YDT Nedir? (Kapsamlı Rehber & Merak Edilen Sorular)
Üniversite heyecanı, lise son sınıfta okuyan öğrencileri sarmaktadır. Ülkemizde düzenlenen YKS (Yükseköğrenim Kurumları Sınavı) ile üniversiteye başlayacak olan öğrenciler hangi sınavlara girmek zorunda olduklarını merak etmektedir.
Bu nedenle de YDT nedir? sorusu öğrencilerin sıklıkla arattıkları bir soru olmaktadır. Yabancı Dil Testi (YDT), Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) 3. oturum sınavının bir parçasıdır ve öğrencilerin dil puanlarıyla öğrenci alımı yapan bölümlere giriş yapabilmeleri için başarılı olmaları gereken bir sınavdır.
Bu sınav, yabancı dil öğrenmek isteyen öğrencilerin tercihine bağlı olarak katılabilecekleri bir imkan sunmaktadır. YDT, süresi 120 dakika olan bir sınavdır. Sınav, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere beş farklı dilde uygulanır. Her dil için özel olarak hazırlanan kitapçıklar kullanılır ve adaylara, başvuruda bulundukları yabancı dildeki kitapçık verilir.
YDT, adayların seçtikleri dilden paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru tiplerinden oluşan bir testi içerir. Bu sınavın sonucu, üniversitelerin dört yıllık dil bölümlerine yerleşme konusunda kritik bir faktördür ve öğrencilerin üniversite hayallerini gerçekleştirmelerinde önemli bir rol oynar
YDT Nedir?
YDT yani açılımı ile Yabancı Dil Testi, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 3.oturum sınavıdır.
YDT sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
“YDT sınavı ne zaman yapılacak? Sınav kaç dakika sürüyor ve kaç soru var?” gibi sorulara gelirsek Yabancı Dil Testi (YDT) sınavında toplam 80 soru bulunmakta ve sınav süresi ise 120 dakika olarak belirlenmiştir. Sınava ne kadar kaldı öğrenmek için alttaki linke tıklayabilirsiniz.
YDT Konuları
Yabancı dil ile ilgili bir bölüm okumak isteyen ve YDT testine başvuru yapmayı düşünen adaylar YDT konuları hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedir. YDT sınavı beş farklı dilde yapılmaktadır. Bu nedenle sınavda çıkan konular arasında bazı farklılıklar olabilmektedir.
- Zamanlar
- Quantifiers
- Cloze test
- Dil bilgisi
- Cümleyi tamamlama
- Preposition
- Conjuction
- Paragraf
- İngilizce-Türkçe çeviri yapma
- Anlamca yakın cümleyi bulma
- Türkçe-İngilizce çeviri yapma
- Durum ile ilgili ifadeyi bulma
- Paragrafta anlam bütünlüğünü sağlayan ifadeyi seçme
- Diyalog tamamlama
- Paragrafın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma
Bu konular İngilizce olarak yapılacak olan YDT testi içerisinde yer alan sınav konuları olmaktadır. Genel olarak her yıl belirli soru sayısı gelse de bazı yıllar konular arasında soru sayısı bakımından değişiklik olabilmektedir. Sınav toplamda 80 sorudan oluşmaktadır.
YDT Hangi Diller?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 3. oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT), beş farklı dilde gerçekleştirilen bir sınavdır. YDT hangi diller? Sorusunun cevabı ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça’dır. Her dil için özel olarak hazırlanan ayrı soru kitapçıkları kullanılmakta ve adaylara başvurdukları dildeki kitapçık verilmektedir.
- Almanca
- Arapça
- Rusça
- İngilizce
- Fransızca
Dillerinden istediklerine başvuru yaparak YDT’ye girebilmektedir. Genel olarak en çok başvuru İngilizce testi için yapılmaktadır. YDT sınavına hazırlanacak olan öğrenciler, bu durumu da göz önünde bulundurmalıdır. Sınava giren kişi sayısı, sıralamalar açısından önemlidir.
YDT YDS Farkı
Ülkemizde başta İngilizce olmak üzere yabancı dil yeterliliğini ölçen birçok sınav yapılmaktadır. Bu sınavlardan biri YDS olurken diğer bir sınav da YDT olarak bilinmektedir. Her iki sınav da temelde adayların yabancı dil yeterliliklerini ölçmek için yapılmaktadır.
YDT YDS farkı ilk olarak sınavın amacındadır. YDT, üniversiteye başlayacak olan lise son sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınavdır. Toplamda 80 sorudan oluşan YDT için belirlenen sınav süresi 120 dakikadır. Yabancı dil eğitimi almayı amaçlayan öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavının yanı sıra YDT sınavına da girmeli ve gerekli puanı elde etmelidir.
YDS ise genel olarak bir lisans programından mezun olan ve lisansüstü eğitime devam etmek isteyen adayların katıldıkları bir sınav olmaktadır. YDS, konuları bakımından daha kapsamlı bir sınavdır ve YDT sınavına göre de daha zorlayıcıdır.
YDT Çıkmış Sorular
YDT testi için hazırlık yapan adaylar YDT çıkmış sorular konusunda da araştırmalar yapmaktadır. YDT çıkmış sorular mutlaka sınavdan önce çözülmelidir. Çünkü çıkmış sorular, sınavın bir ön hazırlığı niteliğini taşımaktadır. Ayrıca ÖSYM, YDT testi için önceki yıllara benzer sorular sorabilmektedir. Bu sebeple YDT çıkmış sorular üzerine çalışma yapmış adaylar çok daha avantajlı olmaktadır.
YDT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmam Gerekiyor?
ÖSYM artık puanların hesaplanabilmesi için bazı kurallar getirdi. TYT Türkçe veya TYT Matematik testlerinden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekmektedir. YDT sınavında ise puanınızın hesaplanmasını istiyorsanız 80 soruluk testten en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Eğer 0.5 net yapamazsanız puanınız hesaplanmayacaktır. Kuralı daha detaylı öğrenmek istiyorsanız 0.5 ham puan nedir sayfamıza bakabilirsiniz.
Yabancı Dil Bölümleri ve Meslekleri Nelerdir?
Dil bölümünden tercih yapacak arkadaşlar için çok güzel bir liste oluşturduk. Bu liste üzerinden DİL puan türü ile alım yapan bölümleri öğrenebilirsiniz. Dil bölümleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayınız.
YDT Sınavına Girenler AYT Girmek Zorunda mı?
Hayır. YDT sınavına girip DİL bölümlerini tercih etmek isteyen öğrenciler, AYT sınavına girmek zorunda değildirler. TYT ve YDT sınavları dil bölümleri için yeterli olacaktır. Ayrıca AYT sınavına girmeniz dil puanınızı etkilemez. Kendinizi test etmek amaçlı AYT sınavına da girebilirsiniz.
Ben ingilizce dilinden girdim Dil-1’den tercih yapabilir miyim
12. Sinif dil ogrencisiyim universite sianvi icin Ruscadan girebiliyormuyum
Ben bu sene rusçadan giricem tabii ki girilebiliyor
Hocam sayısal mezunu bir kişi(2004) tekrar üniversite sınavına girip dil den tercih yapabiliyor mu. Puan kırılma durumu oluyormu.yeni sistemde. Okul puanı hesaplaması nasıl olur