Rehber Yazılar

Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih Öncesi Yapılması Gerekenler

Öncelikle üniversite tercihi yapmak için bilinçli olmak gerekiyor  ve bu işin başında bir ön hazırlığa ihtiyaç vardır. Her tercih öncesinde öğrenciler ön hazırlığı olmadıkları zaman genellikle zamanında darlığı ile yanlış tercihlere yönelebiliyorlar. Adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih yapacakları üniversitelerin internet sitesi üzerinden üniversite hakkında yeterince bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında üniversiteye ait dergi, haber, broşür vs. gibi kaynaklardan bilgi edinip daha önce o üniversitede okuyup mezun olmuş birinden de tavsiye alınabilir. Ayrıca yeni sınav sistemi hakkında yeterince bilgiye sahip uzmanlara danışmakta faydalı olacaktır.

Neresi Olursa Olsun Yerleşeyim Demeyin!

Üniversiye yerleşecek  olan adaylar bazen sırf mesleklerin isimleri onları cazip geldiği için yanlış tercihler yapabiliyor. Çoğu aday doktor, mühendis, öğretmen, hemşire gibi toplumca beğenilen, takdir gören meslekleri seçmeye yöneliyor. Bazı adaylar da sırf çevresindeki insanların baskısından kurtulmak için ‘üniversite olsun da neresi olursa olsun’ mantığına göre hareket ediyor. Bu durumda yapacağınız en büyük yanlış bu mantıkla hareket etmek olur. Bu mantık sonucunda aday ya yanlış bir tercih yaparak istemediği üniversitenin istemediği bölümüne mecburen gidiyor.

Üniversite Tercihinde En Çok Yapılan Hatalar

Genellikle ailelerin ve öğrencilerin tercih hakkında yeterince bilgiye sahip olmaması sebebiyle öğrenciler yanlış tercihlerde bulunabiliyor. Tercih edilecek okul hakkında yeterince bilgiye sahip olunması gerekiyor çünkü öğrenciler yerleştikten sonra yerleştikleri üniversitelerin ekstradan çıkan talepleri yada öğrencinleri kalacağı yerlerle ilgili barınma sorununun olması, öğrencilere öğrenim süresince öğrenciye  zaman hatta yıl bile kaybettirebiliyor.

Üniversite Kampüsünün Konumu da Önemli

Türkiyedeki üniversitelerin çoğunda meslek yüksek okullarının merkeze yada ana kampüse mesafeleri uzak hatta saatlerce yol gidilebildiği için bu durum beraberinde zaman kaybı ve yol ücreti olarak olumsuz etkiler şeklinde geri dönebilmektedir. Kampus içindeki devlet yurtlarının çıkmaması takdirde özel yurtlar yada ev kiralama olayları devreye giriyor ve özel yurtlar yada evler genelikle kampüs dışında yada merkezde bulunuyor olup kampüse uzak olmaları yine aynı şekilde ulaşım ücreti ve zaman kaybına yol açmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu