Rehber Yazılar

Ders Çalışırken Motive Olma Yolları

Ders çalışma konusu hepimizde sıkıntı olmuştur. Bazen canımız istemez, bazen yorgun oluruz ve kitaba elimiz bile varmaz. Bazen moralimiz yerinde değildir. Bunun gibi daha bir çok madde sıralayabiliriz.  Peki ama ders çalışanlar gerçekten bu işi sevdikleri için mi ders çalışıyorlar ? Bunu hiç sordunuz mu kendinize? çalışanlar gerçekten can atarak mı çalışıyor? Yani dışarıda gezmek, arkadaşlarla eğlenmek gibi aktiviteler dururken masa başında hele de şu sıcak havada çalışmak onlar için zor değil mi? Tabi ki zor ama onlar kendini koşullamış ya da şöyle diyelim istediği şeyi çok iyi biliyorlar… Hedefleri olan yere ve oranın koltuğuna aşıklar! Evet yanlış duymadınız aşktan bahsediyorum. Yoksa siz aşkı sadece kadın ve erkek arasındaki sevgiye mi diyorsunuz? Meslek aşkı diye bir kelime vardır ve bunu dimağınıza kazırlar. Bir mesleğe başlarken ilk önce hocalarımız o meslekte ahlaklı ve işini güzel yapmayı tembih eder.Şöyle düşünün çalışmadınız ve sizin oturmak istediğiniz koltuğa başka birisi oturdu. Üzülürsünüz biliyorum ama daha mühimi var, sadece üzülmekle olmuyor bu işler… O koltuğa oturan kişi eğer iyiyse sadece siz üzülürsünüz ve bir kişi acı çeker, kendi hatanızı kendiniz ödemiş olursunuz ve sorun olmaz; ama bir de şöyle düşünün: Sizin istediğiniz koltuğa geçen kişi kötü biri olursa ve o koltuğa gereken önemi ve saygıyı göstermeyip üstüne bir de insanlara makamıyla eziyet ederse siz üzülürsünüz ve o kişinin eziyet ettiği insanlarda üzülür… Böyle bir durum olsa sadece eziyeti yapan kişi mi suçlu olur dersiniz ? Bu olay da kendinize söyleyemeseniz dahi siz de suçlusunuz… Çalışarak insanlara eziyet eden kişinin yerine geçebilir ve böylece insanlara eziyet etmeyerek onların hayır duasını alabilirsiniz. Belki biraz ince bir düşünce oldu ama hayat ince düşünen insanlara kapılarını sonuna kadar açıyor arkadaşlar.

sınav dönemi çalışma düzeni nasıl olmalı

Şimdi maddeler halinde eğer ders çalışmak istemezseniz neler yapmalısınız bunlara bir göz atalım:

1. Ders çalışmaya başlarken aklınıza eğer gelecek ile ilgili kaygılarınız ve hayalleriniz geliyorsa ders çalışmayı bırakın. Gelecek ile ilgili aklınıza ne geliyorsa 30 dakika boyunca onları düşünün ve sonra zihninizi kontrol edin. Eğer endişeleriniz kafanızdan çıkmışsa çalışmaya devam edin; ama çıkmamışsa hala düşünüyorsanız o zaman düşünmeye devam edin kafanızın içindeki o endişelerden kurtulana kadar düşünmeye devam edin.

2. Ders çalışmak içinizden gelmiyorsa, bir türlü masaya oturamıyorsanız ders başlamaya en çok sevdiğiniz dersten başlayın. Sonra zaten göreceksiniz ki yavaş yavaş diğer derslere de çalışmaya başlıyorsunuz. Yani önemli olan masaya oturup 30 dakika ders çalışmaktır, aynı kitap okurken yaptığımız gibi kitaba giriş kısımları hep sıkıcı gelir ve buralar geçene kadar kitabı bırakmak isteyebiliriz ama daha sonra kitap elimizden düşmez. Masaya oturmak için en iyi yapacağınız iş en sevdiğiniz dersten çalışmaya başlamak olacaktır.

3. Ders çalışamıyorsanız elinize bir kalem alın ve masanın başına geçin çok değil sadece 10 dakika oturun masa başında ve göreceksiniz ki ders çalışmaya istemsizce başlamışsınız. Hayat bunu gerektirir çünkü kalemi aldığınızda beyniniz size o kalem ile bir takım işler yapmanız gerektiği hakkında komutlar verir ve siz bunun bilincinde olmadan ders çalışmaya başlamış dahi olursunuz.

SON OLARAK ÇOK SEVDİĞİM BİR SÖZLE SİZE VEDA ETMEK İSTİYORUM:” İMKANIN SINIRLARINI GÖRMEK İÇİN İMKANSIZI DENEMEK LAZIMDIR…” FATİH SULTAN MEHMET

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu