Eşit Ağırlık Öğrencisi Nasıl Çalışmalı?
Merhaba, ben Firuze Ergül. YKS 2020 mezunuyum ve eşit ağırlıkta 1137 sıralama yaptım. Bu makalede de sizinle “Eşit ağırlık öğrencisi nasıl çalışmalı?” konusunda tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Eşit ağırlık bölümü toplumumuzdaki klişeleşmiş “sayısal yapamayanların seçtiği bölüm, matematik yapamayanların seçtiği bölüm” olarak tanımlansa da aslında hem sayısal hem de sözel bölümün en dengeli haliyle kendi içinde çok ayrı bir dünyaya sahip.
Eşit ağırlık konusunda 2 yorum olduğunu söylemek mümkün. İlki matematik ilginiz olmasa bile matematik yapabileceğinize dair en ufak bir inancınız olduğu takdirde biraz sabır, biraz fedakarlıkla ulaşamayacağınız bir hedef yok. 2. yorumu ise coğrafya, edebiyat ve tarih üzerine. AYT bakımından bu 3 dersin toplamı 40 soru ve beraberinde matematikle eş değer. Benim tavsiyem ise yeni başlıyorsanız ve önünüzde en az 6 ay varsa en az 3 ayını yoğun bir matematik çalışması ve yanında Sosyal1 dersleriyken son zamanlara doğru Sosyal1 derslerine yoğunlaşmak. Ve unutmayın ki matematik hem yol gösterici hem de kurtarıcı bir ders. Aynı zamanda TYT ve AYT’de ortak konular olmasının sağladığı bakış açıları sayesinde de büyük bir avantaja sahipsiniz diyebiliriz.
Gelelim ders çalışma tüyolarına. Yapmanız gereken ilk şey ne durumda olduğunuzu, nasıl verim aldığınızı ve durumunuza göre ne yapmanız gerektiğinin farkına varmak. Eksiklerinizi gördüğünüz takdirde (her ders için geçerli) daha sağlam adımlar atacaksınız.
Matematik
Matematikle başlayalım. TYT matematik problem, geometri ve diğer matematik konularından oluşurken; AYT matematik kendi içinde hem TYT ile ortak konulardan hem geometriden hem de kendine özgü AYT konularına sahip olmak üzere karışık bir o kadar da birbirleriyle bağlantılı bir ders. Bu yüzden de bir an önce temelinizi oluşturup, oluşturduğunuz anda adım adım zor sorulara (kendinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirin, farklı soru tipleri görmek vs.) doğru yol almanız gerekiyor. Ve en önemli tavsiyem de yapamadığınız soruların üzerinde durmak. “Yapamıyorum, yapamadım” gibi cümlelerle kestirip atmak çok kolay ancak “Yapmaya çalışıyorum.” dediğinizde ve uyguladığınızda her yönden olumlu etkiler almaya başlarsınız. Örneğin herhangi bir geometri sorusuna uğraştığınızda bambaşka bir geometri sorusu için bakış açısına sahip olmuş olursunuz.
Edebiyat, Tarih ve Coğrafya
Coğrafya dersi gözümüzde büyütmeyip (diğer tüm dersler için de geçerli) faydalı bulduğunuz bir konu anlatım kitapla ve birkaç soru bankasıyla halledilebilir. Kalıplaşmış, her denemede kendini yineleyen soru tiplerini zaman geçtikçe fark edecek ve zor olmadığını anlayacaksınız. Edebiyat ve tarih için söylenilmesi gerekenler ise şunlar: Her ikisi de salt ezbere dayalı gibi görünse de aslında ezber öğrenebilme yolunda bir aracı konumunda. Bir şairin, bir yazarın eserlerini ezberlemek ve mütemadiyen tekrar etmek bir süre sonra öğrenmenizi sağlar. Yani bu dersler ezber ve tekrardan ibaret. Mesela her gün ders çalışırsanız belli bir süre sonra alışkanlık haline gelecek ve ders çalışmayı öğrenmiş olacaksınız gibi. Tabii tarih ve edebiyata ilginiz varsa işiniz çok daha kolay.
Motivasyon
Son olarak sizinle paylaşmak istediğim konu “motivasyon”. Belki bir büyüğünüzün aklınızda kalan unutamadığınız bir sözü, belki sevdiğiniz ya da sizi düşündüğüne inandığınız birinden gördüğünüz ufak bir tebessüm, bir destek cümlesi hatta bir dinlediğiniz bir şarkının bir sözü sizi motive etmeli ve bu durum sizin elinizde. Benim motivasyonum da böyleydi. Hatta kendi destekçim kendim oluyordum. Herkesten çok ben inanıyordum kendime. Herkesten çok ben destekliyordum. Özetle önce kendinizi sevin, sonra hayatınızın sadece 1 yılını alan bu süreci kabullenip hayallerinizin, hedeflerinizin peşinden koşun. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Şans sizinle olsun.
Gerçekten çok güzel yazmışsın