Mezun Olduktan Sonra İlk İşinizi Nasıl Bulabilirsiniz?
Birçok yeni mezun gibi üniversiteden sonra nasıl iş bulacağınızı kara kara düşünüyor olabilirsiniz. İlk işi aramaya başlamak kesinlikle sinir bozucu ve zor olabilir.
Bilmeniz gereken şey: Bu konuda yalnız değilsiniz. Üniversiteden sonra bir iş bulmaya çalışıyorsanız, ilk iş aramanızı başlatmak ve kariyerinize başlamak için izlemeniz gereken ve uygulamanız gereken bazı adımlar vardır.
Mezun Olduktan Sonra İş Bulmanın 7 Adımı
Mezun olduktan sonra işler sizin ayağınıza kadar gelmeyebilir. İş bulmak, mülakatlara çağrılmak için yapmanız gereken pek çok şey vardır. Kendinizi işverenlere en iyi şekilde tanıtmanız ve onların radarına girmeniz gerekir. Ayrıca her zaman tetikte olarak fırsatlara karşı açık olmanız gerekir.
1. Özgeçmişinizi Her İş İçin Uyarlayın
Günümüzde birçok işveren özgeçmişleri taramak için başvuru sahibi izleme sistemlerini kullanıyor. Yani özgeçmişiniz doğru anahtar kelimeleri içermiyorsa, başvurunuz otomatik olarak reddedilebilir.
Bunun olmasını önlemek için ve iş ilanında görünen dili yansıtmak için özgeçmişinizde ince ayarlar yapın.
İş gereksinimleri zor beceriler içeriyorsa (örneğin, yazılımcı pozisyonları için JavaScript veya Python), bu terimlerin özgeçmişinizde olduğu gibi göründüğünden emin olun.
2. Becerilerinizi Güçlendirin
İlk işinize başvurmaya başlamadan önce, bazı iş hazırlıklarını tamamlamanız gerekecektir. Kişisel becerilerinizi düşünün. Sizi diğerlerinden ayıran ne sunabilirsiniz? Özgeçmişiniz güncellendi ve düzeltildi mi? Yeni bir özgeçmiş iş aramanızda başarıya giden biletiniz olabilir. Gelecekteki işverenlere özel ve profesyonel bir özgeçmiş sağlayın. Onların ihtiyaçlarını karşılayan becerilerinizi öne çıkarmak, kendinizi diğerlerinden ayırmanıza yardımcı olacaktır. Bu, bir mülakat yapma hedefinize ulaşmanızı sağlar. Özgeçmişiniz ve/veya ön yazınız muhtemelen ilk izleniminiz olacak. Mezun olduktan sonra ilk işinize başvurmanız, çaylak hatalarına yer olmadığı anlamına gelmez. Özgeçmişinizin ve ön yazınızın kim olduğunuza ve neler sunabileceğinize dair harika bir fikir verdiğinden emin olun. Yüksek kaliteli uygulama malzemeleri oluşturmak için mevcut tüm kaynakları kullanın.
3. Beklenmedik Fırsatlara Açık Olun
Bir mülakatın veya stajın sizi nereye götüreceğini asla bilemezsiniz. Üniversiteden sonra ne yapacağını sorgulamak, iş piyasasında deneyim kazanmak kadar basit bir şekilde cevaplanabilir. Çoğu zaman, aday adaylar işin kendisinden ziyade görüşme deneyimi ararlar. Ancak, görüşmenin sonunda işin yeni bir çekiciliği var. İş fırsatlarını araştırmak ve keşfetmek için zaman ayırdığınıza asla pişman olmayacaksınız. İş hazırlama görevlerini tamamlamak, doğru iş geldiğinde size yardımcı olacaktır. İş piyasası geniş ve esnektir. Gözünüze çarpan her şeye uygulayın. Olabilecek en kötü şey, “Hayır, teşekkürler” yanıtı almanızdır. En iyi şey? İlk işinize kavuşmanızı sağlayacak ve yeni fırsatlar için atılmış iyi bir adım olacaktır.
4. Yeni İş İlanlarını Sık Sık Kontrol Edin
Bir işe başvurmak için en iyi zaman, ilan yayınlandıktan sonraki ilk 48 saattir, bu nedenle yeni iş ilanlarını sık sık kontrol etmek önemlidir. İyi bir rutine girmek için her sabah yeni iş fırsatları arayarak güne başlayın.
İş ilanları hakkında bilgi edinmenin bir başka yolu da yakın gelecekte herhangi bir pozisyon eklemeyi veya herhangi bir sanal işe alım etkinliğine ev sahipliği yapmayı planlayıp planlamadıklarını görmek için potansiyel işverenlerin sosyal medya akışlarını izlemektir.
5. Mezun Ağınızdan Yararlanın
Üniversiteden sonra iş bulmak mucize değil. Yardım için diğer insanlara ulaşmanız iyi bir adım olacaktır. Sektörünüz veya belirli bir şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek için üniversitenizin mezunlar ağına kaydolmak da önemlidir.
Ancak yeni mezunlara nasıl yaklaştığınız konusunda stratejik olmanız gerekir. İnsanlara telefonda hızlı bir sohbet için müsait olup olmadıklarını sorun, böylece ne yaptıkları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
6. Sektörel Haberleri Takip Edin
Üniversiteden sonra nasıl iş bulacağınızı öğrenmek, aşina olduğunuz bir şeyi içerir: araştırma. Henüz bir işiniz olmasa da alanınızda olup bitenlerden haberdar olmanız gerekir. Sektör haberlerini takip etmek için yapmanız gereken üç temel şey vardır:
- Ticari yayınları ve endüstri dergilerini okuyun.
- Profesyonel sosyal medya gruplarına katılın.
- Şirketlerin ve endüstri etkileyicilerinin sosyal medya akışlarını takip edin
Haberler size işe alım trendleri, yükselişte olan şirketler ve zorlu dönemlerden geçen şirketler konusunda ipucu verebilir.
Sosyal medya da harika bir kaynaktır. Önde gelen şirketlerin ne hakkında paylaşımlar yaptığına göz atabilirsiniz.
7. İş Görüşmelerine Hazırlanın
Aslında üniversiteden sonra bir kariyere sahip olmak için, mülkakatın kendisinden geçmeniz gerekiyor. “Beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” gibi ortak mülakat sorularına yanıtlar hazırlayarak kendinize olan güveninizi artıracaksınız. “Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?” gibi sorulara da cevaplarınızı geliştirmek için zaman ayırın.
Ardından, dedektif moduna geçmek ve sektörünüzdeki sıcak konular ve sizinle mülakat yapan şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsunuz. “Şirketimizin ürettiği en sevdiğiniz ürün nedir?” gibi doğrudan onları ilgilendiren soruları yanıtlayabilmek için şirketi iyice araştırın. veya “Sence en büyük rakibimiz kim?” gibi sorulara verilecek akıllı cevaplar, onlara dersinize iyi çalıştığınızı gösterecek.
Potansiyel işverenler hakkında bilgi toplamak için şirketin web sitesini (özellikle “basın” bölümünü okuyun), sosyal medyada takip edin, ilgili Google uyarılarını ayarlayın ve halka açık bir şirketse yıllık raporlarına bakın.
Son olarak, profesyonel bir görünümün önemini küçümsemeyin. Uygun mülakat kıyafetleri, olgun bir sesli mesaj selamlaması olmazsa olmazlardır.