Rehber Yazılar

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanmalı?

Öğrencilik yaşamının en hassas noktalarından birisi programlı çalışmaktır. Özellikle zamanını verimli bir şekilde kullanmak isteyen öğrenciler için ders çalışma programı hazırlamak önemlidir. Ders çalışmak, TV seyretmek ya da arkadaşlarla vakit geçirmek gibi farklı aktiviteler söz konusu olduğunda kişi karar vermekte zorlanır. Ancak belirli bir program varsa kişinin hayatı daha düzenli olacaktır. Bilhassa da YKS maratonu için hazırlanan öğrenciler ne kadar zaman ders çalışacağı, ne kadar zamanını da uyku ve yemek gibi ihtiyaçlarına ayırması gerektiği konusunda kararsızdır. Bu yazımızda ders çalışma programı hazırlama ve ders çalışma programı hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama

Kendinizi Tanıyın
Ders çalışma programınızı hazırlamadan önce kendinizi tanıyın. Gününüzün ne kadarı okulda geçiyor, günde kaç saatinizi uykuya ayırıyorsunuz ve günün hangi saatlerinde ders çalışmaktan verim alıyorsunuz? Bu tür sorularla kendinizi tanıyarak yaşamınıza uygun bir ders programı hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca ders programınızı saatlere göre değil, hangi derse kaç gün ya da kaç saat çalışmanız gerektiği bilgisine göre düzenleyin.

Ders Seçimi Önemli
Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki ayrı program hazırlayın. Hafta sonuna daha ağır derslerinizi ayırın. Hafta içi ise okuldan geldiğinizde vakit ayırabileceğiniz 2 farklı ders belirleyin. Benzer dersleri aynı güne koymayın. Matematik gibi sayısal bir dersten sonra Türkçe ya da Tarih çalışabilirsiniz. Bu sayede ardı ardına sıkılmamış olursunuz.

Kendinize Vakit Ayırın
YKS-TYT-AYT maratonuna hazırlanan öğrencilerin en fazla yaptığı hatalardan birisi yoğun bir ders çalışma programı hazırlamaktır. Hatta çoğu öğrenci ders çalışma çılgınlığından arkadaş çevresini bile silmektedir. Bu tarz yoğun bir ders çalışma programına gerek yok. Kendinize eğlenmek, TV seyretmek, arkadaşlarınızla gezinmek için de vakit ayırabileceğiniz bir program oluşturun.

Oda Düzeninizi Kurun
Ders çalışma programı hazırlama sırasında plan kadar önemli olan bir diğer nokta da oda düzenidir. Odanızı en fazla ihtiyacınız olan defter, kitap ya da notları daha kolay ulaşacağınız şekilde dizayn etmelisiniz. Özellikle ders çalışma masanızın üzeri dikkatinizi dağıtmayacak bir düzene sahip olmalıdır.

Öğrencilik yaşamı boyunca edindiğim tecrübelerden yola çıkarak çoğu öğrencinin ders programı ile arasının pek iyi olmadığını söyleyebilirim. Hevesle hazırlanan ders çalışma programları en fazla bir iki hafta kullanılmaktadır. Çoğu zaman programını aksatan öğrenci belli bir süre sonra ders programını bir köşeye atmaktadır. Bu nedenle ders programı hazırlanırken mutlaka kişinin kendi yaşamına uygun olmasına özen gösterilmelidir. Ders çalışma programı hazırlama aşamasında dikkat edilmesi gereken diğer öneriler ise şunlardır;

  • Amaçlarınızı ve hedefinizi belirleyin.
  • Zamanınızı verimli kullanmanızı sağlayacak bir program oluşturun.
  • Ders çalışma programınızda mutlaka aralıklı tekrarlara yer verin.
  • En fazla zorlandığınız derslere daha çok vakit ayırın.
  • Kolay derslere çok vakit ayırmak yerine daha fazla test çözmeye çalışın.

Aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmından sorabilirsiniz. Ayrıca altta bulunan buton üzerinden sizler için hazırladığım örnek YKS TYT Ders Çalışma Programlarına bakabilirsiniz.

İlgili Makaleler

9 Yorumlar

  1. ben şu an 11. sınıfım bu ay içinde çalışmaya başlamak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz

  2. İyi günler. Ben 11.sınıfa geçtim şimdiye kadar ders çalışmışlığım sadece sınav öncesi akşamı ve düzenli olmakta aşırı zorlanıyorum . Arkadaşlarımın çoğu tyt ye başladı hatta bitirdiler. Üzerimde 1 tedirginlik var. Yardımcı olabilir misiniz?

  3. Dil + tm gireceğim ne yapmalı. Günde kaç soru çözmeliyim. Son sınıfım lütfen yardim edin. Çalışma planı konusunda.

  4. ben 10.sınıfım .bana bir çalışma programı hazırlamama yardım eder misiniz lütfen

  5. Ben normalde günde 100-150 civarında soru çözüyorum ama 4 farklı dersten çözüyorum o yüzden ders başına 30 soru falan düşüyor genelde. Ama burda demişsiniz ki “günlük iki farklı ders seçin”. O zaman ders başına 70 soru düşer ve daha çok zorlanırım sıkılırım falan. Acaba 4 farklı dersten azar azar soru çözmek mi daha verimli yoksa 2 dersten çok soru çözmek mi? (Çok merak ettim lütfen cevaplayın)

  6. Merhaba
    Ben bu sene üniverste sınavına hazırlanıyorum. Ama çalışmakta zorundayım işten çok bir zamanım kalıyor ve sadece hafta sonları boşum bu kısıtlı zamanda konuları uygun şekilde dagıtırak verimli olacak bir ders programı hazırlamak istiyorum bana yardımcı olabilir misiniz?

  7. Öncelikle seamen aleykumkum ben eşit ağırlık öğrencisiyim nasıl hedef seçerim bilemiyorum be ondan sonra ders çalışma programı nasıl yapılır onuda bilmek istiyorum prk zannın yok ama yardim etmenizi istiyorum. Hedefim hakkında kendime sorular soruyorum ama nafile cevap alamıyorum 12 yıl bir şeyle uğraşıya bir yere varamamak çok kötü olur lütfen yardım ediniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu