Rehber Yazılar

Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Son dönemlerde en popüler mesleklerden biri olan yazılım mühendisliği, yazılım alanıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu bilimin duayenleri olarak yazılım mühendisleri, kullanıcı ihtiyaçları kapsamında oluşturulacak olan yazılımın gereksinimleri, tasarımları ve yapısıyla ilgilenir. Bu süreçte ise çeşitli programlama dillerinden yararlanarak en iyi sonucu almaya çalışır.

Yazılım mühendisleri, çalışmalarında hedef olarak son kullanıcıyı belirler. Çoğu yazılım mühendisi, genellikle son kullanıcı olarak çalışmalarını sürdürürler ve buna göre dizaynlar oluştururlar. Günümüzde kullandığımız akıllı telefonlar, oyunlar, uygulamalar, evlerdeki çamaşır makinesi, buzdolabı ve daha birçok eşya mühendislik çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yazılım mühendislerinin de yine diğer mühendislik alanlarıyla örtüşen çalışmaları, neticesinde belirttiğimiz icatları meydana getirmektedir.

Yazılım Mühendisliği Bölümü

Yazılım mühendisliği bölümü, yazılım mühendisliğinin temelini teorik ve pratik olarak sunan bir lisans programıdır. Devlet üniversitelerinde çok az olan yazılım mühendisliği bölümü daha çok özel ve vakıf üniversitelerinde görülmektedir. Yazılım mühendisliği bölümü öğrencileri yazılım mühendisliğine dair tüm teorik bilgileri almaktadır. Buna göre 1. sınıftan 4. sınıfa kadar olan süreçte temel algoritma bilgisi, veri yapıları gibi ana dersler alınmaktadır. Bunun yanı sıra web tasarım ve programlama, ileri web programlama, mobil uygulama, yapay zeka, meta sezgisel arama algoritmaları gibi dersler de bulunmaktadır.

Tüm bu dersler yazılım mühendislerinin meslek hayatında daha fazla tecrübe edinmesini sağlamakta ve kullanıcı ihtiyaçlarını anlayıp yorumlamak adına da önemli bir kimlik oluşturmaktadır. Bu dersleri başarıyla alan kişilerin algoritma bakış açıları ve mantık kısmındaki bakış açıları da fazlasıyla değişmektedir. Böylelikle sektördeki başarılar da fazlasıyla artmaktadır.

Yazılım Mühendisliği Taban Puanları için Tıklayınız

Yazılım Mühendisliği Çalışma Alanları

Yazılım mühendisliği alanında çalışma alanları bakıldığında çok fazladır. Belirttiğimiz üzere yazılım mühendisleri çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Örneği web tasarım alanı, mobil uygulama alanı, oyun sektörü, otomasyon alanı gibi çeşitli birçok alanlarda çalışmalar mevcuttur. Yazılım mühendisliğinin en temel avantajlarından biri olarak da çalışma alanlarının fazla olmasından söz etmek mümkündür. Nitekim havalimanı, hastane, banka ve diğer birçok sektörlerde de yazılım mühendisleri aktif olarak görev alabilir. Yazılım mühendislerinin bu tür sektörlerde de çalışabilir olması kendileri için lehine bir durum oluşturur.

yazılım mühendisi

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Yazılım mühendislerinin tam olarak ne iş yaptığıyla alakalı araştırmalar da fazlasıyla mevcuttur.  Yazılım mühendisleri genellikle kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olarak programlar geliştirerek kullanıcılara sunar. Bunu yapmak için de çeşitli programlama dillerine ihtiyaç duyar. Buna göre günümüzde kullanılan web siteleri, mobil uygulamalar, bu site ve uygulamalarda kullanılan yapay zeka sistemleri, online oyunlar, restoran, kafe, hastane ve bu gibi yerlerde kullanılan masaüstü uygulamaları, randevu sistemleri ve daha birçok yazılım sistemi yazılım mühendisleri tarafından oluşturulmaktadır.

Yazılım Mühendisleri Nerede Çalışır?

Yazılım mühendisleri ilgili bölümden mezun olduktan sonra bilgisayar sisteminin kullanıldığı hemen her yerde çalışmalarını yürütebilir. Buna göre hastaneler, özel büyük şirketler, otomotiv sektörü, savunma sanayi, bankacılık sektörü ve daha birçok sektörde yazılım mühendislerine rastlamak mümkündür. Yazılım mühendisleri ayrıca devlet kadrolarında da çalışmalarını sürdürebilir. KPSS ile birlikte alınacak yeterli puan ve sıralamayla birlikte devlet kurumlarına atanma durumu oluşabilir.

Çoğu yazılım mühendisi ise kendi ofisini açarak çalışmalarını özel olarak sürdürmektedir. Genellikle müşteriler ile direkt olarak iletişime geçerek müşteri gereksinimlerini yerine getirmeye çalışırlar. Yazılım mühendisliği alanındaki çalışmaların sınırı olmamakla birlikte birçok iş sektöründe çalışmalar sürdürülebilir.

Yazılım Mühendisi Görevleri Nelerdir?

Yazılım mühendisinin genel anlamdaki görevleri kendisine sunulan gereksinimleri en iyi şekilde tasarlayarak sonuca ulaştırmaktır. Bu bağlamda yazılım yaşam döngüsü adımlarına da dikkat ederek en iyi çözüme ulaşmayı amaçlamak gerekiyor. Yazılım mühendisleri çalıştıkları kurumun ihtiyaçlarına göre de değişiklik göstermektedir. Buna göre test, bakım, veri tabanı, yazılım geliştirme gibi alanlar ön planda olan alanlardır. Bu gibi alanlarda görev yapan yazılım mühendisleri faaliyetlerini şirketin isteklerine göre şekillendirmektedir.

Yazılım Mühendisi Maaş

Yazılım mühendisi maaş noktasında tecrübeye göre farklılıklar görülebilir. Buna göre yazılım mühendisleri çalıştıkları kuruma ve sektördeki tecrübesine göre maaşlarında değişiklik görülen bir alandır. Yazılım mühendisleri ortalama olarak 4 ile 7 bin TL maaş almaktadır. Ancak bazı kurumlarda 10 bin TL üzerinde maaş alan yazılım mühendisleri de mevcuttur. Tamamen tecrübe ve şirketin durumuna göre maaşlarda değişiklikler görülebilir. 5-10 yıl ve daha üzeri tecrübeye sahip olan kişiler genellikle aylık, 12.000 TL – 13.000 TL arasında maaş alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu