Çalışma TaktikleriRehber Yazılar

Ders Tekrarı Nasıl Yapılmalıdır?

Öğrenme sürecinde, ilk kez karşılaştığımız bir bilgiyi öğrendiğimizi zannederiz. Oysa bu bilgiler hafızamızda uzun süre yer tutmaz. Bunu bilimsel olarak açıklamak gerekirse; bir bilgiyle karşılaştığımız an, bu bilgi 3-4 saniyelik “Anlık Bellek’e” atılır. Bu anlık öğrenilen bilgi 1-2 tekrarla “Kısa Süreli Bellek’te” tutulur. Fakat bu bilgi kısa süre sonra unutulmaya yüz tutar. “Anlık ve Kısa Süreli Bellekteki” bilgi tekrar tekniği ile “Uzun Süreli Bellek’e” taşınabilir. Böylece ilk kez karşılaştığımız bilgiyi  yani sürekli ders tekrarı ile pekiştirirsek hafızamızda daha kalıcı hale getirebiliriz.

Sürekli Ders Tekrarı Bilgiyi Önemli Ölçüde Kalıcı Hale Getirir!

Bir öğrencinin başarılı bir eğitim hayatı için okulda öğrendiği bilgiyi hatırlaması ve kullanması gerekecektir. Bu tekrar pratiği hangi sıklıkla yapılmalıdır bir örnekle açıklayalım. Bir öğrencinin o gün okulda öğrendiği bilgileri aynı gün içinde tekrar etmesi gerekir. Fakat aynı gün yapılan tekrar bilginin hafızada 24 saat kalmasını sağlar. Bu yüzden öğrenci 24 saat sonra kısa bir tekrarla bilgileri hatırlayıp Kısa Süreli Belleğe kaydetmelidir. Bu bilgilerin hafızada kalıcı olması  için bir hafta ve bir ay sonra o dersin tekrarını yapması gerekecektir. Böylece öğrencinin ders tekrarı ile bilgileri uzun süreli hafıza kaydettiği için sınav esnasında bu bilgiler ona yardımcı olacaktır.

Verimli bir ders tekrarı için önemli olan hususlar şunlardır;

*Ders ders, konu konu ayrılmış ve günlük-haftalık-aylık ders tekrar planı oluşturmak. Bu plana sıkı sıkı bağlı kalmak ve bu tekrar tekniğini rutine dönüştürmek.

  • Sessiz ve odaklanmayı sağlayacak bir çalışma ortamı, ders tekrarı esnasında dikkat dağılımını engelleyecektir.
  • Yazarak, sesli okuyarak  ya da çizerek görsel ve işitsel duyularla yapılan tekrar yöntemleri etkili olacaktır.
  • Konsantre şekilde 15-20 dakikalık tekrar çalışmaları sıkılmanızı engelleyecektir.
  • Bu yöntemler bilgiyi uzun süreli depolamaya yardımcı olacaktır.
  • Ders tekrarının belirli bir programla ve sakin bir ortamda yapmak kadar güçlü bir zihne de ihtiyacımız vardır. Zihnimizi güçlendirmek için ise;
  • Uyku düzeni; günlük 8 saatlik uyku uyumak beyni dinlendirir.
  • Spor yapmak; beyne oksijen gitmesini sağlar
  • Bulmaca çözmek; kelime haznesini genişleterek hafızayı güçlendirir.
  • Klasik müzik dinlemek; zihni rahatlatır.
  • Sağlıklı beslenmek; beynin güçlenmesini sağlayacaktır.

Bu yöntemler ışığında ders tekrarı öğrenci okulda bilgiyi ileride, gerek duyduğunda hatırlamasını ve kullanmasını sağlayacaktır.Sonuç olarak bu yöntem başarılı bir eğitim hayatı sunacaktır.

Tavsiye Yazı: Yazın Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu