Rehber Yazılar

MYP ile Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP), 2013 yılında ek madde 1 ile faaliyete geçilen bir sistemdir. MYP temel amacı üniversite sınavına girip kazandığı bölümde başarılı olamayan ya da gelecek konusunda endişe duyan öğrenciler için farklı bölüm ya da üniversitelere geçiş yapabilmelerine olanak tanıyan bir sistemdir.

MYP sayesinde yeni üniversite ya da bölüm okumak isteyen öğrenciler tekrar YKS sınavına girmesine gerek duymadan MYP lisans ya da ön lisans üniversite bölümlerine geçiş yapabilmesine olanak tanıyor. MYP sistemini kullanmak için bazı kriterler bulunmaktadır.

MYP Şartları Nelerdir?

Tekrar YKS sınavına girmeden farklı bölüm ya da üniversiteye geçmek için temel olarak 4 farklı şart bulunmaktadır.

  1. Geçiş yapılacak olan bölümün taban puanına eşit ya da daha yüksek YKS puanına sahip olmanız gerekmektedir.
  2. MYP sisteminde puandan daha önemli olan konu kontenjan konusudur. Tercih edebileceğiniz bölüm ya da üniversitede %30 kontenjanın da yer olması gerekmektedir. Genel anlamda her yıl YÖK MYP sistemini kullanacak öğrencilere özel olarak %30 bir alan açar. Bu nedenle puan yetse dahi kontenjan olmaması durumunda geçiş yapılması mümkün değildir.
  3. MYP ile geçiş yapmak için devamsızlık, başarısızlık ve not ortalamasının bir önemi bulunmaz. Önemli olan nokta üniversite sınavınızı kazandığınız puanın geçiş yapmak istediğiniz bölümdeki taban puanıyla eşit ya da daha yüksek puana sahip olması gerekmektedir.
  4. Sınavı kazandığınız yıldaki taban puanın önemi. Üniversite sınavına girdiğinizde aldığınız puan o yılki üniversite için değil, MYP ile geçiş yapmak istediğinizde sizi etkileyecek en önemli konulardan bir tanesidir. Bu nedenle puanınızın yüksek olması MYP sisteminde en önemli kriterler arasında yer almaktadır.

MYP ile Nasıl Geçiş Yapabilirim?

Merkezi yerleştirme puanı işle geçiş yapabilmek için her iki yarıyı yılı da kullanabilirsiniz. Güz ve bahar dönemlerinde geçiş imkânı bulunan MYP, güz dönemlerinde geçiş yapabilmek için Ağustos döneminde başvuru yapılabilmektedir. Bahar döneminde ise ocak ve şubat aylarında MYP başvuruları yapılabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu başvuruların tamamlanmasından sonra geçiş yapabilmek için 1 dönem bekleme zorunluluğunun olmasıdır. 1 yıllık bekleme süresine hazırlık dönemi de dahildir.

MYP Yatay Geçiş Durumunda Dersler Sayılıyor Mu?

Günümüzde MYP ile yatay geçiş yapılması durumunda geçmiş dönemde başarılı olan derslerin geçiş yapılan üniversitede ya da bölümde muaf tutulup tutulmama konusu da büyük merak konusudur. Bu derslerden muaf tutulma durumu geçiş yapılan üniversitenin kurulu tarafından belirlenmektedir. Değişkenlik gösteren bir durum olması sebebiyle net bir bilgi vermek mümkün değildir.

MYP ile Kaç Kez Yatay Geçiş Yapabilirim?

Yüksek Öğrenim Kurumu, öğrencilere Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapma şanslarını 1 kez ile sınırlı tutmuştur. Bu nedenle tek tercih hakkınızın olması sebebiyle gerekli araştırmaların yapılarak buna göre karar verilmesi gerekmektedir. Tek geçiş hakkınızın olması bu konuda yeterli araştırmanın yapılması için zorunlu bir durum haline getirmektedir.

MYP ile Geçtiğim Bölümden Tekrar Eski Bölümüme Dönüş Yapabilir Miyim?

Merkezi yerleştirme puanı ile tek geçiş hakkınızın olması sebebiyle tekrar eski bölümünüze – üniversiteye geçiş yapma hakkınız maalesef yok. Bu nedenle doğru tercihler ve araştırmalar yaparak MYP sistemini kullanmaya özen gösterin.

MYP ile Kaç Üniversiteye Başvuru Yapabilirim?

MYP sistemi ile puan ve kontenjan durumuna göre istediğiniz kadar üniversiteye başvuru şansınız bulunmaktadır. Puan ve kontenjanın yetmesi durumunda tek bir üniversiteye geçiş hakkınız bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu