MotivasyonRehber Yazılar

Sınav Stresi ile Baş Etme Yöntemleri

Hayatımızın bir çok alanda sınavlar önemli rol oynar. Gelecekte hedeflediğimiz mesleğe ulaşabilme hakkı sınavlara bağlıdır. Hayatımızda büyük rol oynayan sınavlar biz sınava hazırlananlarda sınav stresi yaratıyor. Gelecek kaygısı yaşayan insanlarda ve gelecekte bir mesleğe veya hedeflediği bir yere gelme arzusu olan insanlarda elbette sınav stresi olması normaldir. Sınav stresi yaşayan çok az sayıda kişi motive olur; Fakat sınav stresinin aşırı derecede fazla olması insanın sınav esnasında dikkat dağınıklığı, soruyu anlayamama, bildiklerini unutma gibi problemlere yol açabilir. Sınav stresinin çok fazla olması çeşitli nedenlere dayandırılabilir. Bunlar: Çevrenin sınava girecek olan kişiden çok fazla beklentisinin olması, .çok fazla çalışmanın veya emeğin karşılığını alamama korkusu, mükemmelliyetçi olma, özgüvensizlik gibi birçok nedenlere dayandırılabilir.

Sınav Stresinin Belirtileri

Endişe, mutsuzluk, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık düşüncesi, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı,  ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma ve kendine güvende azalma sık görülen belirtilerdir. Peki sınav stresinden kurtulmak için neler yapmalıyız?

Sınav Stresinden Kurtulmanın Yolları

“Bunlar benim gerçek hayatta ne işime yarayacak?”, “Bunları öğrenmek çok saçma” gibi ifadeler söylemekten kaçınmalı ve hayatta başarıyı yakalamak için düşüncelerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Bu ifadeleri söyleyip duygularımızın kötü etkilenmesine yol açmak yerine “Bu konuları n’olursa olsun gelecekte başarıyı yakalayıp mutlu olmak için öğrenmeliyim” gibi olumlu sözler söyleyip kendimizi motive etmeliyiz. Çünkü duygularımız 2 dudağımız arasından çıkan olumlu ve olumsuz sözlerden çok fazla etkilenir. İşte bu yüzden duygularımızı kontrol altına almayı öğrenmeliyiz. Aklımıza gelen kötü düşüncelerden uzaklaşmak için aklımıza olumlu düşünceler getirerek kötü düşüncelerden kurtulabiliriz. Peki sınav esnasında ne yapmalıyız?

Sınav Esnasında Sınav Stresi ile Baş Etmek

Sınav esnasında aklımıza gelen olumsuz düşünceler dikkatimizi dağıtacak, başımızın ağrımasına sebep olacak, bildiğimiz bilgileri unutturabilecek, sinirlerimizi yükseltecek vb. etkilere sahip olabilir. Bu olumsuz düşüncelere karşılık alternatif düşünceleri aklımıza getirip motivasyonumuzu yükseltmemiz gerekmektedir. Peki sınav sonrasında  ne yapmalı?

Sınav Sonrası Yapılması Gerekenler

Sınav sonrasında kendimiz ödüllendirmeli, kısa süreli de olsa kendimize tatil vermeli, dinlenmeli, üstümüzdeki yükü atmanın tadını çıkartmalıyız. Hayallerinizi Yaşayabilirsiniz başlıklı motivasyon yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu