Haberler

Diş Beyazlatma Zararlı mıdır?

Güzel ve etkileyici bir gülüşe, bembeyaz parlak dişlere sahip olmak herkesin en büyük isteğidir. Ancak güzel bir gülüşün olmazsa olmazı olan beyaz ve parlak dişlerde birçok farklı nedenle renklenmeler oluşabilir. Bu renklenmeler göz alıcı gülüşlere sahip olmanın önündeki en önemli engeldir. Dişler düzenli olarak fırçalansa da bazı zamanlarda dişlerin sararmasını önleyemez. Bu aşamada en etkili yöntem olan diş beyazlatma prosedürüne başvurulur. Diş beyazlatma İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Dr. Sait Gezer diş beyazlatma prosedürü uygulatmak isteyen kişilerin ilk adresidir. Başarılı ve etkili diş beyazlatma uygulamaları sayesinde bembeyaz dişlere sahip olmak için siz de Dr. Sait Gezer ile iletişime geçebilirsiniz.

Diş renginin istenildiği kadar beyaz olmaması kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alır. Dişlerinin rengi dolayısıyla memnuniyetsizlik yaşayan kişiler genellikle istedikleri gibi gülemezler. Konuşurken ya da fotoğraf çekerken de dişlerini gizlemek için elleriyle ağızlarını kapatma ihtiyacı duyarlar. Bu yüzden dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının kişide öz güven kaybına hatta kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabileceği söylenebilir.

Söz konusu olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için uygulanacak en etkili yöntem diş beyazlatmadır. Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma işlemi kapsamında, dişlerin yüzeylerine uygulanan preparatlar sayesinde dişlerin renginde koyulaşmalar oluşmasına neden olan etkenler diş yapısından uzaklaştırılır. Diş beyazlatma prosedürüyle çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin mine ve dentin tabakalarına nüfuz eden diş renklenmeleri giderilir ve dişlerin önceki tonlarına göre ağartılmaları sağlanır. Diş beyazlatma işleminden önce dişlerdeki taşlar temizlenir ve dişlerin üzerindeki lekeler polisaj işlemiyle çıkarılır. Eğer dişlerde ve diş etlerinde herhangi bir sorun varsa bu sorunlara yönelik tedaviler de uygulanır.

Diş beyazlatma, diş taşı temizliğinin ardından uygulanan polisaj işleminden oldukça farklıdır. Diş beyazlatma yöntemleriyle dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar açılabilir. Diş hekiminin klinik ortamında uyguladığı ofis tipi diş beyazlatma ve diş hekiminin kontrolünde hastanın ev ortamında uyguladığı ev tipi ofis beyazlatma olarak 2 farklı yöntemle diş beyazlatma yapılabilir.

Diş beyazlatma işlemi, porselen kaplama prosedürüne göre daha ekonomik, kolay ve koruyucu bir yöntem olarak kabul edilir. Bunun nedeni, diş beyazlatma işlemi sırasında porselen kaplamadan farklı olarak dişlerin aşındırılmasına gerek duyulmamasıdır.

Diş Beyazlatma Uygulamaları Güvenilir midir?

Diş beyazlatma, diş hekiminin kontrolünde ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde dişlere ve ağız içi yumuşak dokulara herhangi bir zarar vermez. Diğer bir deyişle alanında uzman diş hekimlerinin profesyonel olarak uyguladığı diş beyazlatma uygulamalarının dişlerde kalıcı bir hasara ya da herhangi bir yapısal değişikliğe neden olması söz konusu değildir.

Diş beyazlatma uygulamaları ile doğrudan diş minesinin içinde yer alan küçük mine partiküllerinin içindeki sıvının ağartılması hedeflenir. Bu sıvının ağartılmasına bağlı olarak dişlerin de beyazlaması sağlanır. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan malzemelerin diş dokusu açısından herhangi bir zararı yoktur. Eğer diş beyazlatma işleminden sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde yeniden sararmalar ve renklenmeler meydana gelirse, diş beyazlatma uygulamaları tekrarlanabilir.

Diş beyazlatma uygulamalarının herhangi bir yan etkisi olmamasına karşın dişlerde geçici hassasiyete neden olma olasılığı vardır. Sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan hassasiyet genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kalkar.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş beyazlatma uygulamasını izleyen ilk 21 gün son derece önemli olduğundan hasta bu süre içerisinde maksimum düzeyde özen göstermelidir. Hastalar dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, şarap, vişne suyu, sigara ve diğer yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdırlar. Dişlerdeki renklenmelerin tekrarlanmaması için ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru şekilde uygulanmalıdır.

Sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması, dişlerde renklenme oluşumunu büyük ölçüde azaltır. Şekerli yiyecek ve içeceklerin mümkün olduğunca tüketilmemesi, dişlerin florürlü diş macunuyla fırçalanması ve rutin diş muayenelerinin aksatılmaması sayesinde diş beyazlatma işlemi sonucunda elde edilen beyazlığın uzun süre korunması mümkün olabilir.

Diş beyazlatma işlemiyle elde edilen sonuçlar genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcılığını korur. Bu süre kişinin diş yapısına göre farklılaşabilir. Diş beyazlatma işleminden sonra ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi ve rutin diş muayenelerinin ihmal edilmesi dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olabilir. Diğer yandan dişlerin renginin, beyazlatma işleminden önceki rengine dönmesi söz konusu değildir. Diş beyazlatma işleminden sonra belirli aralıklarla diş hekimi muayenesine gidilmeli, eğer diş hekimi tarafından gerekli görülürse diş taşı temizliği, polisaj ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleri uygulanmalıdır.

Hastada yapısal bozuklukların olduğu bazı durumlarda diş beyazlatma uygulamaları istenilen sonucun elde edilmesi için yeterli olmayabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, dişlerin istenilen renge kavuşabilmesi için diş kaplama yöntemlerinden yararlanılması gerekliliği oluşabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu