Rehber Yazılar

Üniversite Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Öğrenciler üniversite dondurma işlemlerinin nasıl ve ne zaman yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Farklı nedenlerden dolayı üniversitelerini dondurmak isteyen adaylar, daha sonra devam etmek istedikleri zaman eğitimlerine kaldığı yerden devam edebilmektedir. Üniversite kayıt dondurma işlemleri için uygulanması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. 

Üniversite kayıt dondurma işlemi yapabilmek için mazeretlerini ilk olarak Yüksek Öğretim Kurumlarına bildirmek zorundadır. Farklı nedenlerden dolayı kayıt dondurma işlemleri yapılabilmektedir.

Üniversite Kaydını Dondurma İşlemi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 

Üniversite nasıl dondurulur? sorusunu cevaplamak için aşağıda yer alan şartların sağlanması gerekmektedir. Üniversite dondurma şartları:

  • Üniversiteye bağlı olan bölüm ya da fakültede kaydınızın olması gerekmektedir. Üniversiteyi kazanıp kayıt yaptırmamanız durumunda hiçbir şekilde okul dondurma işlemleri yapılamaz. 
  • Üniversite kaydının dondurulabilmesi için öğrencilerin gerekli görülebilecek bir mazeretinin olması gerekmektedir. Mazeretlerin geçerli olması için üniversite tarafından onaylanması gerekmektedir. Genel olarak gerekli görülen mazeretler ‘ailevi sorunlar, hastalık, geçim problemleri ve askerlik’
  • Üniversite dondurma süresi ön lisans öğrencileri 2 yarıyıllık kayıt dondurma hakkı bulunurken, lisans öğrencilerinin ise 4 yarıyıl kayıt dondurma hakları bulunmaktadır.
  • Öğrencilik döneminde harç ödenmesi gerekiyor ise öğrencinin bu harç ücretini ödemesi gerekmektedir. Üniversite kayıt dondurma işlemi mevcut ise hiçbir şekilde harç ücreti ödenmez. 
  • Geçim sıkıntısının neden olduğu problemler bulunuyor ise kayıt dondurma başvuru dönemlerinde 1 aylık bir süre içinde üniversite dondurma işlemi yapılmalıdır. 
  • Askeri celp, hastalık ya da buna benzer zorunlu durumların olması ve belgeler nedeniyle dondurma başvurusu yapılacak ise 15 gün içinde dondurma kaydının yapılması gerekmektedir. 
  • Hastalık durumlarında minimum 40 gün olan bir izin belgesinin olması zorunludur. 
  • Askerlik durumlarında askerlik süresince dondurma işlemleri geçerli olacaktır. 

Üniversite Kaydını Dondurmak İçin Gerekli İşlemler Nelerdir?

Üniversite kaydının dondurulması için ilk olarak eğitim sürecinin başlaması gerekmektedir. 

  • Kayıt dondurma sebebinizin yer aldığı ve mazeretlerin yer aldığı dilekçe yazılmalıdır
  • Dilekçece konu edilen mazeret ya da mazeretlerin resmi belgeler ya da evraklarla temin edilmesi gerekmektedir. 
  • Başvuru süresini geçirmeden mazeret belgeleri ve dilekçelerle öğrenci işlerine belgelerin tamamı eksiksiz olarak ulaştırılmalıdır. 
  • Üniversite mazeretleri göz önünde bulundurarak dilekçelere karşılık olarak 15 günlük süre içinde öğrenciye dönüş sağlar 

Üniversite Kaydı Neden Dondurulur?

Üniversite kaydının dondurması durumunda öğrencinin aldığı derslerin tamamında başarısızlık durumu söz konusu değildir. Öğrencinin eğitim süreci boyunca 2 yıl süren bir başarısız olma hakkı bulunmaktadır. Buna göre kayıt dondurma durumlarında başarısız olma durumları bu dönemler için geçerli bir durum değildir. Öğrenciler eğitim hayatlarına devam ettiği dönemden itibaren başarısızlık durumları devam edecektir. 

Askerlik Nedeniyle Kayıt Dondurulabilir Mi?

Askere gitmek amacıyla üniversite kayıtlarını dondurmak isteyen öğrenci, askerliğe başlayacak tarihin yer aldığı celp belgesini YÖK (yükseköğrenim kurumu) beyan etmesi gerekir. Beyan etmemesi durumunda hiçbir şekilde askerlik nedeniyle kayıt dondurma işlemi geçerli olmaz. Öğrenci celp belgesini YÖK tarafında beyan ettikten sonra askerlik süresi boyunca kayıt dondurma işlemini gerçekleştirebilir. Askerliğin bitiminden sonra tecil kâğıdını tekrardan yükseköğrenim kurumuna bildirerek gelecek sezondaki eğitim döneminden itibaren tekrardan üniversite bünyesinde eğitimine devam edebilir. 

Üniversite Kayıt Dondurma İşlemleri Ne Kadar?

Öğrenciler haklı mazeretleri olması durumunda en fazla 2 yarıyıl kadar kayıt dondurma haklarına sahiptir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli konu kayıt dondurma işlemlerinin toplam süresi öğrenim sürelerinin yarısından daha fazla olamaz. Buna göre ön lisans okuyan bir öğrenci en fazla 2 yarıyıl kayıt dondurma işlemi yapabilirken, lisans öğrencisi en fazla 4 yarıyıl kayıt dondurma işlemlerini yapabilmektedir. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu