Rehber Yazılar

LYS 2015 Birincisi Ahmet Nihat Emeksiz ile Röportaj

Hepinize merhaba, bugün 2015 LYS birincisi Ahmet Nihat Emeksiz ile çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Pek çok öğrencinin aklına takılan soruları sormaya çalıştık. Umarım sizin için yararlı olur. Hadi hemen röportaja geçelim.

 

1) Merhaba, öncelikle sorulara geçmeden önce bize kendini tanıtabilir misin?

Ben Ahmet Nihat Emeksiz. Giresun Eynesilliyim. Babamın görevi dolayısıyla ilkokul, ortaokul ve liseyi farklı şehirlerde okudum. En son liseyi Erzurum da bitirdim. Anadolu Lisesi mezunuyum.

Şuan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim.

 

2) Sınav zamanı kendine nasıl bir çalışma yöntemi belirledin. (Günde kaç soru çözdün, kaç saat ders çalıştın gibi)

Aslında benim net bir çalışma saatim ya da test aralığım yoktu. Kendime soru bankası ya da konu anlatımlı kitapta bir hedef verirdim ve zorluğuna göre 3 günde 5 günde bitecek diye ayırırdım. Tabi aynı anda birden fazla dersi takip ederdim. Bunlar kafamı dağıtmama yardımcı olurdu hem de tempodan kopmazdım. Her çalışmam ortalama 1 saat 15 dakika falandı ama süre net değil, süre tutmazdım çünkü. Sonradan kendime istediğim kadar ara verirdim genelde o da 30 dakika falan olurdu.

Soru saymazdım ama soru bankası ve konu anlatımlardan konu bitirmeye çalışırdım. YGS’ye kadar edebiyata çok az baktım. YGS sınavına kadar YGS için matematiğe %50 LYS matematiğe %50 şeklinde çalıştım. YGS sınavının son 1 ayına kadar YGS ve LYS’yi beraber götürdüm fakat son 1 ay full YGS çalıştım. Yazın ne yaptım diye sorarsanız. 9, 10 ve 11. Sınıf konularını tekrar ettim ve tamamlamaya çalıştım. 12.sınıfa sadece 12.sınıfı bırakmaya çalıştım.

 

3) Kendine vakit ayırabiliyor muydun? (Spor, sinema, ev hobileri gibi)

Ben şu ana kadar en çok 12.sınıfta sinemaya gitmiştim ama onun dışında sosyal hayatımı baya kısıtladım. Pazartesi ve perşembe günleri sinema indirimlerinden yararlanıp haftada en az 1 kez giderdim. Sosyal hayatını biraz kısıtlamak çok iyi olur. Arkadaşlarınla bir şey yapmak istiyorsan beraber gerçekten ders çalışmak için buluşmak en iyisi. Bunun dışında haftada 1-2 kez arkadaşlarınla takılmalısın.

 

4) Normal bir orta derece öğrenci bu saatten sonra nasıl çalışırsa derece yapabilir?

Normal bir öğrencinin ne yapacağını söyleyemem fakat asla vazgeçmesinler. Çünkü her zaman derecelerini yükseltebilirler ve daha eylül bile gelmedi. Endişelenmeden konu konu eleyerek ilerlemek onlara çok şey kazandırır.

 

5) Hiç yapamayacağını düşündüğün zamanlar oldu mu ve sınav stresini nasıl kontrol altında tuttun?

Tabi uzun bir süreç fakat alacağın ürünleri düşününce vazgeçmek olmuyor. Sınav stresini yenmek çok mümkün değil onun yerine doğru kullanmak gerek. Zorlanacağını düşündüğün konuda endişelenmek değil o konuya daha çok çalışarak endişeleri gidermek çok önemli. Stres daha hızlı düşünmeyi sağlayabilir ama sınav anında strese çok girmek iyi olmuyor bu yüzden çok fazla denemeye girmeli. Ama evde çözmek gibi değil de bir sürü kişiyle girebileceğin denemeler gerçekçiliği arttırır.

 

6) Deneme demişken ilk çözdüğün denemeyi hatırlıyor musun? Ayrıca deneme sınavlarında ki netlerin ne zaman düzenli bir artışa geçti?

11. Sınıfta denemelere başladım fakat hatırladığım denemelerin ilki 100.75 netti. Önce aniden arttı fakat zamanla 1 net arttırmak dahi çok zorlamaya başladı. Uzun vadede sürekli arttı fakat belli zaman sonra durdu artık sadece konuları pekiştirmek gerekliydi.

lys-2015-ahmet-emeksiz

7) Sınav zamanı yaptığın hatalar oldu mu? Bir daha sınava hazırlansan düzeltmek istediğin şey ne olurdu?

Doğrusu bazı konuları kafamda fazla büyüttüm ve yapamayacağımı düşündüm. Denemelerde aksi olsa dahi hep yapamayacağımı düşündüm. Neticede sınavda normalde yaptığım soruları bile yapamadım o konularda. Oysa yapmam gereken hiçbir konudan korkmayıp üzerine gitmekti. Bir daha hazırlanmak ve o tempoyu tekrar yaşamak istemem. İstediğim dereceleri elde ettim bu yüzden pişman olduğum pek bir şey yok.

 

8) Uyku düzenin nasıldı ve hangi saatlerde ders çalışıyordun? (Sabah saatleri mi yoksa geç saatler de mi gibi)

Ben genelde 11-12 arası uyurdum sabah ise 7.30-8 civarı kalkardım. Fakat ben gördüğüm kadarıyla diğer arkadaşlardan ekstrem bir örneğim. Çünkü ben uykuyu seven bir insanım bu yüzden hem düzenli hem de çok uyurdum. Sabah hafif dersler çalışırdım yani coğrafya falan gibi. Biraz açılınca matematiğe falan geçerdim. Onun dışında gece geç saatlere göre çalışma huyum yoktu. Beni biraz kasıyordu o çünkü. Akşam verim tam anlamıyla olmuyordu. Fakat yine de çalışmayı azaltıp araları uzatıp akşam da çalışıyordum.

 

9) Ders çalışırken seni en çok zorlayan şey ne oldu?

BIKKINLIK. Belli süre sonra hep aynı şeylerle karşılaşmak boğuyordu ve ve süreç bitmiyordu bir türlü. Belli süre sonra sınav gelse de bitse dedim defalarca. Başka sıkan sadece deneme sonuçları falan diyebilirim.

 

10) Bu güzel röportaj için çok teşekkürler. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

“Hiçbir zaman geç değil” ümitsizliğe düşmesin kimse. Herkese hayatında başarılar.

[irp posts=”1425″ name=”Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?”]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu