Matematik Neden Birçok Öğrenci İçin Zor Bir Ders Olarak Algılanır?
Matematik, soyut kavramları somut bir şekilde anlamayı gerektirir ve bu bazı öğrenciler için zor olabilir. Ayrıca, hızlı düşünme ve problem çözme yeteneği gerektirir, bu da bazılarının zorlanmasına neden olabilir. Matematikteki karmaşık kavramlar, öğrencilerin motivasyonunu etkileyebilir ve yanlış sonuçlar moral bozukluğuna yol açabilir. Bunların yanı sıra, eksik temel bilgi ve yanlış öğrenme stratejileri de matematiği zorlaştırabilir.
Matematik Korkusunun Temel Sebepleri Nelerdir?
Matematik korkusu ve kaygısı, öğrenmeyle ilişkilidir ve öğrenciliğin ilk yıllarından itibaren başlamaktadır. Özellikle anne babalar, matematik konusundaki sıkıntılarını, korkularını bilinçli ya da bilinçsiz olarak çocuklara aktararak model olabilmektedirler. Model olan anne babalar matematiğin zor olduğunu, insanların matematikten korktuğunu söylerlerken, aynı zamanda bir kimsenin gelecekte başarılı olabilmesi için matematik becerilerinin çok önemli olduğunu da belirtirler (Willliams, 1988; Akt: Thomas ve Furner, 1997). Dolayısıyla birey, matematik korkusunu ve kaygısını sezgi ve model alma yolu ile anne, baba gibi modellerden öğrenir.
Ayrıca, matematik korkusu, soyut kavramların anlaşılmasındaki zorluklar, başarısızlık korkusu, yanlış cevap verme endişesi ve eksik temel bilgi gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Öğrencilerin matematikle ilgili negatif deneyimleri, öğrenme sürecini etkileyebilir ve matematikle ilgili olumsuz bir algı oluşturabilir. Bu korku, özgüven eksikliğine ve motivasyon kaybına yol açabilir, matematikle ilişkili aktivitelerden kaçınmaya neden olabilir.
Matematik Dersindeki Korkunun Psikolojik Etkenleri Nelerdir?
Matematik dersindeki korkunun psikolojik etkenleri arasında geçmiş negatif deneyimler, soyut kavramlara karşı duvar oluşturma, mükemmeliyetçilik, düşük öz-yeterlik duygusu, anksiyete ve sosyal baskı yer alır. Bu faktörler, öğrencilerin matematikle ilgili endişelerini artırabilir ve başarılarını etkileyebilir.
Öğrencilerin Matematikle Başa Çıkma Zorluğunun Altında Yatan Nedenler Nelerdir?
Öğrencilerin matematikle başa çıkma zorluğunun altında yatan nedenler arasında soyut kavramlara uyum sağlama güçlüğü, düşük öz-yeterlik duygusu, negatif geçmiş deneyimler, anksiyete, ve eksik temel bilgi ve beceriler yer alır. Bu faktörler öğrencilerin matematikle ilgili güvensizliklerini artırabilir ve başarılarını olumsuz etkileyebilir.
Sanal Kursum, Öğrencilere Matematikle Baş Etmeleri İçin Nasıl Destek Sağlıyor?
Sanal Kursum matematik özel dersler sayesinde matematik dersinin aslında baş edilecek bir bela olmadığını görebilirsiniz. Matematik kursu başlamadan önce gerek öğrencinin talebine göre gerekse de kurs başlamadan önce yapılacak seviye belirleme test(ler)iyle öğrencinin ihtiyacına göre dersler yapılacaktır.
Matematik Problemlerini Çözme Konusundaki Özel Yaklaşımımız Nedir?
Sanal Kursum olarak matematik özel derslerimizde öğretmenlerimiz “zor” yerine “zor değil” duygusunu benimsetir ve bireysel farkları dikkate alarak kaygıyı azaltmayı başarıyı artırmayı hedefler. Öğretmenin onaylayıcı bir tutum ve tavır içinde olması karşıdaki öğrenciye güven verir. Kendini güvenli hisseden öğrenci daha rahat çalışır ve uyumlu olur. Rahat ve uyumlu çalışma neticesinde başarıya ulaşmak daha kolay hale gelecektir.
Matematik Kurslarımızın İçeriği ve Kapsamı Nedir?
Sanal Kursum bünyesindeki matematik kurslarımızda verilen matematik derslerimiz, MEB müfredatına uygun ilköğretim, ortaöğretim ve lise ara sınıflar ile LGS ve YKS matematik konularını kapsamaktadır. Ayrıca ihtiyaca göre öğrenciler eksik oldukları ya da kendilerini geliştirmek istedikleri konularda da matematik özel ders talebinde bulunabilirler. Öğrencilerimizin bütün bu dersleri ya da paketleri en fazla 4-5 kişilik gruplar halinde veya 1E1 bir özel ders şeklinde almaları mümkün olmaktadır.
Öğrencilerimiz, Matematik Kurslarımız Sayesinde Nasıl Başarılı Bir Eğitim Hayatına Adım Atıyorlar?
Gerek grup gerekse 1E1 matematik özel derslerimizde en baştan itibaren bu dersi zor olarak gören öğrencilerimiz de matematikte başarının imkansız olmadığını aslında bireysel farklılıklara göre süreçte zaman farklılığı olabileceğini göreceklerdir. Zor olarak düşündükleri matematik dersinde başarılı olduklarını gören öğrencilerde, diğer derslerde de başarı artışları görülecektir. İnternet ve internete bağlanacak cihazın olduğu her yerde ulaşılan dersler ve materyaller ile zaman ve yer kısıtlaması da ortadan kalkmaktadır. Sanal kursum olarak derslerimizi öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin uygun olan ortak zamanlarında ayarlamamız da derslere karşı isteksizlik ya da program yoğunluğu gibi engeller de ortadan kalkmaktadır. Çünkü programının hazırlanışında yer alan ona uymak konusunda da sorumluluğunun bilincinde olacaktır.
Neticede, teknolojinin ve eğitim materyallerinin alanında uzman öğretmenler tarafından doğru ve etkin kullanımı, zaman ve mekan sorununun olmaması ve öğrencilerin hazırlığını beraber yaptıkları programa sadık kalmaları başarıyı getirecektir. Bu sistemle diğer derslerde de başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır.