Rehber Yazılar

Kimya Nasıl Çalışılır?

Fen bölümü dersleri arasında yer alan kimya dersi fizik ve biyoloji dersleri ile ortak konular içermektedir. Bu nedenle öğrencilerin kimya dersinde başarılı olabilmeleri için fizik ve biyoloji dersindeki kurallardan faydalanmaları gerekmektedir. Kimya dersinde ezberlenmesi gereken konular oldukça fazladır. Ancak dersin en mutlu edici yanı kimyada çıkan soruların birbirine benzerliğidir. Maddelerin yapısı, özellikleri ve birbirleri ile ilişkisinin incelendiği kimya dersi öğrenciye farklı düşünme ve pratik çözümler üretme yeteneği kazandırmaktadır. Peki matematik, fizik ve biyoloji ile bağlantılı olan kimya nasıl çalışılır?

Kimya Dersini Sevmenin Yolunu Bulun
Sözel kısmı fazla ve öğrenilmesi karışık ifadeler içeren kimya dersinde başarılı olmanın en kolay yolu bu dersi sevmektir. Soru çözümüne geçmeden önce mutlaka konuları anladığınızdan emin olun. Ayrıca kimya çalışırken önemli gördüğünüz yerleri not almanız da faydalı olacaktır. Kısa notlar tutarak post-itler yardımıyla ders çalışma sisteminizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Kimya Dersi Çalışma Taktikleri

Fizik ve biyoloji ile bağlantılı olan kimya dersi sıcaklık, hal ve basınç gibi faktörlere göre değişme özelliği bulunan bir derstir. Kimya dersine ait soruların çözümünde başarı yakalamak için terimler, formüller ve kavramların çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Özellikle de diğer derslerde olduğu gibi konular arasında bağlantı kurabilmek başarılı olmanın sırrıdır. Soru çözerken soruyu anlamak çözmenin yarısıdır. Verilen bilgileri dikkatli şekilde okuyarak ne istendiğine dair daha doğru bir çözüm bulabilirsiniz. Bunun dışında sayısal bölümler kazanmak için kimya nasıl çalışılmalı diyenler için önerilerimiz şöyle;

-Konulara ait kavramlar iyice anlaşılmalıdır. Bir kavram iyice öğrenilmeden başka bir kavrama geçilmemelidir.

-Ön kaynaklardaki konular çalışılırken zorlanılan konulara daha fazla önem verilmelidir. Bir konuyu tamamen anladığınızdan emin olmadan soru çözümüne geçmemeniz gerekir.

-Kimya dersine ait sorular sayısal değil genellikle yorumsaldır. Bu nedenle sayısal verileri yorumlayarak çözüme odaklanmak daha mantıklı olacaktır.

-Sorudaki kök cümleye dikkat edilmelidir. ”Olabilir…, Oda koşulunda…” vb. odak cümleler sorunun gidişatı açısından büyük önem taşımaktadır.

-Kimya dersi çalışırken konulara asla karışık bir sıra başlanmamalıdır. Çünkü bu derste bir sonraki ünite önceki konuların devamı gibidir. Bu nedenle atladığınız bir ünite diğer konularda başarısız olmanıza neden olabilir.

-Sizlere bu ders için tavsiyem diğer derslere oranla daha fazla kaynak edinmenizdir. Ne kadar farklı kaynaklardan bilgi edinirseniz konular hakkındaki bilginiz de o kadar artacaktır. Ayrıca her farklı kaynaktan farklı çözüm yollarına da ulaşmış olacaksınız.

Denemeler Başarınızı Ölçer!

Unutmayın ki her derste olduğu gibi bu derste de zaman zaman başarınızı test etmeye ihtiyacınız var. Kimya nasıl çalışılır diyenlere denemelerin bu dersteki başarıyı ölçmek için en önemli yol olduğunu belirtelim. Ayda en az 4-5 deneme testi çözerek başarınızı ve eksiklerinizi görmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini ölçmüş olacaksınız. Sitemizde bolca kimya testleri bulunmaktadır. Altta bulunan link üzerinden testlere ulaşabilirsiniz.

https://www.unirehberi.com/test-coz/kimya-testleri/

Siz nasıl çalışıyorsunuz? önerdiğiniz tavsiyeler veya sormak istediğiniz soru varsa yorum kısmından yazabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


3 Yorumlar

  1. Rose dedi ki:

    Dinliyorum anlıyorum ama soru çözümlerinde zorlanıyorum

  2. Zuzu dedi ki:

    En baştan 9. Sınıftan itibaren

  3. Gowher dedi ki:

    ben Turkmenistandan yaziyorum.12 yasimdayim kimya dersini daha bilmiyorum.Nereden baslayajam?:)

Başa dön tuşu