Test ÇözTürkçe Testleri

Metin Türleri Test Çöz

ÜniRehberi ekibi olarak sizler için YKS – TYT – KPSS – ALES – DGS gibi sınavlara özel Türkçe Metin Türleri Testi hazırladık. Testte toplam 12 Adet Türkçe Metin Türleri sorusu bulunmakta. Sınava başlamadan önce mutlaka süre tutmayı unutmayınız. Haydi Sınava Başla! – ÜniRehberi ailesi olarak başarılar dileriz. 


Metin Türleri Test

Tebrikler - Metin Türleri Test adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
(I) Yüksek ormanlı dağların daha çok uzağındaydık. (II) Vakit vakit ince bir yağmur serpeliyordu. (III) Güneş yoktu. (IV) Nihayetsiz mor bir kubbeyi andıran dumanlı gökten sonsuzluğun geçmiş saatlerini hatırlatır gamlı guguk sesleri aksediyordu. (V) Artık iyice yorulmuştum.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi yapıca ötekilerden farklıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
Soru 2
İnsanların benlik bilincine sahip olmaları ve dikkatlerini kendilerine odaklayabilme becerileri günlük yaşantıları için oldukça önemlidir.
Bu cümlenin özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Birleşik - olumlu - kurallı - ad
B
Basit - olumlu - devrik - ad
C
Birleşik - olumsuz - kurallı - ad
D
Sıralı - olumlu - kurallı - ad
E
Basit - olumsuz - devrik - ad
Soru 3
Ben Gönen’de doğdum. Yirmi yıldır görmediğim bu kasaba, düşümde artık bir serap gibiydi. Birçok yeri unutulan, eski, uzak bir rüya gibi oldu. O zaman genç bir yüzbaşı olan babamla her zaman önünden geçtiğimiz Çarşı Camii’ni, karşısındaki harap şadırvanı, içinde binlerce kereste tomruğu yüzen nehirciği, bazen yıkanmaya gittiğimiz sıcak sulu hamamın derin havuzunu şimdi hatırlamaya çalışıyorum. Ama beyaz bir unutuş dumanı önüme yığılır. Renkleri siler, şekilleri kaybeder…
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Birleşik cümle
B
Basit cümle
C
Ad cümlesi
D
Sıralı cümle
E
Devrik cümle
Soru 4
Yaşam sevgisi, yiğitlik, aşk gibi konuların işlendiği Gılgamış Destanı diğer destanlar gibi insanoğlunun ölümsüzlük arayışının kanıtlarından biridir.
Bu cümlenin özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Kurallı cümle
B
Olumlu cümle
C
İsim cümlesi
D
Basit cümle
E
Birleşik cümle
Soru 5
“Gerçeküstücülerin resimlerinden, şiirlerinden ve manifestolarından fırlamış manifler dolaşıyor şehirde.” cümlesiyle ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?
A
Anlamına göre olumlu cümledir.
B
Yapısına göre bileşik cümledir.
C
Öge dizilişine göre devrik cümledir.
D
Yüklemine göre eylem cümlesidir.
E
Cümlede birden çok yan cümlecik bulunmaktadır.
Soru 6
Roman, tatil beldelerindeki yoğun kalabalık içinde sevgi ve insan açlığı çeken kişilerin dünyasını ele alması, ayrıca romandaki aydın bakanın kişiliğinde entelektüel kesimin eleştirisini yapması bakımından da yayımlandığı tarihten bugüne üzerinde çok konuşulmuş, tartışılmış bir kitaptır.
Bu cümlenin özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Kurallı - birleşik - olumlu - ad cümlesi
B
Kurallı - basit - olumsuz - eylem cümlesi
C
Devrik - sıralı - olumsuz - eylem cümlesi
D
Kurallı - birleşik - olumlu - eylem cümlesi
E
Devrik - basit - olumlu - ad cümlesi
Soru 7
Thomas More’un 1516’da yazdığı Ütopya’dan, içinde yaşadığımız döneme kadar, sözcüğün çağrıştırdığı bütün anlamlar sürekli bir değişim geçirmiştir.
Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Devrik cümle
B
İç içe birleşik cümle
C
Girişik birleşik cümle
D
Olumsuz cümle
E
Basit cümle
Soru 8
Bu mini mini şiir, benim hayalimi bile etkilemişti. Rüyamda, birçok arsız kızın Mıstık’ı büyük bir göçmen arabasına sıkıştırarak, çevresinde üç mum yakarak seyrine baktıklarını görürdüm. Niçin Mıstık öyle uslu dururdu? Niçin birden fırlayıp bu kızlara birkaç tokat atmaz, sıkıştığı katran kokulu arabadan kurtulmazdı? Hepimizden güçlüydü. Adı gibi her yanı yuvarlaktı; başı, kolları, bacakları, bedeni… Hatta elleri…
Bu parçada aşağıdakilerin hangisine örnek yoktur?
A
İsim cümlesi
B
Bağlı cümle
C
Sıralı cümle
D
Eksiltili cümle
E
Anlamca olumsuz cümle
Soru 9
(I) İlk örnekleri mağara duvarları, taştan ve topraktan yapılma araç gereçleri süsleyen Kızılderili sanatı, gelişmeye devam ediyor. (II) Genelde spiritüellik ve Toprak Ana ile bağdaştırılan Kızılderili sanatı; boncuk, takı, dokuma, sepetçilik, çömlekçilik, oymalar, maskeler ve totem direkleri dahil olmak üzere fark lı kabilelerin eşsiz kültürlerini yansıtan birçok farklı formda karşımıza çıkıyor. (III) Georgia O’Keeffe gibi sanatçılar, Kızılderili sanatına âşık olmuş ve ondan etkilenmiştir. (IV) Öte yandan, bazı geleneksel yerli sanatçılar çalışmalarını popüler kültürle ilişkilendirmektedir. (V) Kanienkehaka kabilesinden gelen Merritt Johnson, çoğu insanın “Kızılderili sanatı” terimini duyduğunda akıllarına “boncuk ve tüyler” geldiğini belirtti.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisi yapısı yönünden bağlı bir cümledir?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
Soru 10
Aşağıdaki dizelerin hangisi, yüklemin türüne diğerlerinden farklıdır?
A
Pencerem denize karşıdır.
B
Oturur düşünürüm bazı günler.
C
Seni, beni mahzun eden bu hâller geçer.
D
Gün gelir herkes gibi ben de ölürüm.
E
Bu aşk yürekten yüreğe yenilenir.
Soru 11
(I) Tarih boyunca pek çok büyük devletin tanımlamaya çalıştığı savaş suçu kavramı, 1864 Cenevre Sözleşmesi’yle ilk kez uluslararası düzeyde tanındı. (II) Yıllar içinde bu sözleşmeyi bütünleyen bir dizi sözleşme daha imzalandı. (III) Ulusal Kızılhaç ve Kızılay dernekleri de zamanla uluslararası bir komite çatısı altında toplandı. (IV) Osmanlı Devleti, ilk aşamalarından itibaren bu sürecin bir parçasıydı. (V) Ancak Osmanlılar için bu sistemin ciddi bir biçimde sınanması 1911’de Trablusgarp Savaşı’yla başladı.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
Soru 12
(I) Yerler çamurdu. (II) Çiseleyen yağmurun dallara çarpan damlaları derin bir fısıltı çıkarıyordu. (III) Ben hemen çöktüm. (IV) Çamın kalın gövdesine arkamı dayadım. (V) Cebimden paketimi çıkarıp sırtından yükünü indiren ihtiyar avcıya uzattım.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A
I. cümle isim cümlesidir.
B
II. cümlenin üç yan cümlesi vardır.
C
III. cümle kurallıdır.
D
IV. cümle anlamca olumludur.
E
V. cümle bileşik bir cümledir.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
12 tamamladınız.






Sınavı bitirdikten sonra mutlaka bizim için yorum kısmından geri bildirim yapmayı unutmayınız. Sorular nasıldı, kaç doğru yaptınız, hatalı soru var mıydı, test seviyesi nasıldı? yorum kısmından bizlere bildirmeyi unutmayınız 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu