Rehber Yazılar

Tercih Listesi Nasıl Hazırlanmalı?

Hayaller ve gerçekler kısmı sona erdiyse işin en önemli kısmı başlıyor. Gitmek istenilen üniversiteler ve programlar araştırılıp uzunca listeler oluşturulduysa sıra elemeler yaparak gerçek tercihlerin kayıtlara geçilmesinde. Kişiden kişiye değişen tercihler için elemeler yaparak sonuca odaklanmak pek de kolay bir iş değildir aslında. Üniversitesi, bölümü, memleketi, insanı, havası, suyu derken seçim yapmakta zorlandığınız bu süreci tamamlamanın tam vakti. Tercih listeleri nasıl hazırlanmalı ve hangi kriterler ön planda tutulmalı? İşte sizlere bu sorunun cevapları;

Tercih Listesi Nasıl Yapılır?

Hayali Tercihler

Tercih listenizin en üst 3-4 sırasını hayal ettiğiniz, gitmek istediğiniz ve kazandığınızda kendinizi dünyanın en şanslı hissedeceğiniz tercihler için ayırın. Unutmayın ki şansınızı denemenin hiçbir zararı yoktur. Hayatta %50 şansınızın olduğunu biliyorsanız denemekten asla çekinmeyin.

İdeal Tercihler

Kazanma ihtimalinizin daha çok olduğu tercihlerinizi bu kısımda kullanın. Aslında tercih listenizin en önemli kısmı burası. Burada başarı sıralaması ve puan olarak yakın olan tercihlerinizi yaklaşık 15 tanesini kullanın.

Garanti Tercihler

Kazandığınızda üzüleceğiniz bir programı yazmamak şartıyla, ne olur ne olmaz açıkta kalmayayım dediğiniz bölümleri burada kullanın. Başarı sıranızdan düşük olan yerleri yazarak kendinizi garantiye alabileceğiniz 3-4 tercihinizi de bu kısımda yapın.

Tercih listesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi kazanma hırsına kapılmamanızdır. İdeal ve garanti tercihlerinizi kazanma hırsına bürünerek yapmayın. Örneğin; 15. tercihinizin sıralaması 30.000, 10. tercihinizin sıralaması 25.000 ve siz 15. tercihinizi daha çok istiyorsunuz. O halde 15. tercihinizi 9. sıraya rahatlıkla yazın. ”Peki bunu yaparsam ölü tercih olmaz mı?” diye düşünmeyin. Hangi bölümün puanı düşer, hangi bölüm kaçla alır bilinmez. O gelmezse diğer tercihiniz zaten yine gelecektir. Bir sıra öne almak size hiçbir şey kaybettirmez. üniversite taban puanlarına ve sıralamalarına bakarak bilgi alabilirsiniz.

Tercih Listesi Nasıl Hazırlanmalı?

Gelelim üniversite tercihi yaparken dikkat edilecek temel kurallara;

Ailem kazanamazsam ne der?, Üniversiteye bir gideyim de gerisi ne olursa olur, Ayşe teyzenin kızı kazanır gider de ben gidemezsem ne olur? derdine düşmeyin. Bu düşünceler yanlış tercih yapmanıza, istemediğiniz bir bölüme kayıt olmanıza neden olur. Çoğu öğrenci istemediği bir bölümü kazanarak tekrardan sınava girmekte ve diğer yıl hem puanı düşmekte, hem de bir yılı boşa heba olmaktadır.

Devlet Üniversitesi ve Vakıf Üniversitesi ayrımına dikkat edin. Devlet Üniversitesinde öğrenciden dönemlik harç ücretleri dışında herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak Vakıf Üniversiteleri puanının düşüklüğü ile öğrencileri yanıltsa da burslu bölümler hariç öğrenciden yıllık ücretler almaktadır. Kayıt olmaya gittiğinizde yıllık 10.000-20.000 gibi ücretlerle karşılaşıp şok olmamak için bu ayrıma dikkat etmeyi unutmayın.

Seçeceğiniz bölümle ilgili özel koşulları mutlaka inceleyin. İngilizce ya da farklı dilde hazırlık sınıfı koşulu ya da derslerin ilk yıl başka kampüste görüleceği gibi koşulları dikkate almanızda fayda var. Bazı öğrenciler 4 yıllık olarak düşündüğü okula kayıt yaptırmaya gidince hazırlık sınıfını duyup hayal kırıklığına uğruyor. Bu nedenle özel şartların bilinmesi doğru adımlar atmada önem teşkil etmektedir.

Her ne kadar tercihler kişinin isteği ve hayalleri doğrultusunda yapılacak olsa da bir uzmandan destek almada fayda var. Özellikle de her yıl değişimlerin yaşandığı bir sistemde işi bilen bir kişinin görüşlerini alarak tercih yapmak daha doğru olacaktır. Belki uzmanın tercihini direkt olarak yapmazsınız, ama size vereceği doğru bilgilerin de zararı olmayacaktır. 

Son olarak ne kadar tercih hakkınız varsa hepsini doldurmanızı da tavsiye ederim. Eğer garanti gözüyle bakıyorsanız, puanınız yüksekse 10 tercih de yapabilirsiniz. Ancak acaba gelir mi, acaba puanım yeter mi gibi sorular varsa mutlaka tüm tercih hakkınızı kullanmalısınız.

NOT: Tüm tercih hakkınızı kullanın derken istemediğiniz, araştırma yapmadığınız bölümler ve üniversiteleri yazmamanızı tavsiye ediyorum. İstemediğiniz bir bölüm tutarsa üniversite hayatınız size zulüm olabilir.

İlgili Makaleler

3 Yorumlar

  1. kesin olarak giderim dediğim bir yeri 5.sıraya yazsam risk olurmu yani gelmeme ihtimali ne?

    1. İlla ki her şeyde risk vardır. Bir ihtimal bir bakmışsın senden iyi olanlar istediğin üniversiteyi yazmış ve sen o üniversiteye girememişsin. Böyle şeylerin olma olasılığı çok düşük fakat yine de ihtimal var. Yani garanti olarak istediğin üniversitenin altına kesin gözüyle baktığın bir kaç üniversite de yazmanı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu