Rehber Yazılar

Mezuna Kalmak “Avantajlar ve Dezavantajlar”

Yüz binlerce öğrencinin YKS sınav heyecanını daha geride bıraktığı şu günlerde merakla tercih sonuçları bekleniyor. Çoğu öğrenci hayalini kurduğu üniversiteye yerleşmeyi beklerken, çoğu öğrenci içinse hayallerin henüz netleşmediği bir süreç başlıyor. Kimileri gıpta edilen puanlara sahip olduğu halde hangi fakülteye yerleşmek istediği konusunda kararsız kalırken, kimileri ise yetersiz puan almanın başarısızlığını yaşıyor. İşte tam bu süreçte akıllarda kuşku yaratan mezuna kalmak düşüncesi ortaya çıkıyor. Bu yazımızda sizlere mezuna kalma hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını sunacağız.

Mezuna Kalmak Nedir?

Lise hayatı biten öğrencinin istediği puan ya da bölüm gelmemesi halinde 1 yıl daha sınava hazırlanmak için kullandığı süreye mezuna kalmak denir. Mezun kelimesinin geçme nedeni öğrencinin mezun olmuş olmasından kaynaklanır. YKS sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte düşük puan alan öğrencinin mezuna kalma kararı alması sonucu önünde uzun bir süresi vardır. Bu sürede okul, ders, sınavlar, uykusuzluk gibi dertler bir yana bırakılarak özgürce ders çalışma fırsatı yaratılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki mezuna kalmak hayatınızda alacağınız en önemli kararlardan biridir. Elbette ki her karar gibi bu konuda da avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bu nedenle çeşitli soruları gözden geçirerek mezuna kalma kararınızı netleştirmenizde fayda var.

Hayallerini gözden geçir
Hayaller ve gerçekler listesini oluşturmanın vakti. Puanınızı, geçen senenin taban puanlarını, başarı sıralamanı ve istediğin bölümleri incele. Hayallerine ulaşabilecek durumda olup olmadığına karar ver.

Maddiyatını değerlendir
Maddiyat açısından karar almanı elbette ki ailen istemez. Ancak maddi sorunlar birçok açıdan önünde engel olabilir. Bu nedenle maddiyatını değerlendirerek karar al. Mezuna kalma sürecinde birkaç ay çalışarak durumun düzelmesi olanağı varsa bu seçeneği değerlendirebilirsin.

Aile ve çevre baskısından kurtul
Söz konusu sensen vereceğin karardan en fazla etkilenecek kişide sensin. Bu nedenle karar alırken sadece kendi isteklerini göz önünde tut. ”Çevrem ne der”, ”Bu yıl da kazanamazsam ne yaparım”, ”Annem babam izin verir mi” gibi sorulardan kurtul.

Mezuna Kalmak Avantajları

  • Önünde uzun bir yıl var ve geçen yılki konulara aşina olduğun için bir adım öndesin.
  • Okul hayatında yaşayacağın sorunlar (ödev, arkadaş sorunları, uykusuzluk vb. ) olmayacağı için dikkatini derslere verebilirsin.
  • Mezuna kalma avantajları arasında belki de en önemlisi gününü kendine göre planlamak için bolca vaktin olacak.
  • İyi olduğun konularda ders çalışmak yerine test çözerek, fizik-kimya-biyoloji gibi derslerde daha fazla vakit ayırabilirsin.
  • Bol zamanın olduğu için sınava kadar her hafta en az 2 deneme çözerek puanını kolayca artırabilirsin.
  • Ne yapman gerektiğini bilecek tecrübeye sahip olduğun için panik ve heyecanın azalır.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

  • 18’li yaşlarda bir birey olarak arkadaşın üniversite kazanırken sen hala hazırlık sürecinde olarak kendini psikolojik açıdan baskı altında hissedebilirsin.
  • Asosyalleşmeye başladığında bıkkınlık gelebilir.
  • Uzun süre ders çalışmak ve hareketsiz yaşam tarzı kilo alımı ya da bel ağrıları gibi etkilere yol açabilir.
  • Vaktim bol diyerek kendini başka aktivitelere yönlendirip dersleri aksatabilirsin.

Mezuna kalma dezavantajları arasında en önemlisi ise sonucun iyi geleceğinin garantisi yoktur.

Özel Okul mu Temel Lise mi? diye bir soru kafanıza takılmışsa https://www.unirehberi.com/ozel-okul-mu-temel-lise-mi bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu