Çalışma TaktikleriRehber Yazılar

7 Adımda Coğrafya Nasıl Çalışılır?

Doğru teknikleri kullanarak tüm gününüzü derslere ayırmadan da verimli bir çalışma yapabilirsiniz. Her ders için farklı bir yöntem kullanabilirsiniz. Sözel ve sayısal derslerin çalışma tarzları farklıdır. Bu makalede TYT olsun AYT olsun veya KPSS sınavı olsun “Coğrafya nasıl çalışılır?” sorusunu yanıtlıyoruz. Buradaki adımları uygulayarak güzel bir plan hazırlayabilirsiniz.

Coğrafya ile ilgi alanınızı yöneltmeniz gereken belli başlı konular vardır. Dünyanın hangi coğrafi özellikleri (dağlar, nehirler, doğal kaynaklar vb.) insan yerleşimini ve göçünü etkiledi? Hangi tarihsel olaylar insanların belirli bölgelere göçmesine ve yerleşmesine neden oldu? Bu insanlar nasıl geçimini sağlıyor? Bu bölgelerde hangi ürünler yetişiyor? Bu bölgelerin desteklediği başlıca endüstriler nelerdir? Coğrafya okurken, bu soruları ve daha fazlasını cevaplamaya çalışacaksınız.

Aşağıda 7 adımda coğrafya nasıl çalışılır? Coğrafyayı daha etkili ve verimli bir şekilde çalışmanıza ve öğrenmenize yardımcı olacak ipuçlarını, becerileri ve stratejileri bulacaksınız.

7 Adımda Coğrafya Taktikleri

Dünyamız 5 okyanus, 7 deniz, 7 kıta, 179 büyük nehir, 196 ülke, 300’den fazla dağ sırası, 1.720 vilayet ve 4.416 tanınmış şehre ev sahipliği yapmaktadır. Coğrafi açıdan bakıldığında, dünya insan vücudu kadar karmaşıktır. Neyse ki, bir coğrafya öğrencisi olarak, yaşadığınız dünyanın her yönünü ezberlemeniz gerekmeyecek, ancak çok şey öğrenmeniz gerekecek. Aşağıdaki yöntemler, yüzlerce coğrafi olguyu ve özelliği ezberlemenize ve hatırlamanıza yardımcı olabilecek stratejilerdir.

Anımsatıcı Araçlar Kullanın

Anımsatıcı araçlar, insan zihninin, yeni veya aşina olmayan bir şeyi tanıdık bir şeyle bağlamasını sağlayan bir ilişkilendirme biçimidir. Anımsatıcı araçlar genellikle öğrenciler tarafından belirli olayları ve ayrıntıları hatırlamak için kullanılır. Ayrıca, büyük bilgi ve veri listelerini ezberlemede çok etkilidirler.

Anımsatıcı araçlar, bilgileri kısa cümleler, kafiyeli kelimeler veya aşina olabileceğiniz başka herhangi bir şeyle ilişkilendirebilir – örneğin tanıdık bir şarkı. Aslında müzik, şehirler, eyaletler ve hatta ülkeler de dahil olmak üzere büyük coğrafi bilgi listelerini ezberlemek için en güçlü anımsatıcı araçlardan biridir. Dünyadaki 196 ülkenin tamamını ezberlemek ve onları asla unutmamak mı istiyorsunuz?  Müziğin, şiirin, haritanın veya ışıklı bir kürenin anımsatıcı bir araç olarak kullanılması aslında oldukça kolay.

Örneğin Animaniacs Yakko’s World (The country şarkısı). Şarkının melodisine göre ülkelerin listesini söyleyin. Bunu yeterince yaparsanız dünyadaki tüm ülkeleri, en sevdiğiniz şarkının sözlerini ezberleyebildiğiniz kadar kolay öğreneceksiniz.

Bilgileri Düzenleyin

Düzenleme ve sınıflandırma, bilgileri, özellikle coğrafi bilgileri hatırlamanın anahtarıdır. Örnek olarak tyt coğrafya konularına çalışırken hatırlamak istediğiniz bilgileri mantıksal kategoriler halinde düzenleyin. Bu hafızanızı ve hatırlamanızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, dünyadaki başlıca nehir yollarını ezberlemeye çalışıyorsanız, önce kıtalar bazında düzenlediğiniz nehirleri ezberleyin. Kıtaları hatırlamak daha kolaydır. Her kıta için nehirleri ezberledikten sonra, tüm dünyadaki başlıca nehir yollarını bileceksiniz.

Parçalar Halinde Hatırlayın

Parçalama coğrafi bilgileri ezberlemek için bir başka etkili yoldur. Parçalardan yığın oluşturma yöntemlerini zaten kullanıyorsunuz ama bunun farkında değilsiniz. Beyninizin yığın oluşturma yöntemi kullanarak, parçalar halindeki bir telefon numarasını veya sosyal güvenlik numarasını ezberlemesi nispeten kolaydır. Bilgileri üç veya dört hece veya kelimeden oluşan küçük parçaya ayırarak oluşturacağınız bütünler daha kolay hatırlanabilir.

Bilgileri Görselleştirin

Çoğumuz için, bir resmin ayrıntılarını (gördüklerimizi) hatırlamak, bir dersin ayrıntılarını (duyduklarını) hatırlamaktan çok daha kolaydır. Görselleştirme, hemen hemen her konuyu incelerken kullanılabilen bir ezberleme yöntemidir, ancak özellikle coğrafya çalışırken daha etkilidir. Görselleştirme iki şekilde uygulanabilir. İlk olarak, zihninizde soyut bir kavramla ilgili imgeler oluşturarak uygulanabilir. İkincisi ve daha da önemlisi coğrafi bilgileri konum, boyut ve şekil ile ilişkilendirerek uygulanır. Örneğin, Türkiye’nin 81 ilinin tamamını öğrenmek, bir harita üzerinde konumları ve bunları şekil ve boyutlarıyla ilişkilendirmek, yazılı bir listeyi ezberlemeye çalışmaktan çok daha kolaydır.

Bağlantı Kurun

İlişkilendirme, yeni, bilinmeyen bir kelime, yer veya nesneyi tanıdık bir şeye “bağlama” sürecidir. Beyin, aşina olmayanla aşina olanı birbirine bağlayarak, bilinmeyeni daha kolay hatırlar. Yeni bir coğrafi olguyu öğrenmeniz gerekiyorsa, onu bağlantılı bilgilerle birlikte hatırlayın.

Sık Gözden Geçirin

Coğrafya nasıl çalışılır ve başarılı olurum diyorsanız, notlarınızı sık sık gözden geçirmeniz önemlidir. Hafızayı korumanın ve hatırlamanın anahtarlarından biri, sınavlarınızdan haftalar önce notlarınızı ve diğer çalışma materyallerini sürekli olarak gözden geçirmektir. Coğrafya, öğrencilerin ders çalışmayı sevdikleri konulardan biridir. Bir ülkedeki tüm şehirleri bir gecede ezberlemek mümkündür, ancak bilgiler sınavdan sonra çok uzun süre akılda kalmayacaktır. Bilgileri kısa süreli belleğinizden uzun süreli belleğe taşımak için, sık sık gözden geçirmek gereklidir. Ayrıca tekrar niteliğinde coğrafya testleri çözmeyi ihmal etmeyiniz.

Dar Zamana Sıkıştırmayın

Coğrafya öğrenmek konusunda ciddiyseniz, ertelemeyin ve dar bir zamana sıkıştırmayın. Öğrencilerin ders çalışmalarını sınavdan önceki güne kadar ertelemeleri çok yaygın bir durumdur. Ezberlemede iyiyseniz, çok sayıda coğrafi bilgiyi, bazı hafıza tekniklerini kullanarak kısa sürede ezberlemek mümkündür. Sıkıştırmanın olumsuz yanı, tipik olarak elde edilen bilgilerin yalnızca birkaç gün veya en fazla birkaç hafta akılda kalmasıdır.

Coğrafya nasıl çalışılır gerçekten öğrenmek istiyorsanız, derse katılın, düzenli notlar alın, notlarınızı dönem boyunca sık sık gözden geçirin ve çalışmalarınızı son dakikaya bırakmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu