götürecektir. Konuyu hiç bilmiyormuşçasına ve derinlemesine okuyun ve bol bol test çözün. Bu sayede yeni bilgiler öğrendiğinizi ve sizde olan bilginlerin de daha iyi pekiştiğini fark edeceksiniz.

Okumaktan Sıkılmayın

Sözel bölümleri kazanmak için sözel derslerde başarıyı artıran en güzel erken okumaktır. Bu nedenle sıkılmadan her konuyu detaylıca okuyun. Hatta okurken önemli gördüğünüz yerlerin altını çizerek daha sonra tekrardan bu kısımları okumanızda fayda var. Eğer çizerek okumaktan hoşlanmıyorsanız küçük bir deftere kalıcı notlar alabilirsiniz. Ancak şunu önemle belirtmeliyiz ki sözel derslerde konuyu okumadan test çözmeye geçmeyin.

Tekrar Yapın

Öğrendiklerinizi anlamanın en iyi yolu konuyu çalıştıktan sonra önünüze kağıt kalem alarak aklınızda kalanları nota dökmenizdir. Ardından notunuzda ki bilgiler ile kitaptaki bilgileri karşılaştırarak kalıcılığı sağlayabilirsiniz.

Eğlenceli Hale Getirin

Ders çalışmayı bir görev olarak görmeyin ve şartlara bağlamayın. Sadece bir masa başında oturarak çalışmanıza gerek yok. Otobüste ya da yatağınızda uzanırken dahi ders tekrarı yapmanız mümkün. Kitaptaki bilgileri ya da aldığınız notları telefonunuza ses kaydı yaparak istediğiniz an kayıttan dinleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ezberden hoşlanmayanlar için kodlama sistemi de öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirecektir. Size uygun bir kodlama tekniği geliştirerek bilgileri daha kolay ezberleyebilirsiniz.

Motive Olun

Sözel derslere nasıl çalışılmalı sorusuna yönelmeden önce çalışmaya motive olun. Ders çalışmaya duyacağınız ilgi ve istek başarılı olmanız için önemlidir. Gerek hedefiniz, gerekse öğrenmeye olan isteğiniz sizi motive edecek en temel araçtır.

Zamanı Doğru Kullanın

Bilgiyi kalıcı hale getirmek için zamanınızı doğru kullanın. Gerek günlük çalışma planı, gerekse mola süreleri bakımından zamanınızı iyi ayarlayın. Ne kadar fazla test ya da deneme çözerseniz bilginiz o kadar kalıcı hale gelecektir. Her gün mutlaka test çözmeye çalışın. Kendinize en uygun çalışma programını hazırlayarak zamanınızı ne kadar değerlendirebileceğinizi ölçebilirsiniz.

Sözel dersler nasıl çalışılır sorusuna birkaç öneri ile cevap sunduk. Sunduğumuz önerileri kendi teknikleriniz ve alışkanlıklarınız ile birleştirerek sözel derslerdeki başarınızı artırabilirsiniz. Son olarak konuları unutmamak için belirli zaman aralıklarında tekrarlar yapmanızı ve denemeler ile başarı seviyenizi ölçmenizi de tavsiye ederiz.

Tavsiye Yazı: Edebiyat Nasıl Çalışılır?

İlgili Makaleler

5 Yorumlar

  1. Merhabalar ben 11sınıf sayısalım sözel derslere gittiğimiz zaman yani daha doğrusu ben de ezber yapma isteği oluşuyor ve 20 sayfayı birden ezberliyorum ve sonra bilgileri unutuyorum ve ezber yapma hiç sevmiyorum nasıl yapabilirim ezber yapmadan nasıl anlayabilirim

  2. Hocam merhaba TYT konularınız güncel midir
    farklı sitelerden baktığımda bazı konular orda gözükmemektedir

  3. Hocam önerimizi çok begendim ben2022 de sinava giricem kesime bir program hazırlayıp yavaş yavaş başlamak istiyorum ve çok kaynak var bir türlü hangi kaynaktan çözeceğini bilmiyorum bana kaynak seçiminde ve programa da yardımcı olur musunuz lutfen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu