AYTRehber YazılarYKS

AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır?

AYT Edebiyat sınavına hazırlanırken, başarıya ulaşmanın bazı temel adımları bulunmaktadır. Bir konuyu ilk kez öğrenirken, tam anlamıyla kavramak oldukça önemlidir. Bu nedenle konuları öğrenmeye başlamadan önce bir okul, dershane veya farklı bir kaynaktan konu anlatımı dinlemek faydalı olacaktır. Konulara çalışırken kronolojik sırayla ilerlemek, özellikle belirli bir yazarın eserlerini veya edebi türleri ayrı ayrı öğrenmek yerine hepsini aynı anda çalışmaktan kaçınmak kafa karışıklığını önleyebilir. Ayrıca çok fazla konu olduğu için yazmak zaman alabilir. Bu nedenle konu anlatımlı bir kitap kullanmak da faydalı olacaktır.

Konuyu öğrendikten sonra elinizdeki kitaptan okumak size düşer. Bu aşamada konuyu iyice kafanızda oturtmaya çalışmak ve dinlediğiniz konu anlatımını pekiştirmek önemlidir. Zihinsel kodlamalar oluşturarak, hatırlatıcı notlar alarak ve altını çizerek ilerlemek, bilgilerinizi kalıcı hale getirmenize yardımcı olabilir. AYT Edebiyat konuları hızla unutulabileceğini göz önünde bulundurarak, tekrar yaparken ilk öğrendiğiniz zamanı hatırlamak önemlidir.

AYT Edebiyat Konuları

AYT edebiyat nasıl çalışılır geçmeden önce hangi konuların olduğuna da bakmak gerekir. AYT Edebiyat konuları kendi içerisine şunları almaktadır:

  • Servet-i Fünun Edebiyatı
  • Fecr-i Ati Edebiyatı
  • Anlam Bilgisi
  • Dil Bilgisi
  • Güzel Sanatlar ve Edebiyat
  • Metinlerin Sınıflandırılması
  • Halk Edebiyatı
  • Divan Edebiyatı
  • Tanzimat Edebiyatı
  • Şiir Bilgisi
  • Edebi Sanatlar
  • Türk Edebiyatı Dönemleri
  • Milli Edebiyat
  • Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı
  • Edebiyat Akımları
  • Dünya Edebiyatı
  • İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi

Tüm bunlardan gelen AYT Edebiyat konuları soru sayıları farklılık gösterebilmektedir. Örnek olarak 2022 yılında Anlam bilgisinden 6 soru gelmişken 2021’de bu 3’tür. 2022 yılında Şiir Bilgisi 3 soruya sahipken 2021’de bu 2’dir.  Bu bakımdan öğrencilerin her AYT konuları ayırt etmeden çalışması gerekir.

AYT Edebiyat Çalışma Yöntemleri

Edebiyat AYT konuları esnasında üç soru bankasından konuyu çözdükten ve takıldığınız soruların doğrusunu öğrendikten sonra, ilk kez öğrenme aşamasını tamamlamış olursunuz. Ancak ne kadar iyi öğrenmiş olursanız olun soru çözerken takılmak oldukça normaldir. Bu nedenle notlara geri dönüp hatırlamanızı ve eksiklerinizi tamamlamanız önerilmektedir. AYT Edebiyat sınavında paragraf kısmı da bulunduğundan, TYT Türkçe için düzenli olarak paragraf soruları çözmek de faydalı olacaktır.

AYT Edebiyat konuları hazırlanırken, başarıyı artırmak için etkili bir çalışma stratejisi benimsemek önemlidir. Edebiyatı öğrenmenin en önemli aşamalarından biri tekrar yapmaktır. Sözel derslerde olduğu gibi zaman geçtikçe ve yeni konular öğrenildikçe eski bilgiler unutulabilir.

Bu nedenle belirli aralıklarla düzenli olarak tekrar yapmak gerekmektedir. Tekrar yapmak bilgilerin geçici değil kalıcı olmasını sağlar. Tekrar yaparken notlara geri dönüp önceki çalışmalarınızı gözden geçirebilir ve zihninize yeni kodlamalar ekleyerek bilgileri pekiştirebilirsiniz. Ayrıca aynı konu anlatım kitabını kullanmak görsel hafızada yer edinmesine yardımcı olabilir. Test çözme aktiviteleri de tekrar etme sürecini daha etkili hale getirebilir.

Akılda Tutma Yöntemlerini Bilmek

AYT edebiyat nasıl çalışılır esnasında bu yöntemi de bilmek gerekir. Soru-Cevap Yöntemi bilgiyi öğrenmek için etkili bir yöntemdir. Küçük not kağıtlarına soru yazıp arkalarına cevapları yazarak hem tek başınıza hem de başka biriyle çalışabilirsiniz. Ayrıca konuyu birine veya kendinize sesli bir şekilde açıklamak, sadece okumaktan daha etkilidir. Bir yazarın eserlerini veya edebi dönemleri hakkında bir hikaye oluşturarak bilgileri bir bütün olarak akılda tutabilirsiniz.

Yazarı günlük hayatta gördüğünüz biriyle ilişkilendirerek hikayeyi daha kolay hatırlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra Türk klasiklerini okumak, karakter isimleri ve olay akışı hakkında sorularla karşılaşmanızı sağlar ve genel kültür kazandırır.

Deneme Çözme

Deneme çözmek, konuların büyük çoğunluğunu öğrendiğiniz ve sınav formatını anladığınız anlamına gelir. Denemeler, hangi konulara daha fazla önem vermeniz gerektiğini gösteren önemli bir kaynaktır. Branş denemeleri ÖSYM’nin soru tarzını anlamak için önemlidir ve soru çözümünde pratik yapmanızı sağlar.

Ayrıca AYT edebiyat konuları sırasında takıldığınız soruları çözmek ve hatalarınızı anlamak için denemeler önemlidir.

Zaman Yönetimi ve Hatalardan Ders Çıkarma

Edebiyat bolca ezber gerektiren ve kolay unutulan bir ders olduğundan son aylara bırakmak yerine zamanında başlayıp düzenli olarak tekrar etmek önemlidir. Zamanında başlamak ve belli aralıklarla tekrar etmek, bilgilerinizi kalıcı hale getirmenize yardımcı olur.

Hatalarınızı anlamak ve gelişmek için denemelere ve çıkmış sorulara zaman ayırmak da önemlidir. AYT konuları arasına edebiyatı ezberlemek yerine, farklı öğrenme taktikleri kullanarak çalışmayı daha keyifli hale getirebilir ve genel kültürünüzü artırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu