ALES

ALES Nedir? ALES Hakkında Merak Edilen Tüm Sorular

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı , ÖSYM tarafından yapılan ve akademik kadrolara girmeyi hedefleyenlerin girmeleri zorunlu olan bir sınavdır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için bu sınava girmek gerekmektedir. ÖSYM’nin yılda üç kez düzenlediği bu sınav ile öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, eğitim öğretim planlamacısı ve çevirici gibi kadrolara geçmek mümkündür. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 4 yıllık lisans mezunları ya da son sınıf öğrencilerinin katılabileceği bir sınavdır. Tezli yüksek lisans eğitimi için bu sınavdan puan istenmektedir, ancak tezsiz yüksek lisans için böyle bir şart yoktur.

ALES Nedir?

ALES genel olarak baktığımızda diğer sınavlar gibi yoğun bilgi gerektirmeyen mantıksal düşünmeyi gerektiren bir sınavdır. Ancak sorular her ne kadar kolay olsa da soru tarzlarını bilmeyenler için zorlanılabilecek sınavlardandır. Geçtiğimiz ay yapılan değişiklik ile 4 bölümden oluşan bu sınav artık 2 bölüm şeklinde yapılacak. Sınavda sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm olacak. Sınavda sayısal %50 ağırlıklı, sözel de %50 ağırlıklı olmaktadır. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın 50 sorusu sayısaldan, 50 sorusu da sözelden geliyor.

Sözel kısımda sözcükte anlam, cümlede anlam, parçada anlam, cümle tamamlama, metin tamamlama,  düşünce akışını bozan ifadeyi bulma, kesin yargıya ulaşma gibi konulardan sorular olacaktır. Sayısal kısımda ise matematiksel ilişkilerden faydalanma, problemler ve geometri konulardan sorular gelecektir. Söze kısım adayların akıl yürütme becerilerini ölçmeyi hedeflemektedir. Sayısal kısımda ise çözümleme, sıralama, analiz etme, mantıksal akıl yürütme ve yorumlama kabiliyetleri ölçülecektir. Tüm sınav konularını öğrenmek istiyorsanız ALES Konuları yazımızı okuyabilirsiniz.

ales

ALES HAKKINDA MERAK EDİLENLER

ALES Kaç Dakika?
Sınav süresi toplamda 150 dakikadır.

ALES Sınav Ücreti Ne Kadar?
Sınav ücreti 120 TL’dir. Geç başvuru ücreti ise 180 TL’dir.

ALES Kaç Bölümden Oluşur?
Sınav sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

ALES Kaç Sorudur?
50 sayısal, 50 sözel soru vardır.

ALES Yılda Kaç Kez Yapılır?
Yılda üç kez yapılır.

ALES’e Kaç Kez Girilebilmektedir?
Sınava giriş konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

ALES Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
2017 yılı itibariyle ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıldır.

ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?
ALES 100 puan üzerinden hesaplanmaktadır. %50 sayısal kısım, %50 sözel kısımdır. Kendiniz hesaplamak ile uğraşmak istemiyorsanız, bizim hesap sistemimizi kullanabilirsiniz. ALES Puan Hesaplama için Tıklayınız

ALES Sınavına Nasıl Başvurulur?
ALES için başvurular ÖSYM sayfasından yapılmaktadır.

ALES Sınavı Nerelerde Yapılır?
Sınav Türkiye’nin tüm illerinde, Lefkoşa ve Bişkek’te yapılmaktadır.

ALES Sınav Saati Kaç?
Sınav genelde 10.00 da yapılmaktadır.

ALES Çalışma Taktikleri Nelerdir?

Her sınav için olduğu gibi bu sınavda da öncelikle gireceğiniz sınavı iyi tanımalısınız. Hangi konular çıkıyor, hangi konulardan daha fazla puan gelir ve hangi konularda daha iyi yapıyorsunuz gibi kendinizi ölçün. Yukarıda belirtmiş olduğumuz konulara odaklanarak çalışın.

Konu dağılımları belli olduğu için eksik olduğunuz konularda çalışmaya yönelebilirsiniz. Hatta çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz konuları da baştan bir tekrar etmenizin faydası olacaktır. Konulara çalışırken mutlaka akılda kalıcı ufak notlar alın. Aldığınız notları 1-2 gün sonra tekrardan okuyarak pekiştirin. Aradan 1 hafta geçtikten sonra tekrar okuyarak kalıcı hale getirin.

ALES genelde mantığa ağırlık verilen bir sınav. Mantık sorularını gördüğünüzde hemen verilenleri yazmaya başlamayın. Öncelikle verilen bilgileri sonuna kadar okuyun. Bu süreçte size verilmeyen bilgileri de çıkarmış olacaksınız. Ardından çizimler yaparak mantık sorularını kolaylıkla çözebilirsiniz.

Konu eksiklerinizi tamamladığınızdan eminseniz soru çözme kısmına geçin. Bol bol deneme çözmeniz size artı katacaktır. Deneme çözerken mola vermekten kaçının. Koyduğunuz sürenin sonuna kadar çözebildiğiniz kadar fazla soru çözmeye çalışın.

En önemli çalışma taktiklerinden birisi geçmiş yıllarda çıkmış sorulardır. Bu sayede sınava ilişkin çıkmış sorulara aşinalık kazanabilirsiniz. Geçmiş yılların sorularını mutlaka çözmelisiniz.

Çalışırken elbette ki çözemediğiniz sorularda olacak. Bu soruları işaretleyin ve tüm sorular bittikten sonra bu sorular üzerinde çabalayın. Şunu unutmayın ki çözdüğünüz her sorunun kalıcılığı olacaktır.  Bu sayede farklı teknikler geliştirecek, yeni bakış açıları kazanacaksınız.

Çalışma düzeninizi oturtun ve mümkün olduğunca programınıza sadık kalın. ALES, KPSS vb. sınavların düzenli çalışma gerektirdiğini unutmayın. Bu nedenle mümkün olduğunca ”Nasılsa dün iyi çalıştım, bu gün dinleneyim” gibi kaçamaklardan sakının.

Tavsiye Yazı: ALES Çıkmış Sorular ve Cevapları

ÖNERİLER

Neredeyse uzunca bir süredir bu sınav için hazırlandınız. Peki sınava günler kala neler yapmalısınız?

Son haftaya girdiğinizde son iki denemeyi de çözerek çalışmanıza son verin. Özellikle son 3 gün kala artık çalışmayı bırakın. Kendinizi sınava odaklayın ve mümkünse uyku saatinizi düzene koyun. Sınav günü erkenden uyanın ve kahvaltınızı yapın. Son olarak sınav günü fazla su içmekten de kaçının.

ALES Faydalı mı?

Geleceğinde akademik anlamda ilerlemeyi düşünenler için elbette ki bu sınav şart ve faydalı. Yüksek lisans, doktora ve öğretim görevliliği gibi çalışmaların bu sınav puanı ile yürütüldüğünü unutmayın. Özellikle akademisyenlik hayali olanlar için ALES ilk giriş kapısıdır. Bu nedenle bu kapıdan rahat girmek için sınava iyi çalışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

4 Yorumlar

  1. Merhaba, ALES yılda üç kez yapılıyor ve 5 yıla kadar geçerli fakat üçüne de girmiş olsak diyelim hangisi yüksekse onunla mı tercih yapabiliyoruz yoksa en son girdiğimiz mi geçerli kabul ediliyor?

  2. Merhaba aleste yuksek lisansi kazandiktan sonra akademisyen doktora vb icin tekrar bi sinav gerekiyor mu yada yuksek lisans yapmadan bunlar olabiliyormu ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu