Bölümler

Tıp Bölümü Nedir? – Hakkında Merak Edilenler

Kazanılması zor olan ve neredeyse birçok kişinin hayali olan tıp bölümü için sağlıkla ilgili bir bölüm olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Peki tıp bölümü nedir? Tıp fakülteleri ve tıp bölümü insanların sağlıklı bir yaşam sürmesi amacıyla hastalıklarını gidermek ve hastalıklar için kalıcı çözümler üretmek amacıyla faaliyet gösteren bölümlerdir. Kimileri gerçekten bu mesleği istediği için, kimileri aile baskısından, kimileri mesleğe maddi açıdan bakarak, kimileri ise sırf beyaz önlük aşkından tercih etmektedir bu bölümü. Ancak şu bir gerçek ki insan sağlığı ile ilgilenmek kadar önemli bir bölüm tercih edilecekse kişinin tekrardan oturup bir düşünmesi gerekir. Gerçekten tıp okumak istiyor musunuz ve gerçekten bu bölümü okuyarak insanlara yardım etmeyi hedefliyor musunuz?

Ben Tıp Bölümü için Uygun Öğrenci miyim?

Son cümlemizde de belirtmiş olduğumuz gibi tıp bölümü için uygun öğrenci terimi çok önemlidir. Bir işletme, moda tasarımı ya da bankacılık bölümü ile tıp bölümünü kıyaslamak mümkün değildir. Öncelikle çoğu adayın bu mesleğe maddi açıdan bakmak gibi bir yanlışa düşmesinden bahsedelim. Her şeyden önce insan sağlığı söz konusu iken bu mesleğe sadece maddi açıdan bakmak mümkün değildir. Sırf çok para kazanayım düşüncesiyle doktor olup hastalarınızı dinlemeye dahi gücünüz olmayacaksa kesinlikle bu mesleği tercih etmemelisiniz.

Tıp bölümü için uygun bir öğrenci miyim diyorsanız kendinize şu soruları yöneltin;

  • Uykunuzdan feragat edebilecek misiniz?
  • Makyaj yapmasam da olur, bakımsız da gezebilirim der misiniz?
  • Zaman yönetimi konusuna katlanabilecek misiniz?
  • Bir süreliğine sinemadan, gezmeden, arkadaşlardan ve sevgiliden uzak ta kalabilirim der misiniz?
  • Sosyal medya tutkumu bir kenara bırakırım diyebilir misiniz?

Eğer bu sorulardan birkaçına ”Bilmem, belki, yapmaya çalışırım” diyorsanız işiniz zor. Yeri gelecek bu bölümü okurken 10 dakikanızı dahi değerlendirmeniz gerekecek. O nedenle yoğun çalışma temposuna, hatta ve hatta sevdiklerinizle vakit geçirmekten ödün vermeye dahi hazır olmalısınız. Amaç elbette ki tıp konusunda gözünüzü korkutmak değil, ancak tıp okumak istiyorsanız biraz gözünüzü karartmak gerektiğinden kuşkunuz olmasın

Tıp Bölümü için Kaç Puan Gerekir?

Türkiye’de pek çok üniversitede tıp bölümü bulunmaktadır. Her üniversitenin kendine ait başarı sıraları ve puanları olmakta. Tıp Taban Puanları yazımızdan üniversitelerin kontenjan bilgileri, taban ve tavan puanları bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Tıp Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tıp, sayısal bölümler arasında yer almaktadır. Tıp fakültesinde tüm lisans programlarından farklı bir eğitim sistemi sunulmaktadır. 6 yıllık eğitim sunulan bu bölümde ilk 3 yıl klinik öncesi dönem olmakla birlikte teorik dersler verilmektedir. Bu dersler genellikle anatomi, biyoloji, fizik, kimya ve bu derslerin alt dallarını içeren dersler olmaktadır. Sonraki 3 yıllık klinik dönemi ise derslerin ağırlıklı olarak pratiğe ve klinik ortamında uygulamaya döküldüğü dönemdir. Staj uygulaması tarzında olan bu süreçte öğrenciler için tıp bölümü dersleri uygulamalı olarak yürütülmektedir. 6 yıllık eğitimin sonunda ise yüksek lisansa eşit olan diploma alınmaktadır.

Tıp Okumanın Avantaj ve Dezavantajları

Tıp okumanın en önemli avantajı elbette ki ülkemizdeki sağlık elemanına duyulan ihtiyaç ve işsiz kalma olasılığının neredeyse sıfır olması. Bir diğer ilgi çekici yönü ise maddi açıdan tatmin edici olması. Bununla birlikte meslek olarak saygınlık görme avantajı da bulunmaktadır. Geniş bir inceleme alanı olması nedeniyle ilgi duyanlar içinde avantajlıdır.

Peki avantajları olan bu bölümün dezavantajları yok mu? Elbette ki tıp bölümü dezavantajları da var. Özellikle kazanmanın zorluğu ve kazanmak kadar bu bölümü okumanın da yoğun çaba gerektirmesi dezavantajları arasında yer almaktadır. Bir diğer dezavantajı ise bu bölümde yükselmek isterseniz ağır bir dil sınavına ve TUS gibi zor bir sınava da hazırlıklı olmak. Son olarak bu mesleği yaptığınızda çevrenizdekilerden de sık sık ”Şuramda bir ağrı var, acaba neden?” tarzında sorularla karşılaşmaktan artık sıkılma derecesine gelmeyi göz önüne almalısınız.

tipbolumu

Tıp Bölümü Okurken Neler Yapılabilir?

Yoğun ilgi gerektiren bir bölümü okumaya hazırsanız ilk yapmanız gereken sürekli çalışma programlarına hazırlıklı olmak. Şundan emin olmalısınız ki; tıp yatarak kazanacağınız ve mezun olabileceğiniz bir bölüm değil. Tırnaklarınızla ve emeklerinizle bir yerlere gelmek için özellikle de bu bölümde mutlaka çok çalışmalısınız. Tıp fakültelerinde doktor yetiştirdiğinin bilincinde olan akademisyenler sizden derse ilgi ve çeşitli sorumlulukları yerine getirme kabiliyeti bekleyecektir. Aynı zamanda bu bölümde okurken dilinizi de geliştirmeniz gerekecek.

Peki tıp okurken sosyal faaliyetlere katılamaz mıyım?

Eğer bölümünüze yoğunlaşır ve sistemli bir şekilde çalışırsanız elbette ki sosyal faaliyetlere ve diğer aktivitelere de katılabilirsiniz. Ancak şu bir gerçek ki sosyal faaliyetlere katılmak için sistemli çalışma prensibine sahip olmalısınız. Derslerinizi aksatmadan devam ettiğiniz sürece belirli zaman aralıklarında kendinize de vakit ayırabilirsiniz. Bununla birlikte zamanı iyi değerlendirme ve uykusuzluğa da katlanmayı bilmelisiniz. Her güzel şey gibi tıp bölümü kazanmak ve bitirmenin de elbette ki bazı zorluklara katlanmayı gerektirdiği bir gerçek. Bu nedenle yazımızda her ne kadar bu bölümün zorluklarından bahsetmiş olsak da bu mesleği severek seçtiyseniz ileride tüm bu zorlukların karşılığını fazlasıyla alacağınızı söyleyebiliriz. Hem insanlara faydalı olmak, hem de değer göreceğiniz bir mesleğe sahip olmak gibisi yok. Bu nedenle bu bölümü tercih etmeden önce kendi içinizde muhasebenizi iyi bir şekilde yapmanızı tavsiye ederiz.

Tıp bölümü hakkında ki düşüncelerinizi ve sorularınızı bekliyoruz. Neden tıp bölümü okumak istiyorsun veya istemiyorsun. Yoruma kısmından bizlere yazabilirsiniz 🙂

İlgili Makaleler

4 Yorumlar

  1. Ben fen lisesinde okuyorum ve fen lisesine giden birinin yapması gereken fiziği kesinlikle yapamıyorum. Ailem tıp konusunda çok ısrarcı hatta baskıcı diyebilirim. Fizik yapmadan ya da fizikten yapamadığım yerleri diğer derslerden kapatarak tıp kazanabilir miyim sizce?

  2. Ben de çok meraklı olmasam da sırf genetik bölümünde uzmanlık için tıpı yazmayı düşünüyorum sizce katlanabilir miyim aslında aklımda olan boğaziçi moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği ama işi garanti olmadığından emin olamıyorum.tıp okuyup herhangi bir moleküler biyoloji bölümünde uzmanlık yapmak istiyorum bu konu hakkında fikrinizi alabilir miyim

  3. Tıp okumak istiyorum bu benim çocukluktan beri hayalim tabi büyüynce daha da şekillendi tabi kara değiştirdiğimde oldu. Ama ne olursa yine dönüp dolaşıp geri aynı fikire takılıyorum çok çalışmam gerektiğinin blincindeyim ama gerçekrten istiyorum ilgi görmek insanlara faydanın dokunması gibi

    1. merhaba neredeyse 3 yıl olmuş merak ettim acaba istediğiniz gibi tıp kazandınız mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu