Rehber Yazılar

CV Nasıl Oluşturulur? 6 Adımda Cv Oluşturma

Cv, işe alım sürecinde işveren ve halkla ilişkiler departmanı tarafından incelenen bir belgedir. Bu belgenin iyi doldurulması, işe alım sürecini olumlu etkileyecektir. Bu nedenle de Cv örnekleri iyi incelenmelidir. Bu yazımızda bu süreci en iyi yönetebileceğiniz şekilde bir rehber hazırladık. Dilerseniz, detaylara geçelim;

CV Nasıl Oluşturulur?

  1. Kendinizden ve hedeflerinizden bahsedin
  2. Kişisel bilgilerinizi yazın
  3. Edindiğiniz iş deneyimlerinizi yazın
  4. Hobilerinizi yazmayı unutmayın
  5. Eğitim bilgilerinizi yazın
  6. Yabancı dil ve program becerilerinizi ekleyin

1.Kendinizden ve Hedeflerinizden Bahsedin:

CV hazırlama da kendi özelliklerinizi, tutkularınızı, başarmayı istediklerinizi ve başardıklarınızı yazın. Bunun yanında ulaşmak istediğiniz hedefleri ve aradığınız şeylerden kısaca bahsedip kendiniz hakkında küçük bir profil oluşturun. Dikkat etmeniz gereken husus ise hedeflerinizi ve başarılarınızı anlatırken abartmamanız ve yalan söylememeniz olmasıdır.

2.Kişisel Bilgilerinizi Yazın:

CV örneği oluştururken öncelikle sayfanın sol üst bölümüne işe uygun bir fotoğraf eklemeniz gerekir. Daha sonra isim, soy isim, şehir, ilçe, doğum tarihi, doğum yeri, telefon numarası, kullanılan mail adresi yazmanız gerekir. Bazı iş yerleri önemsediği için askerlik durumu ve ehliyet sürücü belgesini de eklemeniz sizin yararınıza olur.

3.Edindiğiniz İş Deneyimlerini Yazın:

CV hazırlama da iş deneyimi çok önemli olduğu için daha önceden çalıştığınız yeri, hangi departmanda görev aldığınızı, hangi tarihte başladığınızı ve hangi tarihte ayrılığınızı yazın. Bunun yanında departmanda görevinizin ne olduğunu da yazmanız gerekir.

Ekstradan eklemek istediğiniz bir şey olursa ‘’Açıklama’’ bölümüne yazabilirsiniz. Açıklama bölümüne daha önceden çalıştığınız yerde sorumluluklarınızı ve çalışarak geliştirdiğiniz yeteneklerinizi abartmadan, sade bir dil ile yazın. Bunun yanında şirketin ne aradığını dikkatle inceleyip ona göre edindiğiniz bilgileri yazabilirsiniz.

4.Hobilerinizi Yazmayı Unutmayın:

CV örneği oluştururken ilgi alanlarınız önemsiz gibi gözükse de, işvereniniz hobileriniz sayesinde sizi daha iyi tanır. Sizi tanımlayacak ve başvurduğunuz bölüme uygun hobilerinizi eklemeyi unutmayın.

5.Eğitim Bilgilerinizi Yazın:

CV hazırlama da eğitim bilginize; şehrin adını, üniversitenin adını, başlangıç tarihini ve mezuniyet tarihini yazın. Not ortalamanız yüksek ise veya okulda dereceye girdiyseniz eklemeniz mutlaka ekleyin.

Ekstradan eklemek istediğiniz herhangi bir şey olursa ‘’Tanım’’ bölümüne yazabilirsiniz. Bu bölümde; gittiğiniz kurslardan bahsedebilirsiniz. Katıldığınız kursun size neler kattığını kısaca anlatabilirsiniz. Son aldığınız eğitim olmadığı sürece ilk ve ortaokuldan bahsetmeyin.

6.Yabancı dil ve Program Becerilerinizi Ekleyin:

Bildiğiniz Excel, Word, bilgisayar programlarını ve öğrendiğiniz yabancı dilleri yazıp karşısına hangi seviyede olduğunu ekleyerek CV oluştur adımlarını tamamlayın. Son olarak 6 adımı daha iyi anlamanız için cv örnekleri incelenmesi gerekir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

CV de İş Deneyimi Yoksa Ne Yazılır?

Genellikle yeni mezun CV hazırlayan kişilerin iş deneyimi olmadığı için, üniversitede okurken yaptığı stajı yazabilir, gittiği kursları ekleyebilir ve işe uygun olan gittiği seminerleri, konferansları yazabilir. Bu kısımdaki ‘’Açıklama’’ bölümüne kendinizin güçlü ve başarılı yanlarınızı yazabilirsiniz.

CV de Hobi Kısmına Ne Yazılır?

Özgeçmiş hazırlama da hobi kısmına işvereninizin sizi daha iyi tanıyabileceği ilgi alanlarınız eklenebilir. Bunun dışında başvurduğunuz bölüme uygun hobileri yazmaya özen gösterin.

CV de Hobiler Olmalı Mı?

Özgeçmiş örneği hazırlarken mutlaka hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı eklemeniz gerekir. Yazdığınız hobi ve ilgi alanları sayesinde işveren sizi daha yakından tanıma fırsatı bulur. Fakat gereksiz ve konu dışı ilgi alanları yazmamaya özen gösterin.

CV’ye Okul Derecesi Eklenir Mi?

‘’Eğitim Bilgisi’’ yazısının yanında yer alan ‘’Not Ortalaması’’ ya da ‘’Okul Derecesi’’ seçeneğine eklemeniz tavsiye edilir. CV örneği oluşturulurken özellikle not ortalamanız yüksek ise ya da dereceye girdiyseniz mutlaka yazmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu