Bölümler

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümü; Türk dilinin tarihini ve bugünündeki gelişimleri, diğer dünya dilleri ile olan ilişkisini açıklayan ve Edebiyat tarihinin bugüne kadar geçirmiş olduğu evrimi inceleyen bir bölümdür. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün amacı; Türk dilinin tarih ve yapısına oldukça hâkim olan bireyler yetiştirmektir. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarına “Türk Filologu” veya “Türkolog” adı verilmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı okumak isteyenlerin edebiyatla son derece ilgili olması gerekir. Bu bölümü okumak isteyenlerin kitap okumayı sevmeleri, okuduğu kitaplardaki yazarların düşüncelerini anlayabilmeleri ve jenerasyonlar arasındaki farklılıkları kavrayabilmeleri gerekmektedir. Düşüncelerini söz ve yazı ile etkileyici bir biçimde ifade edebilmesi gerekmektedir. Okuduğu kitapları sentezleyebilmeleri ve hatta eleştirel okuma kabiliyetine de sahip olması gerekir.  Ayrıca eski dillere ilgisi olanlar bu bölümü zorlanmadan okuyabileceklerdir. Bunların yanı sıra iyi bir diksiyona sahip olmakta bu bölümde avantaj sağlayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Okumak Bize Ne Katar?

Edebiyat okumak karmaşık okuma becerilerinin geliştirilmesini ve edebi metinleri tarihsel bağlamlarına yerleştirme becerisini içerir. Ayrıca edebi biçim ve teknik hakkında bilgi edinmeyi, edebiyat eleştirisi ve kuramı hakkında değerlendirmeyi ve Türkçe dilinin gelişimini incelemeyi gerektirir. Türk Dili ve Edebiyatı daha fazla kitap okumayı, teorileri analiz etmeyi, düzyazı ve dizeleri eleştirmeyi ve hemen hemen her gün duyduğumuz kelimelere daha eleştirel bir şekilde yaklaşmayı sağlar. Bu bölümde amaç Türk dili hakkında yaratıcı ve analitik olarak düşünmeyi hedeflemektir. Ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı’nın tüm evrelerine yönelik eğitim sağlanmaktadır.

Bu bölüm, öğrencinin Türk Dili ve Edebiyatı’nın tüm kısımlarını sağlam ve kapsamlı bir şekilde anlamasını sağlamak için tasarlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan öğrenciler ileride başka bir kariyer yapmayı planlasalar bile bu bölüm, onların günlük hayatlarında dil ve edebiyat ile ilgili temel bilgileri kullanmayı ve geliştirmeyi amaçlar.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri

Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık bölümler arasındadır. Bu lisans bölümünde; Türk Dil Tarihi, Türkiye Türkçesi, Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Türkçesi Grameri, Türk Halk Edebiyatı, Türkçe Kompozisyon, Eleştiri Kuramları, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Cumhuriyet Dönemi Hikâye ve Romanı, Yazılı ve Sözlü Anlatım Teknikleri, Edebi Sanatlar, Türkçe Biçim Bilgisi, Genel Dilbilim, Çağatayca veya Uygurca, Servet-i Fünun Edebiyatı, Dünya Edebiyatı ve Nazım Bilgisi gibi derslerin eğitimi verilmektedir. Bunların yanı sıra birçok seçmeli ders alınılabilmektedir.

Sözü geçen derslerin zorluğu öğrencinin azmine ve bölüme olan ilgisiyle doğru orantılıdır. Çok kitap okuyan, okuduğunu anlayan ve eleştirel bir şekilde yaklaşabilen bir insan bu bölümde derslerinde zorlanmadan ilerleyebilecektir.  Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyan öğrencilerin genellikle en çok zorlandığı ders Osmanlı Türkçesi dersi olmakla birlikte, eğer Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinlere ilgi duyuluyorsa ve eski dilleri öğrenmeye hevesli olunursa lisans bölümü kolaylıkla tamamlanabilecektir.

Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Türk dilini kökünden inceler ve eski metinlerin anlaşılıp doğru şekilde çevirisinin yapılmasını sağlar. Türkçe’nin korunmasını sağlar ve geliştirilmesine yardımcı olur.

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları; kütüphanelerde, televizyon kanallarında, reklam ajanslarında, Türk Dil Kurumu’nda, gazete ve dergilerde çalışabilirler. Üniversitelerde okutman olarak, Ortaöğretimde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, İlköğretimde ise Türkçe öğretmeni olarak görev yapabilirler. Devlete bağlı olan kurumlarda çalışabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan alacakları puan son derece önemlidir. Bu lisans bölümünden mezun olanların çoğu Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek meslek olarak öğretmenliği tercih etmektedir. Türk Dili ve Edebiyat bölümünün iş imkanları çok fazla gözüküyor olsa bile bu bölümden mezun olan insan sayısı oldukça fazla olduğundan dolayı kolay iş bulmanın pek mümkün olmadığını belirtmeliyiz.

Hangi mesleği yaparsanız yapın Türk Dili ve Edebiyatı bölümü sizlere bol bol kitap okutur ve metin tahlili yaptırarak yol gösterir. Gramer bilginizi geliştirir ve yazım kurallarına son derece hâkim olmanızı sağlar.

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunlarının Maaşları

Türk Dili ve Edebiyatı mezunlarının maaşlarından söz edecek olursak; özel bir kurumda öğretmen olarak işe başlanırsa alınacak ücret mezun sayısının fazlalığından dolayı asgari ücret kadardır. Bir üniversitede akademisyen olarak işe başlanılırsa üniversiteye göre ücret değişiklik gösterebilecek olup ortalama 4000-5000 TL arasında maaş alınmaktadır. İlkokul veya ortaokullarda öğretmen olarak işe başlanacaksa çalışılacak olan kuruma göre değişiklik gösterir ve tahmini 2500-3000 arasında bir maaş alınmaktadır. Dergi ve gazetelerde çalışılacaksa maaş çalışılacak olan dergi veya gazetenin gelirine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Türk Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra yazar olmak istenirse de maaş, mesleği yapacak olanın çabasına ve kitabını satabilme başarısına göre değişecektir. Ancak Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olup kaliteli bir kurumda çalışmak isteyenlerin, öğrencilik yıllarından itibaren stajlarını düzenli bir şekilde yapıp çok fazla tecrübe kazanması gerekmektedir.

Eğer okumak sizin için bir alışkanlık haline gelmişse, üst düzeyde sözel düşünme yeteneğine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, düşüncelerinizi sözlü ve yazılı olarak etkin bir şekilde ifade edebiliyorsanız ve okuduğunuz eserleri eleştirel bir şekilde yorumlayabiliyorsanız Türk Dili ve Edebiyatı bölümü sizin için ideal bir bölüm olacaktır. Son olarak Türk Dili ve Edebiyatı’na gönül verdiyseniz bu bölümü her ayrıntısıyla öğrenmek istiyor ve kariyerinizi bu alanda devam ettirmeyi hedefliyorsanız kesinlikle bu bölümü okumalısınız. Bu bölümü okumakta kararlıysanız kendinize nitelikli bir okul hedeflemelisiniz. Türk Dili ve Edebiyatı alanında kendinizi geliştirmek için bu konuda iyi bir okulda iyi bir eğitim almak çok önemli olacaktır. En çok tercih edilen üniversiteleri görmek için Türk dili ve edebiyatı taban puanları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle bu bölümde akademik olarak bir kariyer hedefliyorsanız yurt dışı ve yabancı dil alanlarında da size katkı sağlayacak bir okul seçimi yapmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu