Rehber Yazılar

Analitik Zeka Nasıl Geliştirilir?

Analitik zeka kelimesini hiç duydunuz mu? Biraz hafızanızı yokladığınızda birçok yerde karşınıza çıktığını hatırlayabilirsiniz. Eğer iş arama süreçlerinde bulunduysanız aranılan kriterlerin başını çekmektedir. Firmalar her şeyin bilincinde olan, problem çözmeye yatkın insanlarla çalışmak istemektedirler. Bu sayede zamanı en verimli şekilde kullanarak personellerden maksimum düzeyde fayda sağlamayı hedeflemektedirler. Bu özelliklere sahip olup olmadığınızı anlayabilmek için analitik zekanın ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Bu kavram karşılaşılan sorunları ufak parçalara bölerek detaylı bir biçimde incelemektir. Amaç sorunların üzerinde durup büyütmek değildir. Aksine çözüm yollarını düşünerek sonuca en hızlı şekilde varmaktır. Bu duruma ileriyi görmek de denebilir. Günlük yaşantı içerisinde de analitik davranmak gerekmektedir. Çünkü; ev, iş yeri gibi ortamlarda birçok sorunla karşılaşıp, farklı insanlarla muhatap olmak durumunda kalınabilir.

Stres faktörü artık hayatımızın her alanında var olmaktadır. Genelde olumsuz olarak düşünülse de olumlu yönleri de mevcuttur. Önemli olan stresi en iyi şekilde yönetebilmektir. Bunun yolu profesyonellikten geçmektedir. Profesyonellik ise analitik zekayı gerektirmektedir. Bu özellik doğuştan gelebileceği gibi sonradan da kazanılabilir. Peki yöntemleri nelerdir dediğinizi duyar gibiyiz.

  • Kitap okumak

Kulağa ne kadar klişe gibi gelse de okumanın faydaları saymakla bitmez. Hem ufkunuzu genişletecek hem de girdiğiniz ortamlarda birikiminizi ortaya koyacaksınız. Polisiye, bilim kurgu gibi içeriklere sahip kitapların analitik zeka geliştirmede etkili olduğu öne sürülmektedir. Polisiye romanlarında sorunların kademeli bir şekilde çözülmesi buna örnek olarak gösterilebilir.

  • Oyun Oynamak

Evet yanlış okumadınız. Çocuk ya da yetişkin olun oyun oynamanın yaşı yoktur. Burada bahsettiğimiz oyunlar tabi ki stratejik düşünmeyi tetikleyen oyunlardır. Satranç buna verilebilecek en güzel örneklerdendir. Hem kendinizin hem rakibinizin hamlelerini önceden düşünmeniz gerektiğinden güzel bir beyin jimnastiği olacaktır. Bunun yanında çeşitli bilgisayar oyunlarından da faydalanabilirsiniz.

  • Bulmaca Çözmek

Belli bir kesim için hafta sonlarının vazgeçilmez eğlencelerinden biri bulmaca çözmektir. Kelime bilginizi test ederken bir yandan analitik yönünüzü kuvvetlendirebilirsiniz. Sudoku, kelime karalama gibi bulmacalar da buna örnek gösterilebilir.

  • Farklı İnsanlar Tanımak

Her insan birbirinden farklıdır. Aile yapısı, hayat görüşü, yaşadığı tecrübeler bizi birbirimizden ayırmaktadır. Önemli olan herkesin düşüncesine saygı duymak ve bu tecrübelerden kendimize pay çıkarmaktadır. Farklı görüşleri benimseyerek kendi görüşlerimizi kıyaslayabiliriz.

  • Matematik Bilmek

Çoğu öğrencinin korkulu rüyası olan matematik analitik zeka geliştirmede oldukça etkilidir. Problemleri çözümlemeye çalışmak, farklı yollar denemek bu yönünüzü geliştirecektir.

Sonuç olarak analitik zekayı geliştirmek aslında pratik olmak ve detayları inceleyerek çözümlemekten geçmektedir. Siz 24 saatinizin ne kadarını sorunlara ayırmak istersiniz?

Tavsiye Yazı: Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu