Biyoloji Nasıl Çalışılır?
Canlıları inceleyen bir bilim dalı olan biyoloji yaşamı kavramaya yönelik bir derstir. Biyoloji dersinde yaşamsal olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurularak elde edilen bilgilerden yaşamı anlamaya çalışılmaktadır. Bilgi ağırlıklı olan bu derste grafik, tablo ve şemalarla yoruma da yer verilmektedir. Fen bilimleri alanında yer alan biyoloji dersinin sadece ezbere dayalı bir ders olmadığını söylemek mümkündür. Peki tablo, grafik ve şekilleri yorumlama çabası gerektiren biyoloji nasıl çalışılır? Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her dersin olduğu gibi biyoloji dersinin de başarılı olma sırrı dersi derste öğrenmektir. Bu nedenle dersi derste dinleyerek not almayı ve sınav zamanında da bu notlardan faydalanmayı ihmal etmeyin.
Sıfırdan Başlayın
Sayısal bölümler kazanmak için belki de en fazla zaman ayıracağınız derslerin başında biyoloji gelir. Çünkü ”ben bunu zaten biliyorum” dediğiniz konularda dahi tekrar gerektiren bir derstir. Hatta biyoloji dersinde iyi olmadığınızı düşünüyorsanız mutlaka sıfırdan başlayın. Çünkü bildiğinizi düşünerek atladığınız konularda çok ufak ayrıntıları gözden kaçırmış olabilirsiniz.
Küçük Notlar Alın
Konu çalışırken önemli gördüğünüz yerleri post-itler ile çizerek küçük kağıtlara kalıcı notlar alın. Özellikle de uzun konulara çalışırken konu tekrarı olarak aklınızda kalanları kağıda not alma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu sayede konuyu ne kadar öğrendiğinizi ve aklınızda kalan bilgileri de test etmiş olacaksınız. Biyoloji nasıl çalışılmalı sorusuna özellikle not alarak çalışılması gereken bir ders olduğunun da altını çizelim.
Biyoloji Dersi Çalışma Taktikleri
Biyoloji dersi kesinlikle hakimiyet isteyen bir derstir. Bu derse çalışmadan önce mutlaka kendinizi hazır hissetmelisiniz. Konuyu önceden okuyarak ufak bir bilgi sahibi olmanızda fayda var. Ayrıca birkaç farklı kaynaktan çalışarak da bilginizi pekiştirebilirsiniz.
Biyoloji dersinde başarınızı artırmak için uygulayabileceğiniz bazı taktikler şunlardır;
- Biyoloji çalışırken mutlaka sebep-sonuç ilişkisi kurabilmelisiniz. Özellikle ezberden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Bolca yabancı terimlerin yer aldığı bir ders olan biyoloji ezber yerine bağdaştırmaya dayalı bir derstir. Yabancı terimleri kodlama sistemi ile daha kalıcı bir şekilde özümseyebilirsiniz.
- Tekrar etmenin her derste olduğu gibi biyolojide de büyük faydası var. Sözel bir ders olan biyolojide terimleri unutmamak için kısa ses kayıtları oluşturabilir, boş vakitlerinizde bu kayıtlardaki terimleri ve bilgileri dinleyerek tekrar yapmayı sağlayabilirsiniz.
- Öğrenilmesi zor olan bu ders unutulması ise oldukça kolay bir derstir. Bu nedenle bilgilerinizi bol bol test ederek kalıcı hale getirebilirsiniz. Ayrıca ne kadar fazla test çözerseniz o kadar farklı soru tarzlarını da görmüş olacaksınız.
- Son olarak belirli aralıklarla eski konuları da tekrar etmenizi öneririz. Başta da belirttiğimiz gibi biyoloji konuları kolay unutulmaktadır. Bu nedenle bilgilerinizi eskiye dönerek pekiştirmeniz gerekir.
Biyoloji nasıl çalışılır sorusuna birkaç öneri ve bilgi sunduk. Unutmayın ki bir derste başarılı olmanın en büyük tüyosu sizin elinizde. Önemli olan sizin başarı yolunuz ve sizin çalışma yönteminiz. Bu nedenle mümkün olduğunca kendi yöntemlerinize bizim sunduğumuz önerileri de dikkate alarak uyum sağlamanızdır. Sitemizde bolca biyoloji testleri bulunmaktadır. Altta bulunan link üzerinden testlere ulaşabilirsiniz.
https://www.unirehberi.com/test-coz/biyoloji-testleri/
Siz nasıl çalışıyorsunuz? önerdiğiniz tavsiyeler veya sormak istediğiniz soru varsa yorum kısmından yazabilirsiniz.
hiç bir bilgim yok sıfırdan başlayacağım nasil yapabilirim kitapla başlasak etkili olurmu olursa hangi kitap . şimdiden teşekkürler
merhaba aslında bende tam olarak bilmiyorum ama bnim elimde limit yayınlarının biyoloji el kitabı var kesinlikle cok yardımcı olur senin için hem ty hem ayt zaten tavsiye ederim
Limit yayınları zor bence kolay bir kitaptan başlamanı tavsiye ederim
ben 1989 meslek lısesı mezunuyum 89 ve 90 yıllarında sınava gırdım baskada gırmrdım yas 47 memurluga atandım sımdı bu yıl onlısans programına yerlesmek ıcın (yks-tyt) sınavına gırecem bır onlısans a.ö.f yerlesebılmem icin kac soru kac puan almam gerekıyor nasıl bır yol ızlemelıyım yardımcı olursanız sevınırım tesekkurler.
Ön lisans icin sadece tyt calismalisiniz yani 9. Ve 10m sinif kapsayan bir bölüm puan olarakta 150 baraji var on lisansta